Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ευθύνες έχουν όσοι στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική!
  • Στις μεγάλες εταιρίες τα χρήματα των επενδυτών, με ευθύνη και παρότρυνση της κυβέρνησης
  • Στήριξε τη βίαιη ανακατανομή εισοδήματος η Νέα Δημοκρατία. Ζητούσε μέχρι και τη δανειοδότηση από τις τράπεζες για τον τζόγο της Σοφοκλέους

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που είναι ο εκφραστής της οικονομικής πολιτικής της για την πορεία του Χρηματιστηρίου», επισήμανε με την έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας «καταλογίζουμε ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν την ίδια οικονομική πολιτική και βλέπουν το χρηματιστήριο σα θεσμό που συμφέρει τους εργαζόμενους αρκεί να μπουν κανόνες στη λειτουργία του».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα επισήμανε ότι «χιλιάδες καταθέτες μικροεπενδυτές» οδηγήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου σε «τεράστια οικονομική καταστροφή» όμως «αυτό που δε λέγεται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, είναι το ποιοι κέρδισαν». «Αυτοί που κερδίζουν έχουν όνομα», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως «δεν είναι μόνο οι κερδοσκόποι του Χρηματιστηρίου, αλλά μια σειρά μεγάλοι επιχειρηματίες που αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο με πλασματική τιμή των μετοχών τους», προσθέτοντας πως «έγινε μια τεράστια συγκέντρωση κεφαλαίου» και ταυτόχρονα «μια μεγάλη και βίαιη ανακατανομή σε βάρος των φτωχότερων».

Σχολιάζοντας όμως την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσε την πρόταση μομφής, επισήμανε ότι «δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση όταν η ΝΔ θεωρεί ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας πολύ καλός θεσμός που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η λογική του νεοφιλελευθερισμού». «Εμείς έχουμε τη δική μας άποψη», σημείωσε αναφερόμενος στη ρήση του Καρλ Μαρξ: «Το Χρηματιστήριο είναι το πορνείο του καπιταλισμού»!

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «υπάρχουν ειδικές ευθύνες της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι σε συνθήκες μεταστροφής επενδύσεων από τις καταθέσεις του ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο «κερδοσκόπησαν πολιτικά οι κυβερνώντες» κατ' αρχήν αναγορεύοντας την πορεία της Σοφοκλέους σε καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας, και «ενθαρρύνοντας το να παίξει όλος ο κόσμος στο Χρηματιστήριο». Πρόσθεσε όμως ότι για την περίοδο εκείνη υπάρχουν «ευθύνες και στη ΝΔ», αφού δεν αντιτάχθηκε στη λογική αυτή δίνοντας «προσοχή σε επιμέρους προβλήματα», υπενθυμίζοντας πως «η ΝΔ είχε κάνει και πρόταση να υπάρχει δανειοδότηση από τράπεζες σε αυτούς που θέλουν να παίξουν στο Χρηματιστήριο»!

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με το ότι εάν λειτουργούσε η διοίκηση και οι θεσμοί του ΧΑΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Επισήμανε κατ' αρχήν ότι «είμαστε υπέρ της οποίας διαφάνειας», σημειώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει καλό και κακό Χρηματιστήριο, αφού «κερδίζουν οι κατ' επάγγελμα τζογαδόροι». Μάλιστα, σημείωσε ότι σε συνθήκες στροφής των επενδυτών στο ΧΑΑ «ακόμα και χωρίς παροτρύνσεις πάλι κάποιοι θα χάνανε και κάποιοι θα κερδίζανε». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους» και «να δουν συνολικά τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα των επιχειρήσεων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη επενδυτών, που συνίστανται όπως είπε στο «να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές». «Αυτό σημαίνει - τόνισε - επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Να μειωθούν οι φόροι του μεγάλου κεφαλαίου, να αφαιρεθούν κατακτήσεις κοινωνικές, πιο σκληρό ασφαλιστικό». «Είμαστε ήδη σε μια τέτοια πορεία» είπε «και η ΝΔ λέει να προχωρήσετε», προσθέτοντας ότι με την παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση αυτής της πορείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χασούρα 3,8% στη Σοφοκλέους(2004-03-23 00:00:00.0)
Μαθήματα πλιάτσικου στο Βελιγράδι(2002-01-23 00:00:00.0)
OXI στον Παπαντωνίου... ΝΑΙ στην πολιτική του!(2001-01-31 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο κατήφορος(2001-01-30 00:00:00.0)
Στο έλεος των κερδοσκόπων οι «μικροεπενδυτές»(2000-04-19 00:00:00.0)
Στο ΧΑΑ και η μετοχή του Χρηματιστηρίου(2000-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ