Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία του Κυπριακού

Ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται τους τελευταίους 18 μήνες σε χαμηλούς τόνους, γύρω από το θέμα των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Το γεγονός, είπε, ότι κρατήσαμε το θέμα σε χαμηλούς τόνους δε σημαίνει ότι δεν προχωρήσαμε στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι στο πλαίσιο του χειρισμού του θέματος έγιναν πολλές επισκέψεις στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δε θέλησε να δημοσιοποιήσει το θέμα για να έχει ευχέρεια στους χειρισμούς.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική εταιρία Ελ Πάσο διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου για λογαριασμό της Τουρκίας για την ανεύρεση πετρελαίου.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε από τον περασμένο Δεκέμβρη τη δημιουργία διεύθυνσης ενέργειας στο υπουργείο του.

«Απέδρασε» ο Ρ. Ντενκτάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απέδρασε, κατά την έκφρασή του, από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες την ώρα που αντελήφθη ότι πλησιάζει η επίλυση του Κυπριακού, η οποία δε θα ήταν όπως την ήθελε αυτός, αλλά μια λύση που θα βασιζόταν στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Από μέρα σε μέρα" ο κ.Κασουλίδης είπε ότι την ευθύνη για αυτή την ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς έχουν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο τουρκικός στρατός, οι οποίοι του έδωσαν πλάτες, για να αποδράσει.

Ο κ.Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν προσχεδιασμένο από την Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς να λάβει μέρος στις συνομιλίες μέχρις ότου η Τουρκία εξασφαλίσει την υποψηφιότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, ο υπουργός Εξωτερικών, τόσο ο Ντενκτάς όσο και η Αγκυρα να καταλάβουν ότι αυτή τους η στάση θα έχει συνέπειες διότι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι το 2002 η Τουρκία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εκτιμήσεις ντε Σότο

Αντικειμενικό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τον Αλβάρο ντε Σότο προς τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στη συνέντευξη Τύπου με το πέρας των επαφών του στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ντε Σότο για την αδικαιολόγητη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, είναι σε μεγάλο βαθμό αντικειμενικές.

Σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια εξέλιξη από τη μετάβαση ντε Σότο στην Αγκυρα, ο κ.Παπαπέτρου επισήμανε πως οι θέσεις των Τούρκων αξιωματούχων και του Ραούφ Ντενκτάς αλληλοεπικαλύπτονται και δε δημιουργούν καμία θετική προοπτική.

Στο μεταξύ τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλβάρο ντε Σότο, που συναντήθηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φαρούκ Λόγογλου, ο επικεφαλής του τμήματος για την Κύπρο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ερτουρούλ Απακάν και τρεις αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Καμία δήλωση δεν έγινε μετά το τέλος της συνάντησης.

Αναβλήθηκε η δίκη Τσιακούρμα

Το δικαστήριο στα κατεχόμενα ανέβαλε για τις 8 του Φλεβάρη τη δίκη - παρωδία του Πανίκου Τσιακούρμα, ο οποίος απήχθη από τα τουρκικά στρατεύματα σε έδαφος των βρετανικών βάσεων.

Η "στημένη" δίκη του απαχθέντος άρχισε χθες το πρωί και την παρακολούθησαν η σύζυγός του Νίκη και δύο συγγενείς του, οι οποίοι πέρασαν στα κατεχόμενα γύρω στις 8:50 χθες το πρωί.

Αρκετοί συγγενείς του Τσιακούρμα επίσης, συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», αναμένοντας το αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζουν πάλι οι απευθείας συνομιλίες(2003-01-14 00:00:00.0)
«Ηξεις - αφήξεις» για τις διαπραγματεύσεις(2002-11-29 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις(2002-08-31 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών(2002-02-20 00:00:00.0)
Η ετήσια έκθεση του Κόφι Ανάν(2001-09-22 00:00:00.0)
Πολλαπλών ερμηνειών οι προτάσεις ντε Σότο(2000-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ