Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η «κεντροαριστερά» γεννά... τάσεις και προβλήματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εσωκομματική κινητικότητα στο Συνασπισμό. Μετά την - αναμενόμενη - αποχώρηση του πρώην βουλευτή Σπύρου Δανέλλη την περασμένη Πέμπτη, ακολούθησε η εκδήλωση της πρόθεσης των «εκσυγχρονιστών» (Παπαγιαννάκης, Δαμανάκη κ.ά.) να συγκροτηθούν και τυπικά σε τάση (την ερχόμενη Κυριακή) στη βάση ενός κειμένου θέσεων άκρως «εκσυγχρονιστικού», στο οποίο ξεκάθαρα αποτυπώνονται οι βλέψεις τους...

Οι «ανανεωτές» με το κείμενό τους εξαπολύουν δριμεία επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΝ, χρεώνοντάς της φαινόμενα αυταρχισμού και καταγγέλλοντάς την ότι για τις ανάγκες της σύμπηξης της πλειοψηφικής συμμαχίας μέσα στο ΣΥΝ, στο συνέδριο δεν υιοθετήθηκε η πρόταση περί «αριστερού πόλου» με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ και έναντι αυτής της «υποχώρησης» αποκρούστηκε κάθε σκέψη για τη σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ωστόσο, αναφέρουν, η «πρόταση περί "αριστερού πόλου" καλλιεργείται "ανεπίσημα" και υπηρετείται συνεχώς και συστηματικά, χωρίς να συναντά κριτικές, διαψεύσεις ή καταγγελίες».

Οι «ανανεωτές» δε θα είχαν πρόβλημα με τη θεωρία του «αριστερού πόλου», αν όμως συνδυαζόταν με ένα γενναίο άνοιγμα του ΣΥΝ προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούν ότι αποφεύγεται, έως ότου αποκρυσταλλωθούν οι θρυλούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και βεβαιωθεί ο ΣΥΝ ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί στη χοάνη του κυβερνώντος κόμματος, που θα έχει εκ των πραγμάτων τα ηνία στο όποιο «κεντροαριστερό» εγχείρημα.

Το κεντροαριστερό φόρουμ και η Δαμανάκη

Οι κινήσεις και τα όσα επαγγέλλονται οι ανανεωτές του ΣΥΝ δε θα πρέπει να ιδωθούν ξεκομμένα από τις εξελίξεις στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό και δη στο χώρο της «κεντροαριστεράς». Σύμφωνα με την ΑΕΚ του Ν. Μπίστη, ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι διεργασίες για τη συγκρότηση του φόρουμ της κεντροαριστεράς, το οποίο θα υπενθυμίζει στο ΠΑΣΟΚ την ανάγκη για επιτάχυνση και εμβάθυνση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, συγκρότηση της ευρείας πολυφωνικής παράταξης της κεντροαριστεράς. Το φόρουμ όμως θα βάλει πλώρη - όπως μας πληροφορεί η ΑΕΚ - και προς τις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, για τις οποίες θα δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος υποδοχής...

Στο φόρουμ αυτό αναφέρθηκε και η Μ. Δαμανάκη, μιλώντας χτες στον «Φλας». Η βουλευτής του ΣΥΝ, αφού επισήμανε τους κινδύνους από τη δημιουργία του κόμματος του Αβραμόπουλου, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν πρέπει αβασάνιστα να καταταγεί στην κεντροδεξιά, πρότεινε ως απάντηση να αρχίσει ο προγραμματικός διάλογος στην κεντροαριστερά, με συνομιλητές το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και το φόρουμ.

Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Σκανδαλίδη

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για την απλή αναλογική χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι θεωρεί την απλή αναλογική ως «λυδία λίθο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό που χρειάζεται ο τόπος, για την ανασύνθεση, την αναζωογόνηση και την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής»!

Ο Κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια βαθιά, ριζική τομή σε ό,τι αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, τις σχέσεις οικονομίας-πολιτικής, τις διαδικασίες του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά κ.ά. Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί πως η αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος.

Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως αυτός περιλαμβάνεται στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να έρθουν. Δήλωσε ακόμη πως όταν αποφασιστεί να γίνει αυτό θα προηγηθεί διάλογος για τη συλλογή των καλύτερων και προσφορότερων προτάσεων, αφού, όπως τόνισε, «το δίλημμα δεν μπορεί να είναι απλά ένα πιο αναλογικό ή μη αναλογικό εκλογικό σύστημα, αλλά μια ουσιαστική πολιτική απάντηση στις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής, στα ρυθμιστικά πλαίσια, στη διαφορετική λειτουργία των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών, στην αναβάθμιση του Εθνικού Κοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ