Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζεται ο κατήφορος

Τεράστιες   οι ευθύνες κυβέρνησης και ΜΜΕ που μέχρι πρόσφατα διαφήμιζαν τον χρηματιστηριακό τζόγο

Πιστό στις πτωτικές του τάσεις εξακολουθεί να είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης του οποίου «έχασε» χτες 0,89% και έκλεισε στις 3.044,6 μονάδες. Κύριο χαρακτηριστικό και της χτεσινής συνεδρίασης, είναι ο χαμηλός όγκος των αγοραπωλησιών και η πλήρης αποχή του συνόλου σχεδόν των λεγόμενων μικροεπενδυτών. Ετσι, το έδαφος είναι ορθάνοιχτο στους υποτιθέμενους «θεσμικούς επενδυτές», οι οποίοι απορροφούν το σύνολο της προσφοράς, δείχνουν όμως αποφασισμένοι να ξεκινήσουν το νέο κύκλο του τζόγου τους, με αθρόες αγορές μετοχών, σε ακόμα χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της χτεσινής συνεδρίασης στο ΧΑΑ, ήταν οι έντονες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη των Τιμών. Ετσι, ενώ με την έναρξη της συνεδρίασης ο Δείκτης κινήθηκε πτωτικά, περί το μέσον της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει μέχρι και 0,3%, με πολλές μετοχές να κινούνται ανοδικά. Η συνέχεια ήταν παρόμοια με την εικόνα που παρουσιάζουν οι συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος. Ο Δείκτης έχασε το σύνολο της ανόδου που είχε σημειώσει, λίγο πριν το τέλος έφτανε να υποχωρεί περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, για να κλείσει τελικά με τις απώλειες του 0,89%. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,7 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 356 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 101 παρουσίασαν αύξηση, οι 225 πτώση, ενώ 30 μετοχές έμειναν αμετάβλητες.

Στο μεταξύ οργή και αγανάκτηση προκαλεί την ίδια στιγμή η στάση που τηρούν τόσο οι κυβερνώντες όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτοί, δηλαδή, που μέχρι πρόσφατα ήταν οι κράχτες της κερδοσκοπίας της οδού Σοφοκλέους και οι οποίοι με τη στάση τους έσπρωξαν τον απλό κόσμο, να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του στη «φούσκα» του εύκολου πλουτισμού. Οι μεν εκπρόσωποι της κυβέρνησης που μέχρι και τις εκλογές του προηγούμενου χρόνου υποστήριζαν ότι ο δείκτης θα πάει στις 6 και στις 7 χιλιάδες μονάδες, τώρα προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από τις δικές τους δηλώσεις, ζητώντας - όπως θρασύτατα έκανε χτες ο Γ. Παπαντωνίου - «σεβασμό προς τους μικροεπενδυτές». Τα κανάλια και οι εφημερίδες από την πλευρά τους που διέπρεψαν στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του κοσμάκη, διαφημίζοντας εκατοντάδες υποτιθέμενες περιπτώσεις πλουτισμού απλών πολιτών, τώρα ανακαλύπτουν τα δράματα που γεννά η πτωτική πορεία των τιμών.

Εκείνο που εξακολουθούν να κρύβουν όλοι τους, είναι ότι ο σκοπός της ύπαρξης των χρηματιστηρίων, και κατ' επέκταση του ΧΑΑ, είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων από τους κεφαλαιοκράτες. Η εξασφάλιση δηλαδή «πόρων» για εκείνους που ήδη κατέχουν αξιόλογα κεφάλαια. Μόνο αν κατανοηθεί αυτός ο ρόλος ύπαρξης των χρηματιστηρίων και μόνο αν συνειδητοποιηθεί πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης εξυπηρετούν τυφλά τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, μόνο τότε είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον περιπτώσεις οικονομικής καταστροφής, σαν κι αυτές που βιώνουν χιλιάδες και χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
OXI στον Παπαντωνίου... ΝΑΙ στην πολιτική του!(2001-01-31 00:00:00.0)
Στο έλεος των κερδοσκόπων οι «μικροεπενδυτές»(2000-04-19 00:00:00.0)
Μίνι «κραχ» στη Σοφοκλέους(2000-04-15 00:00:00.0)
Σε υπερδιπλάσια επίπεδα ο Γενικός Δείκτης το 1999(2000-01-06 00:00:00.0)
ΑΓΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ κερδοσκοπίας στη Σοφοκλέους(1999-12-30 00:00:00.0)
Καραδοκούν οι αετονύχηδες(1997-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ