Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Στο έλεος των κερδοσκόπων οι «μικροεπενδυτές»

Κάτω από το όριο των 4.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Πάνω από 200 μετοχές παρουσίασαν χτες διακυμάνσεις μεγαλύτερες του 20%

Με νέα αισθητή κάμψη του Γενικού Δείκτη συνεχίστηκε και χτες η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου, ο οποίος έκλεισε κάτω από το θεωρούμενο ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Μια πορεία που για πολλούς νοεμυημένους στο χρηματιστηριακό τζόγο ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή, αλλά για τους επαγγελματίες κερδοσκόπους αποτελεί χαράς ευαγγέλια μια και θα μπορέσουν τώρα να αποκτήσουν μετοχές σε απίθανα χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα ανώτερα επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Η συνεδρίαση, μετά τη θετική εξέλιξη που είχαν προχτές το βράδυ οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ξεκίνησε με τον αναμενόμενο από όλους τους παρατηρητές δυναμισμό και η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών όχι μόνο βελτίωσαν τις τιμές τους, αλλά βρέθηκαν και στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια της αύξησής τους. Ο Γενικός Δείκτης με το άνοιγμα έδειξε +4,2%, με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους επιμέρους κλάδους. Λίγο αργότερα, η αύξηση του Δείκτη διαμορφώθηκε στο +4,9% και πάνω από 150 μετοχές έδειχναν κλειδωμένες στο +10%. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου τα κέρδη του Δείκτη εξανεμίστηκαν και η μία μετά την άλλη οι μετοχές έτειναν προς τις προχτεσινές τους τιμές.

Μετά τη 1 το μεσημέρι ο δείκτης κινήθηκε αρνητικά και λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έφτασε στο -4,2% με 150 μετοχές στο -10% αυτή τη φορά. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.951,8 μονάδες, επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις 18 του περασμένου Αυγούστου. Οι απώλειες της χτεσινής συνεδρίασης ήταν της τάξης του 2,78% με τζίρο 197 δισεκατομμύρια δραχμές. Οι ζημιές για ορισμένους κλαδικούς δείκτες ήταν αισθητά μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα η παράλληλη αγορά και οι συμμετοχικές εταιρίες να χάσουν πάνω από 6%, ο κατασκευαστικός 5,52% κλπ.

Κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής συνεδρίασης ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών για το σύνολο σχεδόν των μετοχών. Ετσι:

  • 86 μετοχές παρουσίασαν διακύμανση πάνω από 20%
  • 133 μετοχές διακυμάνθηκαν σε ποσοστά μεταξύ 15% και 20%
  • 67 μετοχές κινήθηκαν με διαφορά ανώτατης - κατώτερης τιμής 10%-15%
  • μόλις 8 μετοχές είχαν διακύμανση μέχρι 5%

Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στον χρηματιστηριακό τζόγο καταγγέλλουν την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο, που, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει προεκλογικές εντυπώσεις, ακολούθησε πολιτική στήριξης ορισμένων μετοχών, οι οποίες όμως αμέσως μετά τις εκλογές αφέθηκαν σε μια έντονη πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βασικές μετοχές που προεκλογικά είχαν χαρακτηριστεί ως «πράσινες», όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα παρουσιάζουν ήδη σημαντικές απώλειες.

Αισιοδοξία Καρατζά

Στο μεταξύ αισιόδοξος για την πορεία του χρηματιστηρίου εμφανίστηκε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς, ο οποίος με δηλώσεις του -πριν βέβαια αναστραφεί το πρωινό θετικό κλίμα- εκτίμησε ότι «η μπόρα πέρασε». Δεν παρέλειψε μάλιστα να επαναλάβει την πάγια θέση του ότι «το χρηματιστήριο πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία» και να υπογραμμίσει- με νόημα- ότι σ' αυτά τα πλαίσια «δεν αποκλείονται οι διακυμάνσεις». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι «το χρηματιστήριο απεικονίζει την πραγματική οικονομία μιας χώρας και εφόσον η πραγματική οικονομία έχει θετική πορεία, η απομάκρυνση -είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- από αυτή την αλήθεια, είναι προσωρινή». Ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ανέφερε ότι «υπάρχουν αξιόλογες μετοχές, ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού».

Ο ΣΕΒ

Ανησυχία έχει προκαλέσει και στους μεγαλοβιομήχανους η πτώση του Χρηματιστηρίου, σε σημείο που, να μέμφονται τους εαυτούς τους που μέχρι σήμερα παρακολουθούσαν χωρίς να παρεβαίνουν. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, εκτιμώντας ότι το Χρηματιστήριο τελικά θα έχει ανοδική πορεία, δικαιολόγησε εν μέρει τα μεγάλα σκαμπανεβάσματά του Χρηματιστηρίου, λόγω «του νεαρού της ηλικίας του». Ωστόσο, οι βιομήχανοι χτες - στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου - δεν έκρυψαν την οργή τους για τα μέτρα που φημολογείται ότι θα πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας ότι το Χρηματιστήριο θα πρέπει να υπάγεται στους νόμους της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα «στήριξης» της κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο, οι βιομήχανοι τόνισαν ότι αυτές οι κινήσεις δημιουργούν «τεχνητές αξίες», ενώ ο Γ. Κανελλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα πάρουν μέτρα, χωρίς να συμβουλεύονται τους αρμόδιους φορείς, είναι «παντογνώστες» γι' αυτό το έχουν πάει εκεί που βρίσκεται τώρα. Υπό αυτές τις εξελίξεις ο ΣΕΒ δημιούργησε αρμόδια επιτροπή, που θα εξετάζει την πορεία του Χρηματιστηρίου, με το προοπτική όταν του ζητηθεί να παρέμβει.. Μάλιστα, η πρόταση του ΣΕΒ είναι να μελετηθεί η πορεία των ξένων μεγάλων χρηματιστηρίων και ανάλογα να λειτουργεί και της Αθήνας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας εισαγωγής των μετοχών στο ΧΑΑ.

Η αγορά ομολόγων

Στα 720 δισ. δραχμές ανήλθαν οι προσφορές στη χτεσινή δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που σημαίνει ότι η καθίζηση του Χρηματιστηρίου δεν οφείλεται σε έλλειψη ρευστότητας. Η τελευταία υπάρχει, μόνο που οι «θεσμικοί» παράγοντες (μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κλπ.), την κατευθύνουν εκεί που αυτοί κρίνουν. Γενική είναι η διαπίστωση ότι η αγορά ομολόγων δεν έχει επηρεαστεί από το χρηματιστηριακό κραχ των τελευταίων ημερών (δεν έχουν σημειωθεί ρευστοποιήσεις ομολόγων, αντίθετα παρατηρείται κεφάλαια να αναζητούν καταφύγιο και να τοποθετούνται σε σταθερές ομολογιακές τοποθετήσεις).

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο (απόδοση) στη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 6,06% και η διαφορά της απόδοσης με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα, τα οποία λαμβάνονται υπ' όψη για την επίτευξη του σχετικού κριτηρίου, διαμορφώθηκε στις 82 μονάδες βάσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ