Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Σχεδιάζουν 45 ημέρες νέων αντιδραστικών ανατροπών

Μέχρι τις 15 του Οκτώβρη τα «διαρθρωτικά μέτρα»

Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα, με την επικουρία της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., προωθούν νέο ορυμαγδό μέτρων, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην - «καυτή» όπως εξελίσσονται τα πράγματα - περίοδο Σεπτέμβρη - 15 Οκτώβρη. Μέσα στο διάστημα των 45 αυτών ημερών, θα πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει όλα τα «διαρθρωτικά» μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον ερμηνευτικό νόμο.

Συνεχίστηκαν και χτες οι μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί και, με μικρή διακοπή, συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Οπως προκύπτει από επίσημες, αλλά και ανεπίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, όλα τα σφυριά του κατεστημένου, στην παρούσα συγκυρία, χτυπάνε στην εφαρμογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στο βραχύβιο αυτό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να:

  • Νομοθετήσει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις, η εφαρμογή του να επεκταθεί και στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η δε υλοποίησή του σηματοδοτεί και νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων.
  • Εξαπολύσει πογκρόμ δεκάδων χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας», ενώ έχουν διατυπωθεί «σκέψεις» το επαχθές αυτό μέτρο να εφαρμοστεί και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία).
  • Νομοθετήσει την «απελευθέρωση» των θεωρούμενων κλειστών επαγγελμάτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε τομείς που σήμερα κυριαρχούν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί κεφαλαιούχοι.
  • Φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι «φορτωμένο» με νέους, βαρύτατους αντιλαϊκούς φόρους, ενώ ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσουν για τα μικρομεσαία στρώματα, με την επαναφορά των εξοντωτικών «αντικειμενικών» κριτηρίων, ενώ δεδομένη θεωρείται η νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο 15%...

Αυτή είναι η άμεση γραμμή πάλης για την κυβέρνηση και την ολιγαρχία της χώρας. Από εκεί και πέρα, η τρόικα εμφανίζεται να «συζητά» το θέμα των αποκλίσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές στις δαπάνες των Ταμείων και άρα στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να «καλύψει» την υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων και να τηρήσει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. Το ζήτημα των οικονομικών των Ταμείων τέθηκε στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και Οικονομίας Ευ. Βενιζέλου. Και αυτό όταν ήδη με το «μεσοπρόθεσμο» η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, προχωρά στην υφαρπαγή 6,845 δισ. ευρώ μόνο για την πενταετία 2011-2015 από εργαζόμενους και συνταξιούχους με χαράτσια, μείωση παροχών, κατάργηση επιδομάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ