Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Λάκκος για το λαό το δημοψήφισμα

Η παρουσίαση προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα, αφαίρεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, ότι η κυβέρνηση προσφεύγει στις κάλπες για να ακούσει, δήθεν, τη γνώμη του λαού και για να ενισχύσει τη συμμετοχή του στον έλεγχο της εξουσίας. Το νομοσχέδιο και το περιεχόμενο, που σκοπεύει να δώσει στα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι στόχος τους είναι η χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, η ενσωμάτωση της δίκαιης λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη πολιτική και η νομιμοποίηση προαποφασισμένων ανατροπών και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, με στόχο τον εξωραϊσμό και τη θωράκισή του, ουσιαστικά την παραπέρα αντιδραστικοποίησή του.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει μέσα από δημοψηφίσματα αλλαγές στο αστικό σύστημα και τους θεσμούς του, όπως η μείωση των βουλευτών, η θέσπιση ορίου στις θητείες τους και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα στον καπιταλισμό μπορεί να αυτοκαθαρίζεται και να είναι δίκαιο, αν λειτουργούν οι θεσμοί του. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούν να ελιχθούν απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του αστικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του, προκειμένου να προφυλάξουν την κυρίαρχη πολιτική από αντιδράσεις, που σε μια πορεία μπορεί να αποκτήσουν ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμα εθνικά θέματα» ζητήματα, όπως, π.χ., το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με δημοψηφίσματα να νομιμοποιήσει αντεργατικές ανατροπές που προβλέπονται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και επιδιώκουν την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.

Η προχτεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου αποκάλυψε άλλη μια πλευρά του αντιδραστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, για να μπορεί ένα κόμμα να προπαγανδίσει από τα κυρίαρχα Μέσα τις θέσεις του για το δημοψήφισμα, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια από τις επιτροπές του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ που θα συγκροτηθούν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο, τσουβαλιάζονται ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και φιμώνονται κόμματα όπως το ΚΚΕ, το οποίο διαφωνεί συνολικά με τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο συνωστισμός αμέτρητων φορέων (προβλέπεται ακόμα και η συμμετοχή ΜΚΟ) στις προεκλογικές επιτροπές θα βοηθάει την κυβέρνηση στην προπαγάνδα της, αφού θα αφαιρεί το πολιτικό κριτήριο από τη θέση που παίρνει κάθε κόμμα ή φορέας απέναντι στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Μ' αυτόν τον τρόπο, θα ταυτίζει άκριτα στις λαϊκές συνειδήσεις όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη μια ή την άλλη επιτροπή και θα αξιοποιεί αυτήν την ταύτιση κατά τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα, αν σε ένα ερώτημα για το Ασφαλιστικό συμφωνούν από διαφορετικές αφετηρίες με το ΟΧΙ ένα συνδικάτο και μια ακροδεξιά οργάνωση, η κυρίαρχη προπαγάνδα θα προβάλλει το ΟΧΙ σαν επιλογή των αντιδραστικών δυνάμεων. Ο λαός να μην επιτρέψει να πετύχουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να αντιπαλέψει τα δημοψηφίσματα, να τα ακυρώσει. Αν η κυβέρνηση θέλει να ακούσει τη γνώμη του, να κάνει τώρα εκλογές, για να κριθεί εφ' όλης της ύλης η πολιτική των κομμάτων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ