Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ιδιώτες σε ρόλο «ελεγκτή»

Την εγκύκλιο για την καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού», για την εκχώρηση του φοροελεγκτικού έργου από τις Εφορίες σε ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές», κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά στον «έλεγχο» ισχυρών επιχειρήσεων (ΑΕ κ.ά.), προβλέπεται σε φορολογικό νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και είναι κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται συνολικά στην κρατική διοίκηση. Οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες εφόσον δεν διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό» θα εφοδιάζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με το λεγόμενο «πιστοποιητικό» με το οποίο και θα «καθαρίζουν» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο εφόσον δεν υπάρχουν «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας», δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος. Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, επίσης όλες οι ΑΕ και ΕΠΕ εφόσον ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτούς λογιστές.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του φορο-μηχανισμού, ετοιμάζει μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις για τουλάχιστον 180 Εφορίες σε ολόκληρη τη χώρ, από περίπου 300 σήμερα. Η κλιμάκωση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ