Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Στην ...αποκήρυξη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προχώρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών, μετά την εκτίμηση που περιέχεται σε σχετική έκθεση του Γραφείου ότι «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου».

Ο Ε. Βενιζέλος, με καθόλου κομψό τρόπο, επιχείρησε να απαξιώσει και να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκτιμήσεων του Γραφείου, σημειώνοντας ότι ενώ οι υπεύθυνοι οργανισμοί όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ «γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών», «αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμα το Γραφείο Προϋπολογισμού».

Η ενόχληση του υπουργού είναι κατανοητή, δεδομένου ότι η εκτίμηση του Γραφείου καταρρίπτει το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα, ότι τα δολοφονικά μέτρα του μνημονίου αποσκοπούν στη ...μείωση του κρατικού χρέους.

Ο υπουργός προαναγγέλλει και παρεμβάσεις στη λειτουργία του Γραφείου, με προφανή στόχο το τελευταίο να προσαρμοστεί πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, καθώς επισημαίνει: «Οπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού»!

Στο διά ταύτα, η υπεύθυνη του Γραφείου Προϋπολογισμού, οικονομολόγος Στ. Μπαλφούσια, μετά από συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε την παραίτησή της.

Βουλευτές που φέρονται να βρίσκονται στον κύκλο του υπουργού Οικονομίας έκαναν χτες λόγο για «τρικλοποδιές» που οφείλονται στον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, επί της υπουργίας του οποίου στελεχώθηκε το εν λόγω Γραφείο με πρόσωπα της επιλογής του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελεί υπηρεσία υποστήριξης της «Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», ουσιαστικά αποτελεί παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά διοικητικά υπάγεται στον πρόεδρο της Βουλής.

Η διευθύντρια του γραφείου Στ. Σάββα - Μπαλφούσια, είχε επιλεγεί τον προηγούμενο Μάρτη, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου στην αρμόδια για την επιλογή Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής και 9 ακόμη βουλευτές, εκ των οποίων οι 6 ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ