Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαβουλεύσεις γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ξεκίνησαν χτες στο Παρίσι οι επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ

Τα παζάρια και οι απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου συνοδεύονται αναπόφευκτα με νέα ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης
Τα παζάρια και οι απαιτήσεις του ντόπιου κεφαλαίου συνοδεύονται αναπόφευκτα με νέα ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης
Με αντιλαϊκό «ατού» τη συνεχιζόμενη απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» του κρατικού προϋπολογισμού προσήλθε η συγκυβέρνηση στα παζάρια με την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που ξεκίνησαν, χτες, στο Παρίσι στην έδρα του ΟΟΣΑ. Στο επίκεντρο της χτεσινής διαβούλευσης βρέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο εντοπισμός του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2015 κ.ά. Τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα με ατζέντα την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στους τομείς αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προσερχόμενος στη χτεσινή συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο». Σύμφωνα με τις «διαρροές», η συγκυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι πρόταση σχετικά με την αναμόρφωση του μείγματος των αντιλαϊκών φόρων, καθώς και για νέες ελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, τέθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης των «επιτευγμάτων» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κλιμάκια της τρόικας, για την ώρα, δεν έχουν διατυπώσει κάποια συγκεκριμένη θέση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρεχόμενη πληροφόρηση, οι κυβερνητικές προτάσεις εστίασαν στα εξής:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης εδράζεται στη ραγδαία υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης, συνακόλουθα και των κρατικών εσόδων από τους φόρους που επιβάλλονται σε αυτή (περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση βάζει ζήτημα επανεξέτασης του σημερινού πλαισίου, με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της συνολικής μάζας της φόρων που θα συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι η συνεχιζόμενη απογείωση των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλεται ως «λύση» η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής σε 72 μηνιαίες δόσεις (6 έτη) ή και πάνω από 100 σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλήρους οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών, τόσο για την Εφορία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο: Στο αντιλαϊκό τραπέζι έπεσε και η λίστα με τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις «άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων» που σχεδιάζονται από το 2015, οι οποίες, ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης αναμένεται να παρουσιασθούν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για συνδυασμό μέτρων που στοχεύουν στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες και σε άλλες παρεμβάσεις μείωσης του «κόστους» για την εργοδοσία.

Προϋπολογισμός 2014: Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο 2014, ειδικότερα τα «πρωτογενή πλεονάσματα», τα οποία στηρίζονται στη διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και στους φόρους και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια.

Εργασιακά και Ασφαλιστικό στη σημερινή ατζέντα

Στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων, βρίσκονται τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, τα οποία, όπως έχει ομολογήσει η συγκυβέρνηση αποτελούν «διαχρονικά ζητήματα». Επίσης, το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η «διαχείριση» των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων στις τράπεζες, καθώς επίσης οι απολύσεις και το «νέο» μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Οι επαφές στο Παρίσι αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη. Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στις 12 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ