Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ
Βάζει μπροστά νέα πολεμικά σχέδια

Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Αβραμόπουλου χτες στο Μαξίμου, ενόψει της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας

Η δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας

Associated Press

Η δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας
Με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του και την πολεμική του δράση παντού στον πλανήτη, όπου το καλούν τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, ξεκινά αύριο στην Ουαλία η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Μέσα σε αυτούς τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς, ρόλο αναζητά και η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Στην Ουαλία αναμένονται, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ, φυσικά ο οικοδεσπότης Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, ηγέτες και υπουργοί από περίπου εξήντα χώρες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η Σύνοδος ανοίγει αύριο το μεσημέρι με σύσκεψη για το Αφγανιστάν, με συμμετοχή των ηγετών των 28 κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, καθώς και άλλων 27 κρατών - «εταίρων» του ΝΑΤΟ, πολλά από τα οποία «συνδράμουν» με προσωπικό, μέσα και πόρους στη ΝΑΤΟική επιχείρηση (ISAF) στην πολύπαθη χώρα. Στη σύσκεψη θα μετέχουν επίσης οι ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής (Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Πακιστάν), όπως και της Ιαπωνίας. Θα παρευρεθούν ακόμα αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα συνεδριάσει η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, στο πλαίσιο της επιχείρησης διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων, και με στρατιωτικά μέσα, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν τα σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης και στρατιωτικής επέμβασης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την «καλούν» τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα. Το εν λόγω σχέδιο παρουσίασε προχτές ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ταυτόχρονα ανέφερε ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ορατή».

Επιπλέον, σε δημοσίευμά τους την περασμένη Παρασκευή οι «Financial Times» έκαναν λόγο για σχέδιο της Βρετανίας και άλλων 6 χωρών της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, μεγέθους τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και πραγματοποίησης συχνών και τακτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω δύναμη θα διαθέτει στρατό ξηράς, αεροπορία και ναυτικό και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση.

Την Παρασκευή, οι ηγέτες των κρατών της λυκοσυμμαχίας θα ξανασυναντηθούν σε δυο ακόμα συσκέψεις, χωρίς το επίσημο πρόγραμμα να δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενό τους.

Συναντήσεις των ΝΑΤΟικών υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας

Στη Σύνοδο Κορυφής θα παραβρεθούν επίσης και θα συμμετάσχουν σε παράλληλες συναντήσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν την Πέμπτη με τους ομολόγους τους από τέσσερις υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, (Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ) σηματοδοτώντας τα σχέδια για περαιτέρω διείσδυση σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Οι δε υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από 24 κράτη - «εταίρους» του ΝΑΤΟ με τα οποία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της διαβόητης «διαλειτουργικότητας» των Ενόπλων Δυνάμεών τους: Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Γεωργία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, ΠΓΔΜ, Ουκρανία, και Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα.

Την Παρασκευή, οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ (έχει προσκληθεί η απερχόμενη Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Κάθριν Αστον), του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ίδια μέρα, οι υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Φινλανδία, Γεωργία, Ιορδανία και Σουηδία, με αντικείμενο τις «διευρυμένες ευκαιρίες για συνεργασία», όπως λέγεται επισήμως.

Προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης

Διεκδικώντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την παρουσία της στη Σύνοδο της Ουαλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ενόψει της Συνόδου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Δ. Αβραμόπουλου ως κοινοτικού επιτρόπου, θέση που καταλαμβάνει από τον Οκτώβρη.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη ΝΑΤΟική Σύνοδο, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και παρουσιάζοντας τη χώρα ως παράγοντα «σταθερότητας» και προάσπισης των ευρωατλαντικών συμφερόντων.

Ενδεικτικά, ασύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε «επιχειρήματα που επιβεβαιώνουν το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας». Ο Ελληνας ΥΕΘΑ φέρεται να παρουσίασε «με γεγονότα, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες πώς η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή (...) πώς η χώρα μας αποτελεί το οχυρό της Δύσης και ο "κυματοθραύστης" ανάσχεσης στην πλημμυρίδα του εξτρεμισμού, του θρησκευτικού σκοταδισμού και της κατάλυσης των θεμελιωδών ελευθεριών». Λέγεται, ακόμα, ότι ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε «στις στοχευμένες γεωπολιτικές κινήσεις που έγιναν σε νευραλγικές χώρες της περιοχής (Αίγυπτος - Ιορδανία)», και διαχέεται πως «η Ελλάδα ως βασική χώρα - μέλος των Δυτικών Συμμαχιών (ΝΑΤΟ - ΕΕ) επιβεβαιώνει τη σημαντική αναβάθμισή της στο χρηματιστήριο των γεωπολιτικών σταθερών και συσχετισμών»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ