Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγουν δρόμοι για παραπέρα χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη χτεσινή συζήτηση για το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο

Στην ομιλία της στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Γενοκτονίες έγιναν, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω τον όρο. Εχει όμως σημασία γιατί. Πείτε μου, οι βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τι είναι; Δεν είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας; Γιατί τις έριξαν οι Αμερικανοί; Ηταν σε πόλεμο εκείνη την ώρα; Αμύνονταν; Αφήστε που τα πυρηνικά όπλα είναι και ένα ζήτημα ως όπλο πολέμου, αλλά εν πάση περιπτώσει. Γιατί, ο πόλεμος του Βιετνάμ τι ήταν; Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ασία τι ήταν; Ηταν πόλεμος υπέρ της ανθρωπότητας;

Εμείς δεν πρόκειται να καταθέσουμε και να μιμηθούμε και να φέρουμε εδώ για γενοκτονίες κ.λπ. Και γιατί θα μιλάμε μόνο για τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων και όχι σε βάρος άλλων λαών; Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Λέμε τώρα για τις σφαγές κατά των χριστιανών. Τους έσφαξαν γιατί ήταν χριστιανοί; Τώρα, μη μου πείτε ότι πιστεύετε ότι τους τζιχαντιστές στη Συρία τους έπιασε ο πόνος γιατί κάποιες γυναίκες δεν φοράνε μπούργκα κ.λπ. Εδώ ένας ολόκληρος λαός, το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού λαού, στήριξε τον Χίτλερ και το γερμανικό εργατικό και λαϊκό κίνημα ήταν από τα πιο δυναμικά και τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη και μετατράπηκε έτσι.

Επομένως, ξέρουμε πώς γίνεται και η μεταστροφή συνειδήσεων. Με αυτή την έννοια διαφωνούμε ριζικά. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να μπει στο "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο. Για εμάς - θα σας το πω καθαρά - το άρθρο 2 είναι casus belli, πολιτικού πολέμου βέβαια.

Αλλά το θέμα δεν είναι να αφήσουμε μόνο τους επιστήμονες να μιλάνε, γιατί κι εμείς ως Κόμμα έχουμε μια άποψη. Και το νομοσχέδιο αφήνει καθαρά να εννοηθεί η δίωξη, αν προκαλούμε μίσος και ενδεχομένως μπορεί αύριο να θεωρηθούμε και προδότες, αν κάνουμε μια κριτική στην ελληνική πολιτική.

Συζητάμε για το ρατσισμό, το ναζισμό, που στρέφεται κατά των μεταναστών, όχι κατά άλλων λαών γενικά. Εάν έρθουν εδώ Πακιστανοί επιχειρηματίες, Σενεγαλέζοι και, δεν ξέρω, από το Τζιμπουτί, για να αγοράσουν γη, να τους τα δώσουν να φτιάξουν καζίνο και να μας φτιάξουν και κρεμαστούς κήπους, εάν έρθουν δηλαδή οι ευυπόληπτοι πλούσιοι - όπως λέει και ο καινούργιος δήμαρχός μας στο Μαραθώνα, ότι θα μας φέρει τους ευυπόληπτους πλούσιους, εκεί που δεν έχουμε ούτε αποχέτευση - δεν θα βγει ούτε χρυσαυγίτης να τους κυνηγήσει. Με τους φτωχούς, τους φτωχοδιάβολους - και δεν το λέω υποτιμητικά - αυτούς τους διωγμένους από την πείνα, τη φτώχεια, τη δίωξη, τη δυστυχία τα βάζουν.

Ποιος καλλιέργησε το έδαφος

Αφήνατε να γίνεται ολόκληρη συζήτηση ότι η ανεργία οφείλεται στους ξένους. Αρχικά δεν υπήρχε τέτοια ανεργία και όντως έδιωχναν Ελληνες για να πάρουν ξένους, για να ρίξουν τα μεροκάματα. Δεν οφείλεται η ανεργία στους ξένους. Αυτά τα αφήσατε, δούλευαν από κάτω τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα, επίσημα και ανεπίσημα, και βέβαια το πράγμα φούντωσε. Δεν είναι η κρίση που το προκάλεσε. Είχε καλλιεργηθεί το έδαφος. Θυμόμαστε τη δεκαετία του 1990 με το Σκοπιανό και εκείνα τα συλλαλητήρια για τα Σκόπια, όπου ήταν όλα τα κόμματα "πλην Λακεδαιμονίων", που έλεγε ο Λεωνίδας Κύρκος για το ΚΚΕ. Αυτά δεν καλλιέργησαν ένα κλίμα; Και δεν έλυσαν και το πρόβλημα.

Οσο γι' αυτά που λένε για "μηδενική ανοχή", εκκαθαρίσεις μεταναστών, διαχωρισμό των μεταναστών σε νόμιμους και παράνομους, δεν μου λέτε, αυτά τα θύματα τώρα από τη Συρία τι θα τους θεωρήσετε, παράνομους; Τι άδεια να πάρουν αυτοί όταν τους σκοτώνουν ανά χίλιους; Θα τους ζητήσεις χαρτιά νομιμότητας; Εμείς περιφρονούμε εντελώς και έχουμε εντελώς διαφορετική γνώμη για το κράτος δικαίου και τις αρχές της ΕΕ και ούτε έχουν κανένα κύρος στην Ελλάδα. Η ΕΕ και το κράτος δικαίου, που λέτε, έχει ευθύνη για το μεταναστευτικό ρεύμα. Με τους πολέμους κ.λπ. υπάρχει ευθύνη. Επομένως, όλα αυτά τα πράγματα καλλιέργησαν ένα κλίμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει να υπάρχει νόμος. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει και από αυτή την άποψη, τουλάχιστον, πρέπει να υπάρχουν μέτρα πρόληψης και μέτρα βοηθητικά για τα θύματα, κοινωνική και νομική στήριξη.

Τέλος, η εξίσωση ναζισμού και κομμουνισμού είναι μία κατάσταση σήμερα στην ΕΕ. Για πάρτε τα βιογραφικά των Προέδρων, παλιότερων και νυν, αλλά κυρίως της πρώτης εικοσαετίας, στις Βαλτικές χώρες. Οι συνεργάτες των Γερμανών φύγανε και ξαναγύρισαν. Πώς, λοιπόν, να μην εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό η ΕΕ, όταν αυτά είναι τα στελέχη της; Μα, άμα δεν κάνουν την εξίσωση ανοίγουν το λάκκο τους.

Δεν φοβόμαστε ως Κόμμα, αλλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει την πόρτα σε μια επιδείνωση του συσχετισμού δυνάμεων ή σε μια επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης - δεν είναι μόνο η κατάσταση στην Ελλάδα, είναι και η διεθνής κατάσταση - στο πώς μπορεί αυτά να χρησιμοποιηθούν κατά του λαϊκού κινήματος, κατά του Κόμματος ή και κατά άλλων οργανώσεων.

Από αυτήν την άποψη, με τίποτα δεν το ψηφίζουμε, με τίποτα. Και μόνο που λέει "με βάση το κράτος δικαίου και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης", το πλαίσιο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγονται αυτοί οι δρόμοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ