Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επισπεύδεται ο τρομονόμος

Η δολοφονική  επίθεση ενάντια στον Β. Μιχαλολιάκο ήταν μια καλή αφορμή, για να προχωρήσει  ραγδαία η σύνταξη του νέου  νόμου  για την «τρομοκρατία»  

Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ώρα 9.45 το βράδυ. Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του και πλησιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας όπου μένει, στην οδό Δεληγιώργη 119-121 στον Πειραιά. Λίγο πριν διαβεί το κατώφλι της εξώπορτας, άγνωστοι δράστες με τηλεχειρισμό πυροδοτούν μια βόμβα. Από τον εκκωφαντικό της ήχο οι περίοικοι πετάχτηκαν τρομοκρατημένοι στο δρόμο. Η έκρηξη τραυματίζει τον βουλευτή και τέσσερις περαστικούς πολίτες. Από τότε οι εξελίξεις στο θέμα της σύνταξης του νέου «τρομονόμου» προχωρούν ραγδαία. Ο εκκωφαντικός της ήχος είχε πολλούς παραλήπτες.

«... ο πολύς χρόνος έχει παρέλθει. Εφτασε η ώρα και σύντομα πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το χρόνο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την... πάταξη της τρομοκρατίας.

«Οχι μόνο δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά θα σημειώσουμε χρόνο ρεκόρ στη σύνταξη του νομοθετήματος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος. «Τώρα η επιτροπή συνεδριάζει δυο φορές τη βδομάδα και τα μέλη της εργάζονται εντατικά, ώστε σε λίγες βδομάδες να έχουν καταλήξει».

«... ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος, η δημοκρατία είναι ισχυρή και πολύ σύντομα αυτοί οι κύριοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν», υποστήριξε ασμένως ο «επιμένων τρομονομικά» υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχαλης Χρυσοχοΐδης.

Κλίμα συναίνεσης

Η βομβιστική επίθεση έδωσε αφορμή να φανεί το κλίμα συναίνεσης που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας στο ζήτημα των αντιδραστικών αλλαγών της ποινικής νομοθεσίας, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας.

«Είναι καιρός επιτελούς η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ψήφιση νόμου εναντίον της τρομοκρατίας, τον οποίο αδικαιολόγητα τόσον καιρό καθυστερεί», βροντοφώναξε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης.

«Εφτασε η ώρα να παταχτεί η τρομοκρατία κι εδώ πλέον θα φανεί ότι ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του», φώναξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Από κοντά και ο... εκπρόσωπος μιας Ελλάδας με περισσότερο φως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που υπογράμμισε ότι «είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποτε σε αυτόν τον τόπο και αυτό προϋποθέτει συνεργασία και συνεννόηση όλων μας».

Ξεχάσαμε και τη φωνή της βουλευτή του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη που υποστήριξε ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά σε συζήτηση για ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι αποτελεσματικό, αλλά θα διασφαλίζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παραδόξως ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς δεν έκανε δηλώσεις. Δε χρειαζόταν άλλωστε. Πριν αρκετούς μήνες σε συνέντευξή του είχε υποστηρίξει την πολιτική απόφαση για ενίσχυση του νομοθετικού «αντιτρομοκρατικού» πλαισίου για το οποίο πίεζε πολύ καιρό. Η υπομονή του εξαντλήθηκε μεν, ανταμείφθηκε δεν. Η επιχείρηση της περασμένης Κυριακής πέτυχε διάνα το στόχο της. Κατόρθωσε να επισπεύσει τις εξελίξεις στο θέμα της κατάρτισης του νομοσχεδίου, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας «παγώνει» μια σειρά ατομικές ελευθερίες.

Οι τρομορρυθμίσεις

Τις ρυθμίσεις, που με αφορμή την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ετοιμάζει η κυβέρνηση, έχει φροντίσει να τις διοχετεύσει στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτές δέχεται σημαντικό πλήγμα το παραδοσιακό σύστημα της προστασίας των ελευθεριών. Ξένες μυστικές και φανερές υπηρεσίες θα δρουν στη χώρα στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας» ενώ καταργούνται οι δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών. Μέσα από την ποινική μεταχείριση που σχεδιάζεται, φαίνεται η προσπάθεια της διαμόρφωσης ενός πλαισίου όπου η απειλούμενη κρατική βία θα είναι πανταχού παρούσα.

Το νομοθετικό πλαίσιο που θέλει να διαμορφώσει η κατεστημένη τάξη ανοίγει το δρόμο της ταύτισης και μάλιστα με επικίνδυνο τρόπο, της πολιτικής δράσης με την «τρομοκρατία», και στη συνέχεια με το «οργανωμένο έγκλημα». Επιδιώκεται η ταύτιση των πολιτικών λεγόμενων εγκλημάτων σύμφωνα με την αστική δικαιοσύνη, με τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και το πέρασμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων στη συνείδηση του λαού που βιώνει την αύξηση της εγκληματικότητας, ως αναγκαίες.

Στην ουσία θεσμοθετούνται ιδιώνυμα αδικήματα και ως προς τη φερόμενη ως εγκληματική συμπεριφορά της αυτουργίας και των μορφών συμμετοχής και ως προς την ποινική αντιμετώπιση σε επίπεδο ποινών. Η βασική αρχή του ποινικού συστήματος ότι πρέπει να υπάρχει σαφής, σταθερή και λεπτομερειακή περιγραφή της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς πλήττεται, στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθούν αόριστες αξιολογικές έννοιες, όπως «τρομοκράτες» και «καθ' οιονδήποτε τρόπο διευκόλυνσή τους».

Είναι γνωστό ότι οι έννοιες αυτές έχουν μια ελαστική διάσταση στα μυαλά των κρατούντων. Με μια διασταλτική ερμηνεία τους μπορεί να οδηγηθούν στα δικαστήρια μη αρεστοί, πολιτικά και αποκλίνοντες ιδεολογικά πολίτες. Αλλωστε, οι Αμερικανοί, εμπνευστές τέτοιων αλλαγών, έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατικά εθνικοαπελευθερωτικά και πολιτικά κινήματα, καθώς και κράτη που δε θέλουν να ενταχθούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Οι αμερικάνικες εκθέσεις για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, λόγω... έλλειψης φωτογραφικού υλικού, χρησιμοποιούν φωτογραφίες από αντιιμπεριαλιστικές πορείες.

Προβλέπεται ακόμα η τιμώριση» των λεγόμενων προπαρασκευαστικών πράξεων της «τρομοκρατίας». Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη και υπερβολική διεύρυνση του αξιόποινου, σε πράξεις που δεν περιέχουν ούτε καν την εντύπωση, ούτε καν την έναρξη τέλεσης «τρομοκρατικών» ενεργειών (δηλαδή της αξιόποινης απόπειρας). Και τούτο, παρά το γεγονός ότι κανόνας του ποινικού μας συστήματος -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. για την έσχατη προδοσία- είναι η ατιμωρησία των προπαρασκευαστικών πράξεων, ακριβώς για να αποφευχθούν επικίνδυνες και αδικαιολόγητες ποινικές διώξεις σε βάρος προσώπων και ενεργειών τους που δεν ενέχουν από μόνες τους ποινική απαξία.

Με τέτοιου είδους ρυθμίσεις η κυβέρνηση αναμένει να πετύχει αυτό που δεν πέτυχαν τόσα χρόνια οι ελληνικές διωκτικές αρχές και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες που κάνουν... περατζάδες στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης εγκατέλειψαν γρήγορα την επιτροπή, ένα άλλο παραιτήθηκε αργότερα και υπήρξε περίπτωση καθηγητή που αρνήθηκε να πατήσει το πόδι του σε αυτήν.

Στο μεταξύ οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας είναι, για άλλη μια φορά, ραντεβού «στα τυφλά». Ετσι συμβαίνει κάθε φορά μετά από τρομοκρατικό χτύπημα, παρά τη στενή εποπτεία που ασκούν στις έρευνες οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές και άλλες υπηρεσίες. Στο θέμα πόσες υπηρεσίες συνεργάζονται αυτή τη στιγμή με την ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την εξάρθρωση της «17Ν», ο γενικός του γραμματέας, Δ. Ευσταθιάδης, έχει δηλώσει «όσο μπορούν περισσότερες...», που τέλος θα μπερδευτούν μεταξύ τους.

«Φάλτσες» φωνές

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της, «παράφωνες» σε σχέση με αυτές του κατεστημένου, τόνισε ότι «τρομοκράτες είναι εκείνες οι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα δίκτυο κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων, που εν πολλοίς εδράζεται στις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν τέτοιες δολοφονικές ενέργειες, όπου πάρα πολλές φορές το θύμα δεν μπορεί να προσδιορίσει το σκοπό... Ο «τρομονόμος», όμως, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών μυστικών υπηρεσιών και άλλων, αλλά κυρίως θα στραφεί κατά των λαών. Επομένως, θα είναι αθωράκιστος ο ελληνικός λαός από τα σενάρια των μυστικών υπηρεσιών».

Παράλληλα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για της Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με ανακοίνωσή της έχει υπογραμμίσει ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με άλλους μαζικούς και επιστημονικούς φορείς και προσωπικότητες, για να υπερασπιστεί μαζί με τη δημοκρατική κοινή γνώμη τις δημοκρατικές εγγυήσεις που έχουν κατακτηθεί με μακρόχρονους αγώνες».

Εξάλλου ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να μην εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες, πέραν της αναποτελεσματικότητάς τους, θέτουν σε διακινδύνευση θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ