Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΗΠΑ
Λαϊκή αντίδραση στον «ουράνιο» πόλεμο του ΝΑΤΟ...

Νέα Υόρκη, Απρίλης 1999. Οταν ο αμερικανικός λαός εκδήλωνε την αντίθεσή του σε έναν πόλεμο που αποδείχτηκε πυρηνικός...

Associated Press

Νέα Υόρκη, Απρίλης 1999. Οταν ο αμερικανικός λαός εκδήλωνε την αντίθεσή του σε έναν πόλεμο που αποδείχτηκε πυρηνικός...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η κατακραυγή και οι έντονες διαμαρτυρίες, που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η χρήση ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία με τα θανάσιμα επακόλουθά της, είχαν τον αντίχτυπό τους και στον υπερατλαντικό χώρο, παρά τις «καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» της Ουάσιγκτον και διαφόρων οργάνων της ότι το λεγόμενο απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU), που χρησιμοποιήθηκε στη μαρτυρική αυτή χώρα από τις επιδρομικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να είχε τέτοιες συνέπειες.

Η αναίσχυντη αυτή ενέργεια, όμως, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε σε άρθρο του με τον τίτλο «Πυρηνικός πόλεμος» (23/1) ο συνεργάτης της εφημερίδας «Νιου Γιόρκ Πρες» Τζορτζ Σζαμουέλι: «Δυο χρόνια πολύ αργά, η δυτική κοινή γνώμη μετατράπηκε τελικά σε οργή κατά της επιδρομής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Χρειάστηκε η ασθένεια και ο θάνατος Ευρωπαίων στρατιωτών για να γίνει γνωστή στον κόσμο η τρομερή εξόντωση, που προξένησε ο καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ βομβαρδισμός».

Και τόνισε κατόπιν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν καταιγιστικά 31.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία (...).

Εφτά Ιταλοί στρατιώτες και ένας εργάτης βοήθειας έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα - όπως πέντε Βέλγοι ειρηνοποιοί, δυο Ολλανδοί πολίτες, δυο Ισπανοί, δυο Πορτογάλοι και ένας Τσέχος - όλοι από λευχαιμία και άλλους καρκίνους. Το ΝΑΤΟ απάντησε ως συνήθως.

Ενορχήστρωσε ένα όργιο λαθολογίας. "Αμελητέος κίνδυνος", σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ. "Δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη ότι υπάρχει μια σχέση. Δεν είναι δυνατόν να δράσουμε πάνω στις αντιλήψεις ανθρώπων ή πάνω στη θέα μιας λέξης, όπως αυτής του ουρανίου", διακήρυξε ο αλλόκοτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον», που ισχυρίστηκε μάλιστα: "Αυτή είναι μια αποδεδειγμένη τεχνολογία, που έχει ανεξάρτητα δοκιμαστεί"».

Σχετικά με το ρόλο και τη θέση σήμερα του ΝΑΤΟ γι' αυτό το ζήτημα, μια άλλη εφημερίδα, η «Νιου Γιόρκ Ποστ», έγραψε (16/1) σε άρθρο του συνεργάτη της Νάιλς Λάθεμ: «Η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τη δίωξη πολεμικών εγκλημάτων, δήλωσε χτες, ότι είναι έτοιμη να κάνει ανακρίσεις για τη χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο.

»Μια έρευνα ανακίνησε το φάσμα, ότι ανώτατοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής μπορεί να τοποθετηθούν πλάι στο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σαν κατηγορούμενοι εγκληματίες πολέμου.

»Η εισαγγελέας πολεμικών εγκλημάτων Κάρλα Ντελ Πόντε εξέδωσε την προειδοποίηση σαν απάντηση στην αυξανόμενη κατακραυγή για πληροφόρηση σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις εκθέσεις, ότι έξι Ιταλοί και τέσσερις Βέλγοι στρατιώτες, που υπηρετούσαν στα Βαλκάνια, πέθαναν από λευχαιμία. "Θα περιμένουμε για τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από διάφορες χώρες - μέλη", είπε η Ντελ Πόντε σε δημοσιογράφους στη Χάγη. "Αν προκύψουν συναφή αποτελέσματα, που να συνδέουν τη χρησιμοποίηση απεμπλουτισμένων πολεμοφοδίων με προβλήματα υγείας, που υπέστησαν στρατιώτες και πολίτες, θα προχωρήσουμε άμεσα"».

Το άρθρο του Λάθεμ υπενθύμιζε κατόπιν, ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έκαμαν χιλιάδες επιδρομές με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσσοβο και στη Βοσνία, καθώς και στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό κόλπο.

Ωστόσο, κατά το ίδιο άρθρο: «Δεν υπήρξε καμιά άμεση απάντηση από το ΝΑΤΟ ή το Πεντάγωνο χτες το βράδυ στη δήλωση της Ντελ Πόντε. Ομως, εκπρόσωποι του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ επέμεναν, ότι το υλικό αυτό είναι ασφαλές γιατί είπαν αποτελεί το υπόλειμμα - προϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου και περιέχει μόνο χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας».

Το άρθρο κατέληγε: «Επιστήμονες, ο ένας μετά τον άλλο, βγαίνουν και λένε, ότι δε βλέπουν να υπάρχει κρίκος ανάμεσα στη λευχαιμία και στο απεμπλουτισμένο ουράνιο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λάιτι, ο οποίος και πρόσθεσε πομπωδέστατα: "Ακριβώς, αυτό χρειαζόμαστε τώρα - γεγονότα και επιστήμη, ηρεμία, γεγονότα και επιστήμη"»!

Σχετικά με το ρόλο του ΟΗΕ γύρω από το πρόβλημα αυτό, πρέπει ν' αναφερθεί εδώ, ότι όταν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) δημοσίευαν στις 17/1 είδηση με τον τίτλο: «Υπολείμματα ουρανίου ισοτόπου βρέθηκαν σε πολεμοφόδια των ΗΠΑ στο Κόσσοβο», ένας αναγνώστης από την πόλη Οκλαντ της Καλιφόρνιας, ονόματι Τζέφρι Χάιμαν, σε επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 18/1 με τον τίτλο «Εξαψη για το ουράνιο στα Βαλκάνια: Πού είναι ο ΟΗΕ;», έγραφε μεταξύ άλλων:

«Ημουν ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1994 και 1995, και το βρίσκω ανησυχητικό, ότι ο ΟΗΕ δεν ακολούθησε την πρωτοβουλία της Βρετανίας και άλλων χωρών, που ειδοποίησαν το προσωπικό του, που υπηρετούσε στα Βαλκάνια, για την πιθανή απειλή κατά της υγείας τους; Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε γι' αυτό από τα μέσα δημοσιότητας και δε μας το είπαν τα Ηνωμένα Εθνη;».

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε ένας άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Σάσι Θαρούρ, διευθυντής Επικοινωνιών και Ειδικών Σχεδίων στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύτηκε στο φ. της 19/1. Τα κυριότερα σημεία του ήταν: «Αντίθετα με το παράπονο από έναν πρώην αξιωματούχο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια, τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν το σημερινό και πρώην προσωπικό τους για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία, που σχετίζονται με τα πολεμοφόδια απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε περιοχές της αποστολής τους, όπως το Κόσσοβο.

»Πρώτα διαβεβαιώσαμε τον πληθυσμό του Κόσσοβου, ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να εξεταστεί ιατρικά για εξακρίβωση.

»Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας (17/1) κάναμε την ίδια υπόδειξη στα σημερινά και πρώην μέλη της αποστολής μας».

Τώρα που έγιναν οι φοβερές αυτές αποκαλύψεις, ο λαός των ΗΠΑ αντιδρά ευρύτερα. Ενα από τα πάμπολλα τέτοια δείγματα είναι η επιστολή τους «ΝΥΤ» (9/1) του Πάουλο Μιράντα, υφηγητή επιστημονικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στην πόλη Σάντα Μπάρμπαρα αυτής της πολιτείας, που αναφερόταν σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ότι: «Η Ιταλία ζητεί από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τους σχετιζόμενους με το ουράνιο θανάτους». Παρατηρούσε ο επιστολογράφος: «Ποιος ο σκοπός χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου; Ο γενικός πληθυσμός της Γιουγκοσλαβίας μολύνθηκε και αυτός; Γιατί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν, ότι ακολουθήθηκε η τακτική αυτή στη διάρκεια του πολέμου, και ποιος ήταν ο ιθύνων νους πίσω από μια τέτοια φοβερή τακτική; Πώς μπορεί να σημειολογηθεί αυτό;

»Η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας παρουσιάστηκε σαν μια ανθρωπιστική πράξη - μια ταξινόμηση, που δεν μπορεί πια να κρατιέται. Δεν είναι ανθρωπισμός η σκόπιμη μόλυνση μιας χώρας με ραδιενεργό σκόνη, που μπορεί να επηρεάσει επόμενες γενιές. Είναι εξοργιστικό, ότι δεν ανακινήθηκε θέμα γύρω από την πιθανή μόλυνση του γενικού πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας. Είναι οι λίγοι άτυχοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ πιο σημαντικοί από τις χιλιάδες αθώους ανθρώπους;».

Στις 9/1, η γνωστή εφημερίδα «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» (CSM) είχε δημοσιεύσει την είδηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο και ένα κύριο άρθρο της με τον τίτλο: «Μια σφαίρα πήγε πολύ μακριά;». Στο φύλλο της 16/1 δημοσιεύτηκαν επιστολές αναγνωστών της, που δείχνουν καθαρότατα πώς αντιδρούν και εδώ οι απλοί άνθρωποι.

Μια γυναίκα ονόματι Μπέτι Σρέντερ, από την πόλη Τουσόν της Αριζόνας, έγραφε:

«Μετά την εκτεταμένη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου επηρεάστηκε η υγεία χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών του Ιράκ. Το ΝΑΤΟ ακόμα ισχυρίζεται, ότι η χρήση του DU δεν είχε δυσμενή στην υγεία αποτελέσματα.

»Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε προβλήματα υγείας συνδεόμενα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αδιαφορώντας για τη μαρτυρία πολλών διακεκριμένων επιστημόνων. Το Ιράκ μπορεί να είναι μια αποδοτική πηγή έρευνας για τις συνέπειες του DU, δεδομένου ότι τόσο πολύ χρησιμοποιήθηκε εκεί.

»Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε DU, να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε, να σταματήσουμε να το πουλάμε και να καθαρίσουμε τις περιοχές όπου έχει χρησιμοποιηθεί.

»Κουραστήκαμε από τα ψέματα αυτής της χώρας. Υποτίθεται, ότι είμαστε ο ισχυρός, ηθικός ηγέτης του κόσμου, αλλά αν η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί, αν υπάρχει χρήμα σ' αυτό, το πράττουμε».

Ενας άλλος αναγνώστης, ο Ντέιβ Καράζικ, από την πόλη Κουίνσι της Μασαχουσέτης, κλείνει ως εξής την επιστολή του προς την «CSM»: «Λόγω της ενδεχόμενης σοβαρής βλάβης που επιφέρει στους ανθρώπους, ελπίζω ότι ο εφοδιασμός με απεμπλουτισμένο ουράνιο θα τεθεί εκτός νόμου σύντομα».

Και ένας τρίτος, ο Τρέβορ Μακόρνελ από την πολιτεία Ορεγκον, στη δική του επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο φύλλο της «CMS», ανέφερε:

«Στο κύριο άρθρο σας της 9/1 με τον τίτλο "Μια σφαίρα πήγε πολύ μακριά;" γράφατε: "Χωρίς αμφιβολία αυτό το όπλο που διατρυπά τα άρματα έσωσε ζωές Αμερικανών, δικαιολογώντας τη χρήση του". Αυτή η ίδια μονόπαντη λογική θα μπορούσε επίσης να δικαιολογήσει τη χρήση των βομβών θραυσμάτων, που ακόμα σκοτώνουν ανθρώπους στη Σερβία, Κόσσοβο, Ιράκ, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη και αλλού.

»Το υπόλοιπο του άρθρου σας αφήνει να εννοηθεί, ότι ζητήματα τέτοια όπως το δηλητηριώδες ουράνιο, που σκοτώνει αθώους και παραβιάζει τους νόμους εθνικής κυριαρχίας, είναι λιγότερο σημαντικά από τις "πιθανές μεταπολεμικές απηχήσεις"».

Εκτός από όλα αυτά, σημαντικότατη τελευταία ήταν και η κοινή ανακοίνωση, που υπέγραψαν πολλές κομμουνιστικές και άλλες προοδευτικές οργανώσεις νεολαίας από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ανάμεσά τους ήταν η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (YCL) των ΗΠΑ, η ελληνική ΚΝΕ, η κυπριακή ΕΔΟΝ και άλλες από την Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία, Γιουγκοσλαβία.

Στην ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύτηκε εδώ στο περιοδικό «Dynamic» (20/1) της YCL, ανέφεραν:

«Η επιδρομή του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται! Εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τις "ανθρωπιστικές" βόμβες, βλέπουμε τώρα τις φοβερές συνέπειες της τεράστιας καταστροφής, που προκλήθηκε από όπλα πυρηνικής τεχνολογίας, τα οποία χρησιμοποίησαν οι φονιάδες του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Οι συνεχείς απώλειες στρατιωτών, που πέθαναν έχοντας εκτεθεί στην ακτινοβολία, αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής, που ακόμα δεν είναι γνωστές στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Το απάνθρωπο τούτο έγκλημα υπογραμμίζει τη βαρβαρότητα της λεγόμενης Νέας Τάξης, το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμα και πυρηνικά όπλα για να επιβάλει την κυριαρχία του και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρουν τεράστιες ευθύνες. Γνώριζαν τα γεγονότα από την πρώτη ακόμα στιγμή. Αποδέχτηκαν τη χρήση τέτοιων όπλων, και προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια από το λαό, ακόμα και από τους στρατιώτες που έστειλαν στο Κόσσοβο.

Τώρα το πραγματικό νόημα της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ γίνεται ακόμα πιο φανερό, όπως και η πιθανή απειλή που βγαίνει από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Καλούμε τους νέους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το γιουγκοσλαβικό λαό, που είναι το πρώτο θύμα αυτών των συνεπειών. Καλούμε τους νέους να κινητοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη και να καταγγείλουν αυτό το νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού απαιτώντας:

  • Την άμεση επανόρθωση των οικολογικών ζημιών, καθώς και των ζημιών στην υγεία του πληθυσμού με τα έξοδα καταβαλλόμενα από τις κυβερνήσεις, που πήραν μέρος στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.
  • Την αποχώρηση όλων των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.
  • Απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων και των όπλων που χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία από τις χώρες μας.
  • Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα εξοπλισμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Καλούμε τη νεολαία να δυναμώσει τον αγώνα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, για το σταμάτημα της δημιουργίας του μισθοφορικού «Ευρωπαϊκού Στρατού». Να προωθηθεί μια νέα διπλωματία βασιζόμενη σε μια πατριωτική, ανεξάρτητη, ειρηνόφιλη πολιτική συνεργασία».

Ακολουθούσαν οι υπογραφές των οργανώσεων, που συνεργάστηκαν γι' αυτό το σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ