Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Βαλκανική αντιΝΑΤΟική συσπείρωση κομμάτων, κινημάτων και λαών

Μεγάλη ανταπόκριση συνάντησε η πρόταση του ΚΚΕ από τις γιουγκοσλαβικές πολιτικές δυνάμεις, που αντιμάχονται την καταστροφική και συνεχιζόμενη επέμβαση των δυνάμεων της Νέας Τάξης

Πρόσφυγες στον προσφυγικό καταυλισμό στα Αβαλα, που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Πρόσφυγες στον προσφυγικό καταυλισμό στα Αβαλα, που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (του απεσταλμένου μαςΚΥΡΙΑΚΟΥ ΖΗΛΑΚΟΥ).-

H ΝΑΤΟική επέλαση στα Βαλκάνια και οι τραγικές συνέπειες στο γιουγκοσλαβικό λαό, που επεκτείνονται ευρύτερα σε ολόκληρη την περιοχή, μπορεί να αποτελέσουν - όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό κάτι τέτοιο - μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για ευρύτερη συσπείρωση κομμάτων, κινημάτων και λαών που κοινός τους παρονομαστής θα είναι η απόκρουση της νεοταξικής λαίλαπας στα Βαλκάνια αλλά και δε θα μένει εκεί. Θα αναδεικνύει μια εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας, που θα απαντά στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Μια πρόταση που θα βρίσκεται στον αντίποδα των συσπειρώσεων που επιβάλλει η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση γύρω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η αισιόδοξη αυτή προοπτική ξεπροβάλλει μέσα από τις επαφές που είχε στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η επίσκεψη που ξεκίνησε την Τετάρτη ολοκληρώθηκε χτες με επισκέψεις στη βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο και Νόβισαντ, περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που αποτελείται από την Αλέκα Παπαρήγα, τον Μπάμπη Αγγουράκη και τον Γ. Χαβατζά επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την ανταπόκριση που συνάντησε η πρόταση του ΚΚΕ από την πλευρά των γιουγκοσλαβικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αντιμάχονται την καταστροφική για τη χώρα τους και συνεχιζόμενη επέμβαση των δυνάμεων της Νέας Τάξης

Παρακολουθώντας τις εργασίες της σύσκεψης στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Παρακολουθώντας τις εργασίες της σύσκεψης στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που ήταν προσκεκλημένη του σοσιαλιστικού κόμματος Σερβίας πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του κόμματος αυτού, Σλ. Μιλόσεβιτς, τον αντιπρόεδρο Ζ. Γιοβάνοβιτς, τον ΓΓ Ζ. Αντζέλκοβιτς, τον πρόεδρο της Σερβίας που επίσης ανήκει στο Σ. Κ Σερβίας, ΜίλοΜιλουτίνοβιτς, τον αντιπρόεδρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Μ Οϊντάνιτς από το σοσιαλιστικό κόμμα Μαυροβουνίου, τον ΓΓ του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Σερβίας Μ. Κιτάνοβιτς, με αντιπροσωπεία του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση στελεχών του ΣΚ Σερβίας. Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο Βελιγράδι, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία παρουσία του πρεσβευτή Μ. Σπινέλη.

Στη διάρκεια των επαφών και των περιοδειών που έκανε η αντιπροσωπεία του κόμματος είτε σε προσφυγικούς καταυλισμούς είτε σε περιοχές που υπέστησαν τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς δέχτηκε τις ευχαριστίες του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και τα συγχαρητήρια για τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του αντιΝΑΤΟικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα που με τόσο δυναμικό τρόπο εκδηλώθηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών, αλλά και στη συνέχεια, με τα μπλόκα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και τις κάθε μορφής εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο σερβικό λαό. Διατυπώθηκαν ακόμα οι έντονες ανησυχίες για τα ΝΑΤΟικά σχέδια περαιτέρω συρρίκνωσης της Γιουγκοσλαβίας.

Η πρόταση - πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Βασικοί άξονες της πρότασης - πρωτοβουλίας του ΚΚΕ είναι:

  • Η πλατιά συνεργασία κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών κομμάτων και δυνάμεων, κινημάτων και μαζικών φορέων με στόχο την εκδίωξη του ΝΑΤΟ από την περιοχή.
  • Η προώθηση και το βάθεμα της συνεργασίας που θα οδηγεί σε μια εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας υπέρ των εργαζομένων.
  • Η δημιουργία ενός πόλου αντίστασης και κοινής δράσης των βαλκανικών πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν σε αυτές τις αρχές.
  • Η διαπίστωση ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σημαίνει κίνδυνο συνολικά για τα Βαλκάνια, αποτελεί το καμπανάκι του κινδύνου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, η Γιουγκοσλαβία είναι μεν στο επίκεντρο του προβλήματος αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι έξω από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Αντιπρόεδρος του ΣΚ Σερβίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η επίθεση της Νέας Τάξης Πραγμάτων κατά της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε ένα πείραμα όπου, εκτός από την πολιτική τους, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δοκίμασαν και τα όπλα τους. Η Γιουγκοσλαβία, είπε, υπήρξε μεν το θύμα του πειράματος αλλά το πείραμα αφορά και τις άλλες χώρες της περιοχής. Η αλλαγή, σημείωσε ο ίδιος, των συνόρων και του χάρτη των Βαλκανίων με τη δημιουργία νέων χωρών, απειλεί γενικότερα το σύστημα ασφάλειας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης εναλλακτικής διεξόδου. «Δε φτάνει, είπε, να έχει κανείς το αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Πρέπει να αποδείξει ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτό. Να αποδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση περιφερειακής συνεργασίας που απαντά και στα πολιτικά και τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής». Αυτή η περιφερειακή συνεργασία δεν έχουμε αυταπάτες, σημείωσε, ότι θα γίνει άμεσα. Ομως μπορεί να αποτελέσει στόχο και με βάση αυτόν να χαραχτούν τα ενδιάμεσα βήματα του αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ας μετατρέψουμε σε ευκαιρία ένα τραγικό γεγονός», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη σε όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία. Να αφήσουμε, τόνισε, στην άκρη τις συζητήσεις για τις στρατηγικές του παρελθόντος και να ξεκινήσουμε με τις εμπειρίες και τα διδάγματα από την τελευταία δεκαετία. Να δημιουργήσουμε έναν πόλο αντίστασης, αλληλεγγύης και κοινής δράσης ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφορές στις βαλκανικές πολιτικές δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε η ΓΓ, άσχετα με τις όποιες επιμέρους κινήσεις του σκοπεύει να παραμείνει στην περιοχή είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή, γιατί πέρα από την υποταγή των χωρών με τη χρήση των όπλων, προωθείται και η υποταγή τους μέσω της διακίνησης κεφαλαίων. Και σε αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πείρα. Εξάλλου, η ΕΕ ξεκίνησε πρώτη τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Επομένως, τόνισε, ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλιστικού πολέμου πρέπει να αφορά και ζητήματα της οικονομίας, ώστε να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση υπέρ των εργαζομένων.

Πολύπλευρες οι συνέπειες

Μέσα από τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Γιουγκοσλαβία αναδείχτηκε και μια άλλη πλευρά που αφορά τις συνέπειες από τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου: Από τις ίδιες τις χώρες του ΝΑΤΟ αξιοποιούνται οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των όπλων, για να περιοριστεί η αγροτική παραγωγή της Γιουγκοσλαβίας, ώστε με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας να εισβάλουν στη γιουγκοσλαβική αγορά με τα δικά τους προϊόντα. Είναι και αυτό μια διάσταση του ίδιου πολέμου. Πρόκειται για τη συνέχιση της επέμβασης με άλλα μέσα.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και ο ρόλος του ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης που καθαρά ως ΝΑΤΟικό παράρτημα ζητά να συλληφθούν και να δικαστούν ως «εγκληματίες πολέμου» η πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας που ηγήθηκε της αντίστασης του γιουγκοσλαβικού λαού στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου διατυπώθηκε η πρόταση από τη γιουγκοσλαβική πλευρά να προωθηθούν πρωτοβουλίες, που στα πλαίσια της απαγόρευσής τους θα ζητάνε να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο η παραγωγή τους, τα αποθέματα και οι πρώτες ύλες που υπάρχουν στις χώρες που τα κατέχουν, ενώ ειδική επιτροπή του ΟΗΕ να αναλάβει τη μελέτη και την παρακολούθηση των επιπτώσεων στις περιοχές που έγινε η χρήση του.

Στη διάρκεια των συζητήσεων η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση, ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της Βαλκανικής συσπείρωσης που προτείνεται, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από το Βαλκανικό Κέντρο Δράσης των Αντιιμπεριαλιστικών Δυνάμεων, ένα τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Μια πρόταση, η οποία όπως τόνισε ο Ζ. Γιοβάνοβιτς γίνεται αποδεκτή και στα πλαίσια του τριημέρου αυτού θα διοργανωθούν ανάλογες εκδηλώσεις και στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ