Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προσαρμογή της δομής στο νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα

Σήμερα και αύριο οι εργασίες στις Βρυξέλλες

Τη νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, στη βάση του νέου στρατηγικού δόγματος που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, αναμένεται να οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών, που συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της νέας δομής, το ΝΑΤΟ θα καταργήσει το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης και στη θέση του θα εγκατασταθεί το στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων που θα μεταφερθεί στην Τουρκία από την Ισπανία. Ταυτόχρονα, καταργείται το Ναυτικό Στρατηγείο που ήταν στην Νάπολη της Ιταλίας και οι αρμοδιότητές του θα μεταφερθούν στη Βρετανία. Καταργούνται τέλος τα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το CAOC-7 στη Λάρισα και το CAOC-6 στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας.

Από την ελληνική πλευρά σχολιάζεται πως οι εξελίξεις αυτές δεν θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και πως η ανάληψη από την Τουρκία του χερσαίου στρατηγείου θα της δημιουργήσει προβλήματα στο ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών χερσαίων επιχειρήσεων σε χώρες που δε θα επιθυμούσε. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που στηρίζονταν και από το ΝΑΤΟ, σε τίποτα δεν αλλάζει, αφού το πρόβλημα περνάει πιο σθεναρά στα κεντρικά ΝΑΤΟικά όργανα, το οποία ελέγχουν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο των ΝΑΤΟικών χωρών.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η άσκηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ενεργειακού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, με την επωνυμία «ΙΩΝΑΣ '11». Ο χώρος διεξαγωγής της άσκησης βρισκόταν 30 ν. μίλια ανατολικά της Ρόδου, περιλαμβάνεται στο ελληνικό FIR και είναι κοντά στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, εάν αυτή οριζόταν με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Στη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε στρατιωτική τουρκική παρουσία στην περιοχή, ωστόσο σε άλλες περιοχές του Αιγαίου σημειώθηκαν χτες 24 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πάντως το ζήτημα της έμπρακτης κατοχύρωσης της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης, σε όλη την έκταση του θαλάσσιου χώρου των διεθνών υδάτων που καλύπτει το FIR Αθηνών (έλεγχος πτήσεων) παραμένει ανοιχτό, με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Σημειώνεται πως η έρευνα και διάσωση έχει άμεση σχέση με τη στρατιωτική παρουσία σε μια περιοχή και κατ' επέκταση με την κατοχύρωση του ίδιου του δικαιώματος άμυνας και επιχειρησιακού ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ