Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυψέλες της πάλης των γυναικών οι σύλλογοι και οι ομάδες

Με τα νέα μέλη των συλλόγων και των ομάδων και τις νεοεκλεγμένες στα διοικητικά τους συμβούλια συζήτησε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για να βοηθήσει τις γυναίκες που πρόσφατα προσέγγισαν τη δράση της να μπουν στα γεμάτα στην πάλη για τα προβλήματα των γυναικών από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Να συμβάλει ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το χαρακτήρα και τους στόχους της ΟΓΕ και να συμβάλουν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Στα νέα μέλη μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία τόνισε πως η ΟΓΕ είναι γέννημα της γυναικείας λαϊκής βάσης και η συγκρότησή της, το 1976, αποτέλεσε συνέχεια της συμμετοχής των γυναικών στους εθνικοαπελευθερωτικούς, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η ταυτότητα και η φυσιογνωμία της ΟΓΕ υπήρξε ξεκάθαρη από τα πρώτα της βήματα μέχρι σήμερα. Η ΟΓΕ ερμηνεύει την ανισότιμη θέση της γυναίκας ως πρόβλημα κοινωνικό, με ταξική και φυλετική φύση, που έχει τη ρίζα του στην ταξική εκμετάλλευση. «Το γυναικείο ζήτημα θα λυθεί όταν πάψει να υπάρχει εκμετάλλευση, όταν αλλάξει η τάξη στην εξουσία, όταν θα γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής», ανέφερε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου και συνέχισε: «Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει την ισοτιμία στις γυναίκες, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα».

Παρέμβαση στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, επεξεργάζεται τις θέσεις της με γνώμονα τα συμφέροντα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, οι διεκδικήσεις και το πλαίσιο πάλης της έχουν ταξικό προσανατολισμό. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων είναι αυτές που βιώνουν τις συνέπειες της ανισοτιμίας, ενώ σήμερα, που η καπιταλιστική οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία στο κεφάλαιο να αφαιρέσει ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη και να κάνει την εργατική δύναμη ακόμα πιο φθηνή, οι γυναίκες αυτές βρίσκονται πρώτες στο στόχαστρο της επίθεσης.

Η ΟΓΕ δεν παλεύει μόνη της, αλλά με συμμάχους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και της νεολαίας. Αποτελεί μέρος του ενιαίου μετώπου που χτίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, παλεύει μαζί τους με προοπτική την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την απαλλαγή του λαού από το ζυγό των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας επωμίζεται την ιδιαίτερη ευθύνη να απευθυνθεί πλατιά στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να συμβάλει να απεγκλωβιστούν από τις παγίδες της μοιρολατρίας, του φόβου, της ατομικής λύσης και να πάρουν θέση στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως ανέφερε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, «κάθε σύλλογος και κάθε ομάδα της ΟΓΕ αποτελεί και έναν κρίκο αυτής της συμμαχίας. Οσο δυναμώνει κάθε κρίκος, θα δυναμώνει και η συμμαχία», ενώ χαρακτήρισε «σημείο - κλειδί» τη λειτουργία των συλλόγων και των ομάδων, την αυτοτελή τους δράση, την ανάπτυξη και τη μαζικοποίησή τους. Τέλος, στάθηκε στην αξία που έχει η επιλογή των γυναικών να ενταχθούν στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, καθώς πρόκειται για επιλογή «μιας στάσης ζωής με αξιοπρέπεια, μιας στάσης ζωής που ανεβάζει την κοινωνική συνείδηση, εξυψώνει αξίες και ιδανικά, απαντάει αποτελεσματικά στη βαρβαρότητα που μας απειλεί, αποτελεί την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών».

Συνέχεια στη συζήτηση αυτή καλούνται να δώσουν οι σύλλογοι και οι ομάδες οργανώνοντας συσκέψεις με τα νέα μέλη τους και καλώντας εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, νέες γυναίκες να γνωρίσουν την ΟΓΕ και να γίνουν μέλη της. Ηδη ο Σύλλογος της Παλλήνης έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τέτοια συζήτηση.

Δράση για την επιτυχία της απεργίας

Η ΟΓΕ καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας του ΠΑΜΕ, την πρώτη μέρα συζήτησης των νέων μέτρων στη Βουλή. Σχετική σύσκεψη πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης.

Στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με τα οποία το κεφάλαιο «φορτώνει το βάρος της δικής του κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και κατ' επέκταση στις πλάτες της γυναίκας εργάτριας» στάθηκε η Μαρία Τσάτσα, πρόεδρος του συλλόγου. Ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια των μονοπωλίων για το κέντρο της Αθήνας έκανε η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης», στο κτίριο του οποίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη. Η Κ. Πανοπούλου καλωσόρισε τις μετανάστριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη σύσκεψη και υπογράμμισε πως η γενική απεργία του ΠΑΜΕ μπορεί να στείλει μήνυμα πως «ο ελληνικός λαός και οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα δε σκύβουν το κεφάλι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ