Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ελιγμοί για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας

Διαφωνίες σε πλευρές του μεσοπρόθεσμου, που εξαντλούνται στην πρόταση μέτρων με ισοδύναμο αντιλαϊκό αποτέλεσμα

Μια ακόμα παράσταση υποκρισίας και κοροϊδίας των λαϊκών στρωμάτων, έδωσαν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που κάτω από τη λαϊκή πίεση εκφράζουν επιμέρους διαφωνίες με πλευρές των μέτρων που περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επικέντρωσαν τα πυρά τους στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για να μείνει στο απυρόβλητο η συνολική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατά το αναμενόμενο, στο τέλος έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής, με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να δώσει την τελική έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να το θέσει σε ψηφοφορία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23-24 Ιουνίου), στο τέλος Ιουνίου ή το διήμερο 5-7 Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ:

  • Παρά τις φραστικές κορόνες, δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής που να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μάλιστα, εγκάλεσαν τους υπουργούς επειδή δεν πήραν νωρίτερα από το 2009 σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού!
  • Εκδηλη ήταν η αγωνία των βουλευτών για την όξυνση της λαϊκής αγανάκτησης και κυρίως για τον τρόπο που θα αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίησή της και η σύνδεσή της με το ταξικό κίνημα.
  • Πλήθος βουλευτών εμφανίστηκαν να τάσσονται ενάντια σε ορισμένα από τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, προτείνοντας όμως να επιβληθούν άλλα, ισοδύναμου αντιλαϊκού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, εναντιώθηκαν στη μείωση του αφορολόγητου, αλλά πρότειναν να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 3% σε όλους τους φορολογούμενους.

Οι 68 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μίλησαν χτες στη συνεδρίαση, συμμετείχαν στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση εξαπάτησης του λαού που έχει στήσει η κυβέρνηση. Στο σύνολό της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προασπίζεται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, ψήφισε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έφεραν μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, διάλυση του Ασφαλιστικού, συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, επιβολή πλήθους φόρων.

Μέτρα πάνω στα μέτρα

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις παρεμβάσεις βουλευτών που πήραν το λόγο στο ΚΤΕ. Μεταξύ άλλων, η Β. Παπανδρέου είπε για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος» και διέκρινε καθυστέρηση στην επιβολή σκληρών μέτρων, λέγοντας: «Οταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009 για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα, εσύ με αντιμετώπισες σαν UFO».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος πρότεινε «να επιβληθεί μια εισφορά αλληλεγγύης ύψους 3% σε όλους τους φορολογούμενους ώστε να καλυφθούν τα ποσά από τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του φόρου στα καύσιμα», δηλαδή να αλλάξει ο τίτλος στο χαράτσι που θα πέσει στις πλάτες του λαού. Επίσης, ο Μ. Κατρίνης κάλεσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου «να ζητήσει από τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», να απολογηθούν δηλαδή ποια μέτρα δεν εφάρμοσαν σε βάρος του λαού.

Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων, με «κοινούς στόχους» ακόμα και μέσα από τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών τάχτηκαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν επί της ουσίας πρόθυμοι να συμμετέχουν ενεργά στα παιχνίδια «αναδιάταξης» του πολιτικού σκηνικού που στήνει η άρχουσα τάξη. Αποκαλυπτικότερη όλων η Σ. Γιαννακά, η οποία ανέφερε ότι «δεν μπορούν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σηκώσουν το βάρος της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση και θα πάθουμε ό,τι έπαθε ο Σόκρατες στην Πορτογαλία».

Φανερή ήταν η αγωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη διεύρυνση της λαϊκής αγανάκτησης, αλλά και τον κίνδυνο να πάρει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή». Ωστόσο, λίγο αργότερα, έσπευσε να το διαψεύσει. Η χτεσινή συνεδρίαση αναζωπύρωσε και τα σενάρια για παραίτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να θολώσουν τα νερά με μια κίνηση που τους βγάζει από το κάδρο του μεσοπρόθεσμου, χωρίς όμως να θίγεται η αυτοδυναμία της κυβέρνησης.

Ετοιμάζουν νέους εκβιασμούς

Στο μεταξύ, στην αναζήτηση ενός εκβιαστικού διλήμματος με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προσανατολίζεται η κυβέρνηση και επιχειρεί με «διαρροές» να σφυγμομετρήσει τις λαϊκές διαθέσεις. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο απέφευγαν να προσδιορίσουν το διακύβευμα που θα τεθεί στο λαό. Αφήνοντας σκόπιμα θολό το περιεχόμενο και τη στόχευσή του, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενσωματώσει στις λαϊκές αντιδράσεις την επίφαση των «άμεσων δημοκρατικών διαδικασιών».

«Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», ξεκαθάρισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι το «Μεσοπρόθεσμο είναι ένα σκαλοπάτι για τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν χτες ότι στις «επόμενες δέκα μέρες μπορεί να είναι έτοιμος ο νόμος για το δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά σε τροποποίηση του νόμου του 1976 που προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στα τέλη Ιουνίου στη Βουλή μαζί με το νόμο για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των πολιτικών. Εκλογές και όχι δημοψήφισμα ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., «προσπάθεια αποφυγής των πραγματικών διλημμάτων» διέγνωσε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για «επικοινωνιακή κρίση» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ