Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Σύμφυτες με τον καπιταλισμό οι μίζες και η διαπλοκή

Προτείνει την παραπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου και τη διερεύνηση επιπλέον αδικημάτων, πέρα από αυτά που του αποδίδονται

Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων αποτυπώνονται οι συνέπειες από την πολιτική παράδοσης στους ιδιώτες της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας

Eurokinissi

Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων αποτυπώνονται οι συνέπειες από την πολιτική παράδοσης στους ιδιώτες της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας
Σκανδαλώδης διαχρονικά είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, τονίζεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, Αντώνης Σκυλλάκος, προτείνοντας την παραπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο περιορισμός της έρευνας σε αυτή τη φάση αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα εάν υπήρξε ή όχι χρηματισμός του Α. Τσοχατζόπουλου και η απόσπαση αυτής της πλευράς από το σύνολο της υπόθεσης, «αποτελεί προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης ιδιαίτερα των ανθρώπων από το φτωχότερα λαϊκά στρώματα, που ζώντας τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, διαμαρτύρονται για την ατιμωρησία, που, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, συνοδεύει τη διερεύνηση αρκετών σκανδάλων».

Ταυτόχρονα, τονίζεται, συνιστά μια τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραμονής στο απυρόβλητο της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής και ειδικότερα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, αλλά και με την προμήθεια πολεμικών εξοπλισμών, που δεν αφορούν ή δεν αφορούν κυρίως τις ανάγκες άμυνας της χώρας, αλλά εξυπηρετούν τα πολεμικά και γεωστρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει και συναποφασίζει η χώρα.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στη λαϊκή συνείδηση και σκόπιμα γίνεται προσπάθεια να αποκρυβεί, είναι ότι οι μίζες είναι σύμπτωμα και αναγκαίο συστατικό της εγγενούς και αγιάτρευτης παθολογίας του εκμεταλλευτικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ατομικής ιδιοποίησης του πλούτου που παράγεται κοινωνικά και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο θα υπάρχει και αυτό το σύστημα. Αποτελεί επομένως στάχτη στα μάτια του λαού, κάθε προσπάθεια των σχηματισμών και των πολιτικών εκπροσώπων του συστήματος να θεσπίσουν τάχα αυστηρούς κανόνες για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου».

Διεύρυνση αδικημάτων και ενόχων

Από την εκτίμηση, συνεχίζει το πόρισμα, του αποδεικτικού υλικού, προκύπτουν, κατά τη γνώμη μας, ενδείξεις τέλεσης από πλευράς του Α. Τσοχατζόπουλου των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και του αδικήματος της απιστίας σε βάρος επίσης του Δημοσίου. Πρέπει για το λόγο αυτό να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για τα πιο πάνω αδικήματα και να συνεχιστεί η διερεύνηση των συγκεκριμένων ευθυνών του από το δικαστικό συμβούλιο.

Κατά τη γνώμη μας, σημειώνεται στο πόρισμα του ΚΚΕ, προκύπτουν σοβαρές πολιτικές τουλάχιστον ευθύνες και στα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που συναποφάσισαν την απευθείας ανάθεση για την προμήθεια των νέων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων και πρέπει αυτές να διερευνηθούν. Επίσης υπάρχουν σημαντικές πολιτικές τουλάχιστον ευθύνες για τα μέλη των κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν με την εποπτεία της εκτέλεσης των σχετικών κύριων συμβάσεων και των συνοδευτικών συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και πολιτικές ευθύνες για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην Προανακριτική προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Α. Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα «της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» (υπολογίζουν ότι από το 1999 μέχρι το 2007 πήρε τουλάχιστον 7.777.373 δολάρια) και «της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».

Επίσης ζητάει να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού «προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου» να ληφθεί «κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (ενδεικτικά, συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων θυρίδων κ.λπ. που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων, καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων), προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου».

Το πόρισμα της προανακριτικής θα συζητηθεί το αργότερο σε 15 μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής και μετά με μυστική ψηφοφορία και 151 ψήφους θα αποφασιστεί εάν ο Α. Τσοχατζόπουλος παραπεμφθεί στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα κρίνει εάν θα στείλει την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με την πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή του Α. Τσοχατζόπουλου συμφωνεί σε γενικές γραμμές και η ΝΔ, η οποία προσθέτει στα παραπάνω αδικήματα και αυτό της κατασκοπίας («παραβίαση μυστικών της πολιτείας»). Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί επίσης με την παραπομπή, προσθέτοντας το αδίκημα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την αρχική σύμβαση των υποβρυχίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν πήρε μέρος στις εργασίες της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ