Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Επιστρατεύει κάθε μέσο για να εφαρμοστεί

Σενάρια για εκλογές και πυροτεχνήματα για δημοψήφισμα στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο

Συντεταγμένα στην επίθεση ενάντια στο λαό προχωρά η κυβέρνηση, με προμετωπίδα τα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τα εκβιαστικά διλήμματα της χρεοκοπίας της χώρας, το αποπροσανατολιστικό «τρικ» της διενέργειας δημοψηφίσματος, ακόμα και το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν η εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων δε γίνει υπόθεση και των άλλων αστικών κομμάτων.

Στη διάρκεια της χτεσινής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σε πλήρη σύμπνοια οι υπουργοί συμφώνησαν για την εφαρμογή των σφαγιαστικών μέτρων της περιόδου 2011 - 2015. Την παρουσίαση του τελικού αντιδραστικού σχεδίου της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνεδρίαση, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε εισηγητικά σαν όρο την υπερψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» «από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν «απαιτεί» την «υπερψήφιση με 180 ψήφους» του «μεσοπρόθεσμου», που θα προϋπέθετε και τις ψήφους της ΝΔ, υποστηρίζοντας «ότι δεν κάνουμε εκβιασμούς», αλλά ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι η ψηφοφορία θα «δώσει την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη». Η τοποθέτηση αυτή, που έγινε αντικείμενο πολλαπλών ερμηνειών, πυροδότησε νέα σενάρια. Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός απευθύνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και καλεί τους βουλευτές να ψηφίσουν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Η τοποθέτησή του, σημείωναν, αποτελεί κοινοποίηση της απόφασής του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στην περίπτωση που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψηφίσουν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» στη Βουλή.

Ωστόσο, το ταυτόχρονο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τα... «υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (...) Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης. Για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω», ερμηνεύτηκε από κύκλους της ΝΔ σαν «πρόθεση» του πρωθυπουργού να εκβιάσει την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ρίχνει άδεια για να πιάσει... συναίνεση

Σύμφωνα ωστόσο με άλλα σενάρια, ο πρωθυπουργός μετά την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει νόμος του κράτους, μπορεί να επικαλεστεί την αδυναμία επίτευξης «εθνικής συνεννόησης» για την προώθησή του και τότε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι «κάλπες δε θα στηθούν το καλοκαίρι», αλλά σημείωναν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο λαός για την πορεία της χώρας. «Η προσφυγή σε εκλογές είναι δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αφήνοντας ωστόσο σκόπιμα θολό το περιεχόμενο και τη στόχευσή του. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να κάνει το λαό συμμέτοχο στη σφαγή του. Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα», καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών «να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος»...

Σήμερα συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να λάβουν μέρος όλοι οι βουλευτές, προκειμένου να ενημερωθούν για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» από τον υπουργό Οικονομικών και τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, Εργασίας Λ. Κατσέλη, Υγείας Α. Λοβέρδο και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσει στην τυπική έγκριση των βάρβαρων μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με τις διαδοχικές συνεδριάσεις αναζητούν τη «φόρμουλα» για να σερβίρουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να τα εμφανίσουν σαν προϋπόθεση για τη «διάσωση» δήθεν της χώρας. Στόχος είναι να υποτάξουν και να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις προκειμένου να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων που χειραφετούνται από την κυρίαρχη πολιτική. Το «πέρασμα» του «Μεσοπρόθεσμου» στην κοινωνία, σημείωνε χτες ο Χρ. Παπουτσής, είναι «ζήτημα παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος».

Κοροϊδία με μοιρασμένους ρόλους

Σ' αυτή την κατεύθυνση, επανέρχεται στο προσκήνιο και το «παιχνίδι» του «καλού» και του «κακού» ΠΑΣΟΚ, με τμήμα βουλευτών της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι «διαφωνεί» δήθεν με τα μέτρα, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση! Το «σκηνικό» επαναλήφθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί ζήτησαν «εξηγήσεις» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη «μη επίτευξη των στόχων», αλλά και μια σειρά μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

«Διαρροές» από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών υποστήριζαν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε «αυτοκριτική» (!) για τις «αστοχίες του μνημονίου», δηλαδή για την αδυναμία ακόμα μεγαλύτερης λεηλασίας του λαού. Εξηγήσεις ζήτησαν υπουργοί από τον πρωθυπουργό και για το ρόλο των τεχνοκρατών, για τις αρμοδιότητες που θα έχουν μέσα στα υπουργεία, αλλά και στην «ανεξάρτητη αρχή» που θα αναλάβει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, σενάρια φέρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζονται να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα ώστε να μην ψηφίσουν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», εξασφαλίζοντας όμως στην κυβέρνηση την αυτοδυναμία, αφού θα αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες βουλευτές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να θολώσουν τα νερά γύρω από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και θα υπεραμυνθούν της διατήρησης του κατ' επίφαση «δημόσιου χαρακτήρα» κάποιων πρώην ΔΕΚΟ και κρατικών υποδομών.

Πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διακινούν τα σενάρια να «προγραμματίζουν» κινήσεις για την επόμενη μέρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι «ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης». Το ρόλο του «πρόθυμου» να εκφράσει τους ευρύτερους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης ανέλαβε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης. Με γραπτή παρέμβασή του απευθύνει κάλεσμα προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συγκυβερνήσουν αναλαμβάνοντας «από κοινού μια ύστατη πρωτοβουλία για τη σωτηρία της χώρας» ή να οδηγήσουν «άμεσα τη χώρα σε εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», τόνισε: «Εδώ που φτάσαμε, χρειάζεται ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να πάρει την πρωτοβουλία και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας και να υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση εθνικής διάστασης».

Καταιγίδα νέων μέτρων

Η ομοβροντία από τα νέα πακέτα έχει ήδη συμφωνηθεί και καταληχτεί. Η βαρβαρότητα κλιμακώνεται με μια σειρά μέτρα όπως:

-- Κατάργηση του βασικού μισθού για νέους μέχρι 25 χρόνων που τώρα θα αμείβονται με 592 ευρώ μεικτά.

-- Ακόμα πιο «ευέλικτη» εργασία (Κατάργηση των υπερωριών, επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για πολλά χρόνια, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μην παίρνει τα αναλογούντα επιδόματα, πολυετίες, αποζημιώσεις κ.ά.).

-- Καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως για την ανεργία που θεριεύει, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, για ΑμΕΑ, πολύτεκνους, με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, συνδυαστικά και με την ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων (ακόμη και πρώτης κατοικίας).

-- ΦΠΑ: Μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο συντελεστή 13% στο 23%. Στο μάτι έχουν βάλει και το «μειωμένο» συντελεστή που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.

-- Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: Βάζουν σε άμεση εφαρμογή την επιβολή ειδικού φόρου στα «μη αλκοολούχα ποτά» (αναψυκτικά, χυμούς), στο εμφιαλωμένο νερό, το φυσικό αέριο, τα τσιγάρα κ.ά. Από το φθινόπωρο ξεκινά και η αναβαθμισμένη ληστεία στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.

-- Αφορολόγητο όριο: Δραστική μείωση στο σημερινό αφορολόγητο όριο για μισθωτούς - συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Από τα 12.000 ευρώ (σήμερα) πέφτει στα 6.000 με 8.000 ευρώ το πολύ. Από την 1η Ιούλη, λόγω της αυξημένης παρακράτησης, θα υπάρξει μείωση σε μισθούς και συντάξεις. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη. Τα πρόσθετα χαράτσια (για το α' εξάμηνο του 2011) θα τα αρπάξουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012. Καρατόμηση ή και κατάργηση φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των νοικοκυριών που μειώνουν το φόρο εισοδήματος (αποδείξεις λιανικής, Υγεία, φροντιστήρια παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων για α' κατοικία).

-- Μείωση συντάξεων: Βάζουν φόρους (με μορφή ΛΑΦΚΑ) τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Από τη μέγκενη περνούν και τις αναπηρικές συντάξεις.

-- Μείωση των μισθών στο Δημόσιο, με την εισαγωγή του νέου μισθολογίου.

-- Καταργούν και τα απολειφάδια του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Για παραπέρα εξοικονομήσεις, καρατομούν τα μισθολογικά κλιμάκια ωρίμανσης, διάφορα επιδόματα κλπ.

-- Μαζικά λουκέτα μαζί και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμη περισσότερες απολύσεις συμβασιούχων από υπουργεία, φορείς, ΟΤΑ, μέσα από τη μη ανανέωση των συμβάσεων. Η στατιστική αναλογία για μια πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» διπλασιάζεται στο 1 προς 10, ρίχνοντας έξω από κάθε υπάρχουσα νόρμα τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

-- Λαϊκή κατοικία: Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση α' κατοικίας, ετήσια χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία, αύξηση αντικειμενικών τιμών η οποία θα συμπαρασύρει και μια σειρά από ανταποδοτικά χαράτσια (ΟΤΑ κ.ά.).

-- Μαζικά χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ και μέσα από εξοντωτικούς φοροελέγχους.

-- Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνουν τον εκβιασμό όσο μεγαλώνει η λαϊκή πίεση(2011-09-23 00:00:00.0)
Κατευθύνσεις για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου(2011-08-26 00:00:00.0)
Αναζητούν φόρμουλα για πιο επιθετική συναίνεση(2011-05-31 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες(2011-05-06 00:00:00.0)
Μέτρα που σέρνουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια(2011-04-30 00:00:00.0)
Φτιάχνει κλίμα για να περάσουν τα νέα μέτρα(2011-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ