Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πλημμυρίσουν οι συγκεντρώσεις της ΚΝΕ

Καθένα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα κι έχουν πλήξει το εισόδημα, τα δικαιώματα και συνολικά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών οικογενειών, έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη νεολαία, στα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Τώρα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βάζουν ακόμα πιο έντονα στο στόχαστρό τους τους νέους: Με το να δουλεύουν ως τα 25 τους αμειβόμενοι με 500 ευρώ, με τη διεύρυνση από τα δυο στα τρία χρόνια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας. Παράλληλα με τα νέα φορολογικά μέτρα, το παραπέρα χτύπημα σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης με διάφορες μορφές (μαθητεία, δοκιμασία κ.ά.) διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή, που μπορεί να επιβάλλεται με αφορμή την κρίση, αλλά δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, έρχεται για να μείνει...

Απέναντι σ' όλα αυτά η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απαντάει εύστοχα: «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε». Καλεί κάθε νέο και νέα να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις σημερινές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις συναυλίες που θα ακολουθήσουν με «Ενα τραγούδι για τον άνεργο, το νέο εργάτη, το μετανάστη». Δεν χωράνε αυταπάτες ότι τα μέτρα παίρνονται για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Τις τελευταίες δεκαετίες παίρνονται διαρκώς μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, αλλά η ανεργία - ειδικά στους νέους - παραμένει σταθερά υψηλή. Εξάλλου, η ελαστικοποίηση της εργασίας δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ξεζουμίζει κάθε εργαζόμενο μέχρι εκεί που δεν παίρνει κι όχι να ανοίγει νέες θέσεις εργασίας.

Ενα τέτοιο εργασιακό καθεστώς για τους νέους, τους μαθαίνει από πολύ νωρίς να δουλεύουν και να ζουν με πολύ μειωμένες προσδοκίες. Στον 21ο αιώνα, με τα άλματα που έχει κάνει η επιστήμη και η τεχνολογία και με τις δυνατότητες που υπάρχουν είναι εφιαλτικό να μαθαίνεις στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να ζουν με ένα πιάτο φαΐ και μόνο. Γιατί αυτό σημαίνει να δουλεύει ο νέος με 500 ευρώ. Οι ανάγκες για την αναπαραγωγή της ίδιας της εργατικής δύναμης - κι όχι για καμιά πολυτέλεια -, για να μπορεί δηλαδή ο εργαζόμενος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, να μπορεί να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει με υγεία, ασφάλεια κλπ., απαιτούν πολύ περισσότερα. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκύπτει μέσα από προηγούμενα και νέα μέτρα, όχι μόνο από το χτύπημα στους μισθούς, αλλά συνολικά από όλα τα μέτρα που υποβαθμίζουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει «ανταγωνιστικότητα» για το κεφάλαιο: Το ολοένα και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Να γιατί πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να γιατί πρέπει να πλημμυρίσουν σήμερα οι συγκεντρώσεις της ΚΝΕ. Να γιατί αύριο και κάθε μέρα πρέπει οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες να γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ