Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αιχμή του δόρατος η υποκατάσταση

Κινητοποίηση φορέων σήμερα ενάντια στη δημιουργία μονάδας υποκατάστασης στο «Αττικόν» Νοσοκομείο

Κινητοποίηση ενάντια στη λειτοργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του «Αττικού» νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, θα γίνει σήμερα στις 9:30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Φαβιέρου και Αγίας Τριάδας. Η κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, 4ου Γυμνασίου και Λυκείου, της Ενωσης Γονέων Χαϊδαρίου, των εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζικών φορέων και κατοίκων Περιστερίου και Χαϊδαρίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας, με στόχο να ολοκληρωθεί τους επόμενους 9 μήνες, προκειμένου «να μειωθεί η λίστα αναμονής».

Η κυβέρνηση με το πρόσχημα της μείωσης της λίστας αναμονής έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στην πιλοτική συνταγογράφηση υποκαταστάτων από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ και στη δημιουργία νέων μονάδων και την εγκατάστασή τους στους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων. Είναι φανερό ότι η υποκατάσταση γίνεται η αιχμή του δόρατος της επίσημης πολιτικής ενάντια στα ναρκωτικά, ενώ οι ήδη υπάρχοντες και καταξιωμένοι φορείς της απεξάρτησης και πρόληψης(ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, Κέντρα Πρόληψης) περιορίζονται και περιθωριοποιούνται.

Την αντίθεσή του με τη λειτουργία νέας μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο «Αττικόν» εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

«Κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν επιλύεται με μια γεωγραφική μεταφορά των αποτελεσμάτων του. Το σπρώξιμο των αιτίων του εκάστοτε προβλήματος "κάτω απ' το χαλί" συνιστά θεμελιώδη όρο της εξάρτησης, η αντιμετώπιση της οποίας υποτίθεται πως αποτελεί στόχο(...) Η εξάρτηση δεν είναι ιατρικό γεγονός, για να αντιμετωπιστεί σε κλινικές, αλλά σύνθετο βιολογικό, κοινωνικό, ψυχικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για την παιδεία, την άθληση, την ψυχαγωγία, την εργασία, τον πολιτισμό - στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από αυτήν που εκφράζουν οι πολιτικές του Μνημονίου. Δε νοείται διαδικασία απεξάρτησης που δεν εμπεριέχει ως βασικό όρο της τη δημιουργία σχέσης μεταξύ των θεραπευομένων και μεταξύ θεραπευόμενου - θεραπευτή, αλλά και μεταξύ αυτών και των τοπικών κοινωνιών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το σωματείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση των δομών στο προσκήνιο(2022-02-18 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά(2015-09-12 00:00:00.0)
«Πυξίδα» τους η βαρβαρότητα(2011-07-16 00:00:00.0)
Μονάδες υποκατάστασης σε όλα τα νοσοκομεία!(2011-07-14 00:00:00.0)
Ενταση της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος(2010-10-14 00:00:00.0)
«Επί της ουσίας» πολιτική συντήρησης(2002-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ