Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν την Κομμούνα του Παρισιού

Οργανώνουν εκδηλώσεις στις σχολές με αφορμή τα 140 χρόνια από την εποποιία των εργατών του Παρισιού

Σκίτσο σε εξώφυλλο περιοδικού της εποχής της Κομμούνας
Σκίτσο σε εξώφυλλο περιοδικού της εποχής της Κομμούνας
Οι Οργανώσεις ΑΕΙ Αττικής και ΤΕΙ Αττικής οργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, με ομιλίες, φωτογραφικό αφιέρωμα και προβολή σχετικού DVD.

Με την ανακοίνωσή τους γι' αυτή την πρωτοβουλία, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ απευθύνονται σε φοιτητές και σπουδαστές καλώντας τους στις εκδηλώσεις και σημειώνουν:

«Πέρασαν 140 χρόνια από την Κομμούνα του Παρισιού. Στις 18 Μάρτη 1871 άρχισε μία από τις πιο τρανές εποποιίες του Παρισιού και συγχρόνως ένα από τα πιο μεγάλα δράματα, διαρκώντας για 72 μέρες και πραγματοποιώντας έναν τιτάνιο αγώνα για το δρόμο προς τον κομμουνισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα διδάγματα από το μεγαλειώδη ηρωισμό ανδρών, γυναικών, ακόμα και παιδιών, στην πρώτη εργατική έφοδο για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την εγκαθίδρυση της πρώτης εργατικής εξουσίας στον κόσμο, παραμένουν επίκαιρα.

Εξίσου επίκαιρη είναι και η συνειδητοποίηση, η γνώση της αγριότητας της αστικής τάξης, που έδειξε ότι είναι ικανή να διαπράξει τα μεγαλύτερα εγκλήματα, προκειμένου να διασώσει την εξουσία του κεφαλαίου. Συμμάχησε με τον εισβολέα πρωσικό στρατό, με τον οποίο βρισκόταν σε πόλεμο, κατασφάζοντας την εργατική τάξη του Παρισιού. Η Παρισινή Κομμούνα είναι η απάντηση σε όλους τους ηττοπαθείς και συμβιβασμένους, που βλέπουν το συσχετισμό δυνάμεων στατικό, που αρνούνται την αντικειμενική όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και την ωρίμανση της ταξικής πάλης σε άμεση σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές.

Σήμερα που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής τάξης οξύνεται σε πρωτοφανή βαθμό, είναι ευκαιρία για κάθε παιδί εργατικής λαϊκής οικογένειας να δει τα ιστορικά όρια αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και να οργανώσει την πάλη του για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που θα έχει γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το ξέφρενο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Να συναντηθεί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Η εξέγερση των κομμουνάρων είναι η πρώτη στην ιστορία προλεταριακή επανάσταση και η Κομμούνα, η πρώτη εργατική εξουσία. Η "ζωή" της μπορεί να κράτησε μόνο 72 μέρες, αλλά το ιστορικό της έργο είναι τεράστιο. Σήμερα, σε συνθήκες υποχώρησης, ήττας, αλλά και διαμόρφωσης προϋποθέσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα επαναστατική άνοδο, η αφομοίωση των διδαγμάτων της Κομμούνας, αποτελεί παρακαταθήκη για την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του ταξικού επαναστατικού κινήματος.

Σε καλούμε να γνωρίσεις και να μάθεις την ιστορία και τα αληθινά διδάγματα που προκύπτουν στο σήμερα από την Παρισινή Κομμούνα».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από το Πολυτεχνείο και συνεχίζονται, με το πρόγραμμά τους τις επόμενες μέρες να έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη
  • Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 2 μ.μ., αμφιθέατρο 103.
  • Πανεπιστημιακές σχολές Υγείας, στις 4 μ.μ., αμφιθέατρο Νοσηλευτικής.
Αύριο Πέμπτη
  • Φυσικομαθηματική, στις 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο Αρίσταρχος.
  • Πάντειο, στη 1 μ.μ., αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2.
  • Γεωπονική, στις 4 μ.μ., αμφιθέατρο Σιδέρη.
  • Νομική, στις 5 μ.μ., αμφιθέατρο 6 Νομικού.
  • ΤΕΦΑΑ, στις 2 μ.μ.
Παρασκευή 3 Ιούνη
  • Φιλοσοφική, στις 3 μ.μ., αμφιθέατρο 421.
  • ΑΣΟΕΕ, στις 3.30 μ.μ., αμφιθέατρο Γ.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα σε σχολές των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ