Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μεθοδικές κινήσεις για πιο επιθετική συναίνεση

Κοινός στόχος το τσάκισμα του λαού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή είναι η απάντηση που οφείλει ο λαός σε όσους σκάβουν το λάκκο του
Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή είναι η απάντηση που οφείλει ο λαός σε όσους σκάβουν το λάκκο του
Την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προκειμένου να προωθηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, επιδιώκει με κάθε τρόπο η αστική τάξη αλλά και οι ξένοι σύμμαχοί της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καλλιεργούν κλίμα «εθνικής συνεννόησης» και αναγνωρίζουν κοινά σημεία ανάμεσα στα προγράμματά τους. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, μόλις χτες, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, ζήτησε τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» -όπως το χαρακτήρισε- της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την ενσωμάτωση ορισμένων από τις προτάσεις που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς από το Ζάππειο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα σημείωναν ότι μια τέτοια κίνηση θα «μπορούσε να δημιουργήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινής συζήτησης με τη ΝΔ» και να εξασφαλίσει συναίνεση στην προώθηση των μέτρων.

Οι αποκρατικοποιήσεις, η «αξιοποίηση» - εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η θέση για μείωση του κράτους και των δημοσίων υπαλλήλων, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας και για επαναπατρισμό κεφαλαίων, που πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς, είναι και θέσεις της κυβέρνησης, σημείωναν με νόημα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρα της ΝΔ και να τα περιλαμβάνει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να οδηγήσει τον Αντ. Σαμαρά να το ψηφίσει επί της αρχής.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι τοποθετήσεις των υπουργών Υγείας Α. Λοβέρδου και Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλου, που καλούσαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, στόχευαν σε αυτήν την κατεύθυνση. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, σημείωσε χτες ότι χρειάζεται «εθνική συστράτευση», αφού «η ώρα της στείρας αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης έχει περάσει προ πολλού και ήδη βρισκόμαστε υπό συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «στα όσα παρουσίασε ο κ. Σαμαράς υπάρχουν στοιχεία τα οποία πράγματι μπορούν και να συζητηθούν, να διερευνηθούν και να γίνουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας. Αλλωστε, παρόμοιες ιδέες και προτάσεις έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Παρόμοιες ιδέες -αναφέρομαι σε κάποιες θετικές ιδέες- έχει συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο». Ο Ευαγ. Βενιζέλος μάλιστα σημείωσε: «Αποδεικνύεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, πρέπει να σταματήσουν αυτή την ακατανόητη και ψευδή αντιπαράθεση υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Γιατί το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι η εθνική ανασυγκρότηση και η σωτηρία της χώρας».

«Στα κεραμίδια» όλοι οι πρόθυμοι

Κάλεσμα στενής συνεργασίας ανάμεσα κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Ολι Ρεν, μετά τους τεχνοκράτες της τρόικας που ζήτησαν το ίδιο. Αφού τόνισε ότι πρέπει να «ληφθούν περαιτέρω μέτρα μέσα στο 2011», σημείωσε ότι θα «πρέπει να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές και οι έριδες στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί το "αναγκαίο" πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η ΕΕ αναμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και από την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή. Πρόκειται -σημείωσε ο ίδιος- για «ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων (...) Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα»...

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει ήδη «επεξεργασία» των προτάσεων της ΝΔ και τόνισε: «Αν δούμε στοιχεία και σημεία τα οποία πραγματικά, πιστεύουμε, ότι είναι ωφέλημα, ότι μπορούν να ενταχθούν σ' ένα μείζον κυβερνητικό πρόγραμμα, πραγματικά θα τα δεχτούμε, θα τα αποδεχθούμε και θα τα αξιοποιήσουμε».

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει «εθνική συνεννόηση» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, επιτέλους, να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε». Από κοντά και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία με συνέντευξη στο «Βήμα FM» ανέφερε ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ «είναι πολύ σωστές» και σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο τώρα, εντός του Μαΐου, να στείλουμε εντός κι εκτός μήνυμα ότι υπάρχει ένας μπούσουλας (...) μια διάθεση συναίνεσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ