Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να και οι... προστάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ήταν μαζί με το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη τα μοναδικά δύο που δεν πήραν καμία θέση για τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, που έστειλε αρκετούς στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών κι έναν βαρύτατα τραυματισμένο, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή του.

Θίχτηκε, όμως, χτες, απ' τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, που θεώρησε ότι θίγουν την αστυνομία και έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να υπερασπιστεί το... θεάρεστο έργο των Σωμάτων Ασφαλείας! Υποψιαζόμαστε ότι αυτό που ενόχλησε τον ΛΑ.Ο.Σ. ήταν η δήθεν «ανακάλυψη» του υπουργού ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας, λες και δεν είναι πολιτικός τους προϊστάμενος, δεν έχει η κυβέρνηση ευθύνη γι' αυτό που είπε, για την πραγματικότητα που οι κυβερνήσεις μεθοδεύουν στα σώματα κρατικής καταστολής. Κατά τ' άλλα για «μεμονωμένα περιστατικά βίας», που «ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες εκατοντάδων στελεχών της Αστυνομίας», έκανε λόγο ο υπουργός.

Στην ανακοίνωσή του, λοιπόν, ο ΛΑ.Ο.Σ. ισχυρίζεται: «Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ ότι η αστυνομία είναι προστάτης της κοινωνίας και όχι διώκτης. Με τέτοια καμώματα έχουμε φτάσει στην αποθράσυνση και το περιθώριο επιβάλλει πλέον τους δικούς του νόμους. Η αστυνομία θέλει προστασία και όχι διωγμούς»!!!

Αυτά την ώρα που ένας άνθρωπος βρίσκεται στην εντατική απ' την πολλή... προστασία της αστυνομίας! Για τον οποίο ο ΛΑ.Ο.Σ. ούτε περαστικά δεν ευχήθηκε.

Βρήκαν το ... «νόμιμο» χρέος!

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ανέδειξε την εξαιρετικά θετική συμβολή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη συγκρότηση και λειτουργία της αποκαλούμενης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους. Η Επιτροπή αυτή, είπε ο συνδικαλιστής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι το 70% του χρέους είναι παράνομο και πρόσθεσε ότι γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη γι' αυτό και δεν πρέπει να το πληρώσουν. Συμπέρασμα: Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβάλουν στην αποπληρωμή του 30% του χρέους που σύμφωνα με αυτή την Επιτροπή είναι «νόμιμο». Και αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο αφού δε διαψεύσθηκε σε καμία στιγμή από το συνδικαλιστή όταν δέχθηκε τις έντονες αντιδράσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι οποίες κατήγγειλαν ότι δεν μπορεί από συνδικαλιστές, πολύ περισσότερο όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, να ακούγονται θέσεις που έχουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι.

Αυτή είναι η προσφορά τέτοιων δυνάμεων στους εργαζόμενους: Να στήνουν και να συμμετέχουν ακόμα και σ' επιτροπές που ασχολούνται με το πώς ο λαός θα βάλει πλάτη για να ξελασπώσει το κεφάλαιο. Ομως το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, το δημιούργησαν (και θα εξακολουθήσουν να το δημιουργούν) οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Βαφτίζουν την εκμετάλλευση «εθελοντισμό»

Η εργοδοσία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης» (διαχειρίστρια εταιρεία του συγκροτήματος είναι η πολυεθνική "Στάργουντ") καλεί τους εργαζόμενους σε «εθελοντική» δράση την Κυριακή 15 Μάη για την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος. Δηλαδή, η εργοδοσία «καλεί» ...τους εργαζόμενους να δουλέψουν τζάμπα την Κυριακή, καθαρίζοντας μια έκταση 75 στρεμμάτων (στα οποία εκτείνεται το συγκρότημα), προκειμένου η ίδια να ενισχύσει επιπλέον τα κέρδη της, αφού ήδη για τη συγκεκριμένη δουλειά, την καθαριότητα, δηλαδή, του περιβάλλοντος χώρου, έχει φροντίσει να μην έχει εργαζόμενους.

Στην «εθελοντική» της προσπάθεια, η εργοδοσία έχει στο πλευρό της το επιχειρησιακό σωματείο (ΠΑΣΚΕ), το οποίο έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν «εθελοντικά» στο τζάμπα ξεζούμισμά τους την ερχόμενη Κυριακή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις «εθελοντικές» δράσεις, σε αυτούς που τις διοργανώνουν και τις στηρίζουν, γιατί μοναδικό στόχο έχουν την ένταση της εκμετάλλευσής τους, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, προκειμένου οι εργοδότες να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Η έξαρση της εγκληματικότητας

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι στην κυριολεξία εκρηκτική. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι Ελληνες και μετανάστες, οι μικροί επαγγελματίες βρίσκονται στο έλεος της δράσης εγκληματικών κυκλωμάτων, αλλά και της δολοφονικής δράσης ακροδεξιών ομάδων. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τη δολοφονία του 44χρονου στην Γ' Σεπτεμβρίου και του 21χρονου από το Μπαγκλαντές, είναι χαρακτηριστικά για το τι συμβαίνει στην πόλη. Η έξαρση της εγκληματικότητας είναι ένα ακόμη δείγμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος, δείγμα ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον εργαζόμενο λαό, ότι απειλεί την ίδια του τη ζωή. Το έγκλημα - ιδίως το οργανωμένο - τα ναρκωτικά, η πορνεία, η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα αποτελούν μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με υπέρογκα κέρδη, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος τζίρος από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών το 2010 έφτασε τα 270 δισ. ευρώ (στοχεία UNICEF), ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010 έφτασε το 1 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Και κάθε χρόνο αυτά τα νούμερα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο...

Τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας, από μετανάστες. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο οργανωμένο έγκλημα δρουν και μετανάστες, όπως και Ελληνες. Αλλά εδώ παραλείπουν συνειδητά να μιλήσουν για τα αίτια της εγκληματικότητας. Η εύκολη λύση είναι να παρουσιάσουν σαν αιτία το ότι στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας ζουν πολλοί μετανάστες. Μόνο που αυτό είναι το αποτέλεσμα της δράσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, στις οποίες τα κόμματα του κεφαλαίου συμμετέχουν. Αυτά τα κόμματα είναι συνυπεύθυνα για τον ξεριζωμό των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και αλλού. Τα ίδια αυτά κόμματα στηρίζουν με νύχια και με δόντια το καπιταλιστικό σύστημα, την εκμετάλλευση, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορευματοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στηρίζουν το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο γεννιούνται η εγκληματικότητα, η κυκλοφορία των ναρκωτικών, η πορνεία και μια σειρά εκφυλιστικά κοινωνικά φαινόμενα. Κάθε χρόνο, τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία των μηχανισμών των αστών το επιβεβαιώνουν...

Από την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα και στο κέντρο της Αθήνας, επωφελούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Επιδιώκουν να γίνουν ιδιοκτήτες τεράστιων περιοχών και οικοδομικών τετραγώνων αγοράζοντας κοψοχρονιά. Και στη συνέχεια - με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - να τις μετατρέψουν σε χρυσοφόρες περιοχές, μέσω σχεδίων ανάπλασης που ήδη βρίσκονται στα σκαριά. Να γίνουν, από περιοχές κατοικίας και επαγγελματικής δραστηριότητας, ζώνες υψηλής εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον, τα όσα συμβαίνουν στο κέντρο τροφοδοτούν τη δράση κρυφών και φανερών μηχανισμών, υπηρεσιών, ρατσιστικών οργανώσεων, που θέλουν να καλλιεργήσουν το μίσος ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες εργατικές λαϊκές οικογένειες. Και, στη συνέχεια, να δικαιολογήσουν τα μέτρα καταστολής που στρέφονται ενάντια σε όλους, ανεξαιρέτως εθνικότητας, χρώματος και θρησκείας.

Οι Ελληνες και οι μετανάστες πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη απέναντι σε όλα τα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, που έχουν την πρώτη ευθύνη. Και να διεκδικήσουν οργανωμένα τη λήψη άμεσων μέτρων, στηριζόμενοι στη δράση των ταξικών συνδικάτων, φορέων και συλλόγων.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αντιλαϊκή πολιτική με ... διαφάνεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΠΟΥ 15 χρόνια, μας την κρατούσε ...κρυφή τη συνταγή για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, αλλά ευτυχώς χτες, στη Βουλή, μας την αποκάλυψε!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, μας είπε πως αν τον είχε ακούσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1996, ούτε μίζες θα υπήρχαν, ούτε σκάνδαλα της SIEMENS, ούτε τα χρήματα των φορολογουμένων θα κάθονταν τώρα στις ελβετικές τράπεζες.

Εννοείται, φυσικά, πως ούτε μισό ευρώ μαύρου χρήματος δε θα είχε εισρεύσει στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και, γενικώς, το πολιτικό σύστημα θα είχε διασωθεί.

Να υποθέσουμε, άραγε, ότι όλη αυτή τη 15ετία ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων; Κατά της «μετοχοποίησης» του ΟΤΕ; Κατά της συρρίκνωσης και παράδοσης των ναυπηγείων; Κατά της κρατικής καταστολής με το σύστημα C4i;

Γιατί εκεί είναι η όλη ουσία των σκανδάλων και όχι στις διαδικασίες, που - όπως παραδέχεται και ο ίδιος - κάθε άλλο παρά πτοούν τα συμφέροντα και τις μίζες, ακόμη και αν αλλάξουν.

Επειδή, λοιπόν, δεν αντιληφθήκαμε τέτοια πράγματα (γιατί απλούστατα δεν ισχύουν), λογικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παρακολουθούμε μια στημένη φάρσα.

Συγκεκριμένα, αυτήν που λέει πως τα σκάνδαλα είναι παρελθόν, διότι τώρα ...«εκσυγχρονιστήκαμε» και έχουμε μια κυβέρνηση, που μπορεί, βεβαίως, να ασκεί αντιλαϊκή πολιτική, πλην, όμως, το κάνει με τιμιότητα και διαφάνεια.

Κι αυτά, την ώρα που το μέγα σκάνδαλο, αυτό της πλήρους ιδιωτικοποίησης ακόμα και όσων έχουν μείνει στο Δημόσιο, είναι «προ των πυλών» και προετοιμάζεται πυρετωδώς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Ευκαιρία για να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης υπέρ της στρατηγικής εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας και να δώσουν ώθηση στο διακηρυγμένο στόχο τους για συνεννόηση και συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αποτέλεσε για τα αστικά ΜΜΕ η πρόταση της ΝΔ για «επανεκκίνηση της οικονομίας». «Κι όμως συναινούν! Η κυβέρνηση "υιοθετεί" τέσσερα μέτρα της ΝΔ», αναφωνούν δήθεν έκπληκτα στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους τα φιλοκυβερνητικά «Νέα». «Να δεχθεί η κυβέρνηση ορισμένες από τις θέσεις του Α. Σαμαρά», καλεί με το βασικό της σχόλιο της η «Καθημερινή», και αυτό, όπως σημειώνει, προκειμένου «να δοθεί η σωστή εικόνα συναίνεσης προς τα έξω και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας». Στο ίδιο μήκος το κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος» ζητά να αποδεχθεί ορισμένες, συμβατές με την πολιτική της, από τις προτάσεις της ΝΔ ως «μια χειρονομία υπέρ της επιδιωκόμενης συναίνεσης, μια γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, την οποία πολλοί εύχονται στις παρούσες κρίσιμες για τη χώρα οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες». Ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ επί της ουσίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η ηγεσία της ΝΔ έχει βάλει γερές πλάτες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου της πλουτοκρατίας και ανοίγει σταθερά δρόμους για τα επόμενα βήματα. Ομως αυτό δεν αρκεί στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της, που ζητούν πλέον απόλυτη ταύτιση και συστράτευση, για να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Η αγωνία του λαού δεν μπορεί να είναι αν θα πετύχει η πλουτοκρατία να δημιουργήσει τα μέτωπα και τις συμμαχίες που θέλει, αλλά πώς θα καταφέρει να ανατρέψει την πολιτική τους και την εξουσία του κεφαλαίου.

Χρεοκοπημένα ιδεολογήματα

Το χρεοκοπημένο ιδεολόγημα πως όταν ενισχύεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, τότε και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, οι μισθοί των εργαζομένων ανεβαίνουν και γενικότερα υπάρχει ευημερία του λαού, αποτελεί στην πραγματικότητα την κεντρική ιδέα του επικαιροποιημένου προγράμματος της ΝΔ. «Οταν ανακάμπτει η οικονομία, ωφελούνται οι επιχειρήσεις και άρα επωφελούνται οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι», ήταν η «αφοπλιστική» απάντηση (στο Real Fm) του συμβούλου του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδη στο ερώτημα για τα οφέλη που μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από την πρόταση της ΝΔ για επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται βέβαια για αναμάσημα του γνωστού παραμυθιού πως ό,τι συμφέρει την εταιρεία είναι προς το συμφέρον και του εργαζόμενου και γενικότερα του λαού, που βέβαια έχει καταρριφθεί παταγωδώς και επανειλημμένα στην ιστορία του καπιταλισμού. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι στην «καρδιά» της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται η υπερκερδοφορία και η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, γεγονός που επιβεβαιώνεται περίτρανα και στην παρούσα κρίση. Δεν ήταν η έλλειψη κερδοφορίας των μονοπωλίων που δημιούργησε την παγκόσμια και εγχώρια καπιταλιστική κρίση αλλά το ακριβώς αντίθετο, τα ιλιγγιώδη υπερκέρδη, που υπηρετήθηκαν και από την πολιτική που εφάρμοσαν τα κόμματα του κεφαλαίου. Παρόλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ, όπως βέβαια και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, επιχειρούν να εμφανίσουν ως διέξοδο από την κρίση την στρατηγική που οδήγησε στην κρίση. Ο λαός πρέπει να βγάλει το δικό του συμπέρασμα. Οσο το κεφάλαιο παραμένει ιδιοκτήτης του πλούτου, που παράγει ο λαός, δεν πρόκειται να δει καλύτερες μέρες. Μόνο νέα βάσανα και δεινά.

Ακονίζουν τα μαχαίρια για νέα σφαγή...

Ανέκδοτο θυμίζουν οι κυβερνητικές ...θριαμβολογίες για την πορεία του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2011. Μπορεί το Εγχώριο Προϊόν να μειώθηκε κατά 4,8%!, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επειδή το δ' τρίμηνο του 2010, η πτώση έφτασε στο 7,4%!!! Αρα πάμε καλύτερα, λένε, επειδή φέτος πέσαμε μόνο 5%, ενώ πέρσι είχαμε πέσει 7,5%.

Οι κυβερνητικοί αναζητούν χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των Εαρινών Προβλέψεων, επισημαίνει ότι στο δ' τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε το χαμηλότερο σημείο του κύκλου της κρίσης και ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη...

Ο Εαρινές Προβλέψεις εκτιμούν την υποχώρηση του ΑΕΠ το 2011 στο -3,5% και όχι στο -3%, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλά και αντίθετα να ήταν, η θέση των εργαζομένων δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί. Εκτιμούν, επίσης, ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται τόσο το 2011 όσο και το 2012, αλλά, το κυριότερο, «δείχνουν» τα μέτρα τα οποία, στα πλαίσια του μνημονίου και στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων - θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το τρέχον έτος. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ, έναντι του 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Αρα, αυτή η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, τα οποία θα κυμανθούν μεταξύ των 5 και 7 δισ. ευρώ. Και αυτά αφορούν μόνο το 2011. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα - τουλάχιστον - 23 δισ. ευρώ της περιόδου 2012 - 2014 και τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας, οι λογαριασμός χάνεται. Αλλά και να μη χανόταν, πάλι ο λαός χειρότερα θα ζει.

Κυβέρνηση, πλουτοκρατία και τρόικα ακονίζουν τα μαχαίρια για τη νέα σφαγή. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Με την ένταση της πάλης και του αγώνα, μπορούμε να τους νικήσουμε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Η παρουσίαση προχτές από τον Αντ. Σαμαρά της οικονομικής πρότασης της ΝΔ έρχεται να επιβεβαιώσει δύο βασικές παραδοχές: Πρώτον, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική υπέρ της πλουτοκρατίας. Αυτό επαληθεύει μεταξύ άλλων και ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν τις προτάσεις Σαμαρά οι εκπρόσωποι των βασικών εργοδοτικών ενώσεων, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Οι ίδιες δυνάμεις που λιβανίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και πιέζουν για επέκταση των φιλομονοπωλιακών ανατροπών, σχολίαζαν την Πέμπτη για τις προτάσεις της ΝΔ ότι καλύπτονται πλήρως, αφού είναι και δικές τους προτάσεις. Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατία συγκροτούν τον πυρήνα ενός ενιαίου αντιλαϊκού μετώπου, γύρω από το οποίο συσπειρώνονται και τα άλλα αστικά κόμματα.

Δεύτερον: Στο παρασκήνιο και με όχημα τις φιλομονοπωλιακές τους προτάσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζυμώνουν στο εσωτερικό τους και στις λαϊκές συνειδήσεις τη μεταξύ τους συναίνεση, αναβαθμισμένη και πιο επιθετική σε σχέση με σήμερα. Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι οι προτάσεις του αποτελούν «βάση συναίνεσης» με το ΠΑΣΟΚ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι πολλά απ' όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ είτε εφαρμόζονται ήδη από το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι αξιοποιήσιμα στο άμεσο μέλλον. Ακολούθησαν απανωτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της ΝΔ, με τα μεν να καλοβλέπουν τις προτάσεις της ΝΔ και τους δε να υπενθυμίζουν ότι το κόμμα τους έχει ήδη ψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια που έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Τις παραμονές ενός νέου, σκληρού γύρου επίθεσης στο λαό, το αστικό πολιτικό σύστημα παίρνει τα μέτρα του. Καθόλου τυχαία, η τρόικα και οι άλλοι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ελλάδα, υπερτονίζοντας την υποχρέωση των δύο βασικών αστικών κομμάτων να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η επικαιροποίηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ. Από τη μια, να επιβεβαιώσει το ρόλο της σαν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, μπροστά στις κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη, να ισχυροποιήσει το ιδεολόγημα του μονόδρομου που προβάλλει η αστική τάξη, παρουσιάζοντας μέτρα ταυτόσημα με αυτά του ΠΑΣΟΚ, για να δείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έξω από τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης.

Τι συμφέρον έχει ο λαός να ανέχεται και να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα που κινούνται στις παρυφές τους και υπηρετούν την ίδια στρατηγική; Κανένα απολύτως. Δουλειά του λαού είναι να τους χαλάσει τα σχέδια και να βουλιάξει την πολιτική τους. Να αντιτάξει στα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων διεκδικήσεις και αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καθώς έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να ζει ο λαός καλύτερα και ανάλογα με τον πλούτο που παράγει με τα χέρια και το μυαλό του. Χρειάζεται να τους εγκαταλείψει, χρειάζεται συμμαχία και αγώνας που θα κλονίσουν το αστικό πολιτικό σύστημα, και σε μια πορεία θα το ανατρέψουν. Εκεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του ο λαός, με ισχυρό ΚΚΕ και ταξικό κίνημα με γερά ποδάρια παντού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ