TΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Διέψευσε κατηγορηματικά, αργά χτες το βράδυ, ο εκπρόσωπος της λιβυκής ηγεσίας, Μούσα Ιμπραχίμ, τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωνε, ώρες νωρίτερα, ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να έχει τραυματιστεί και να έχει εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα για κάποιο πιο ασφαλές σημείο. Ο Ιμπραχίμ προχώρησε σε επικοινωνιακή αντεπίθεση και υποστήριξε ότι οι ΝΑΤΟικές επιδρομές, το ξημέρωμα, στην πόλη Μπρέγκα προκάλεσαν το θάνατο, τουλάχιστον, 16 πολιτών, μεταξύ των οποίων 11 μουσουλμάνων ιμάμηδων, και τον τραυματισμό άλλων 50 καθώς επλήγη κατοικημένη περιοχή. Επίσης, τα λιβυκά ΜΜΕ μίλησαν για καταιγισμό πυρών στις πόλεις Μιζράτα και Ζλιτάν από στρατιωτικά πλοία της «Συμμαχίας», χωρίς ν' αναφέρουν αριθμό θυμάτων.
Στο μεταξύ, σε μείζον ζήτημα «παζαριού» έχει εξελιχθεί ο τρόπος χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών διά μέσου της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι, που έχουν «παγώσει» σε διάφορες χώρες. Ο «πρωθυπουργός» του Εθνικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε το σχετικό αίτημα ζητώντας να ξεπαγώσουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε διάφορους λογαριασμούς. Επίσης, ζήτησε επιτακτικά από την αμερικανική ηγεσία να προχωρήσει σε αναγνώριση του Συμβουλίου ως «μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού», κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Λευκός Οίκος δε φαίνεται διατεθειμένος να πράξει.
Στο ζήτημα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων παρενέβη και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν καταλήγουν σε εξοπλισμό, θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Επανέλαβε, δε, ότι «ήδη είναι αρκετές οι ΝΑΤΟικές παραβιάσεις ως προς την απόφαση 1973 του ΟΗΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Πρώην άνδρας των γαλλικών ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) και νυν ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας φαίνεται ότι είναι, τελικά, ο Γάλλος υπήκοος που σκοτώθηκε, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικές δυνάμεις στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό αντικαθεστωτικό έλεγχο. Πρόκειται για τον 48χρονο Πιερ Μαρζιαλί, ιδιοκτήτη της μισθοφορικής εταιρείας «Secopex», που στελεχώνεται από πρώην στρατιωτικούς και φέρεται να διαπραγματευόταν με το Εθνικό Συμβούλιο ν' αναλάβει την ασφάλεια του δρόμου από Βεγγάζη προς τα αιγυπτιακά σύνορα και σειρά άλλων «εργολαβιών». Οι συνθήκες της συμπλοκής, κατά την οποία συνελήφθησαν άλλοι 4 υπήκοοι, δεν είναι σαφείς και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται τίποτε.