Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει την εταιρεία της καταστροφής της Φουκουσίμα

ΤΟΚΙΟ.--

Τη συγκρότηση ενός χρηματοπιστωτικού μηχανισμού με στόχο την αποτροπή κατάρρευσης της εταιρείας ηλεκτρισμού ΤΕPCO και την εξασφάλιση της καταβολής αποζημιώσεων σε πάνω από 80.000 δικαιούχους ανακοίνωσε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση, του πρωθυπουργού Ναότο Καν.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες αδρά στο Τόκιο, η εταιρεία, που με τις εγκληματικές παραλείψεις και λάθη χρόνων συνέβαλε στην πρόκληση του συνεχιζόμενου πυρηνικού δυστυχήματος στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, υποτίθεται πως θα είναι «υπεύθυνη» για την καταβολή των αποζημιώσεων και όχι η κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα στήσει το μηχανισμό υποχρεώνοντας να συμμετάσχουν σε αυτόν όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού στη χώρα, υπό την εποπτεία των οποίων λειτουργούν οι πάνω από 50 πυρηνικοί σταθμοί, αλλά και εγχώριες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Θα εκδώσει μάλιστα και ειδικά ομόλογα για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η ΤΕPCO καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις τουλάχιστον 50 δισ. γεν (620.000.000 δολάρια), ενώ από το Μάρτη ως τώρα η μετοχή της έχει χάσει το 80% της αξίας της και οι εργαζόμενοι είδαν τις αμοιβές τους να μειώνονται κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ