Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες διαδηλώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ογκώδεις ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων που ως συνήθως δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, και οι χθεσινές διαδηλώσεις, οι οποίες, παρά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει και έφεραν τον Πρόεδρο Ασαντ να έχει δώσει ρητή εντολή στο στρατό να μην ανοίξει πυρ, σημαδεύτηκαν από βία. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά στη Χομς, έξω από την Ντεράα, αλλά και στα προάστια της Δαμασκού Ζάχρα, Μουχατζιρίν και Μάζεχ. Διαδηλώσεις καταγράφηκαν και στις κουρδικές πόλεις Καμίσχι και Ντερμπάσιγιε.

Ενώ εντείνεται η φημολογία που θέλει τον Ασαντ να έχει παραγκωνιστεί και να έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας η «ευρύτερη οικογένεια», ο υπουργός Πληροφοριών Αντναν Χάσαν Μαχμούντ προανήγγειλε «εθνικό διαλόγο». Από την άλλη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι με βάση και τα δικά της στοιχεία, οι νεκροί διαδηλωτές στη Συρία «είναι 700 - 850», οι τραυματίες και οι συλληφθέντες χιλιάδες.

Στο θέμα της Συρίας αναφέρθηκε, πάλι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην οποιαδήποτε προοπτική ξένης επέμβασης «αλά Λιβύη». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις διαρροές από Δυτικούς διπλωμάτες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία πιέζει για να μη δημοσιοποιηθεί μυστική έκθεση του ΟΗΕ που αποδεικνύει ότι το Ιράν παραβιάζει το εμπάργκο και προμηθεύει όπλα στη Συρία. Για να δημοσιοποιηθεί μια τέτοια έκθεση, χρειάζεται η συναίνεση και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ