Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στον ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για επέμβαση

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, Παρίσι και Λονδίνο δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της G8 την κατηγορηματική απόφαση που επεδίωξαν ως προς την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Στο τελικό ανακοινωθέν επικρίνεται το καθεστώς Καντάφι για την άσκηση βίας κατά του λαού του, καλείται να σεβαστεί τις διεκδικήσεις του λιβυκού λαού και τα δικαιώματά του, ενώ απειλείται με νέο γύρο κυρώσεων, η λήψη των οποίων παραπέμπεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών άφηναν να εννοηθεί ότι επισπεύδουν την παρουσίαση του σχεδίου απόφασης που έχουν εκπονήσει και ότι θα επιδιώξουν συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το Σαββατοκύριακο. Ο πρώτος, Αλέν Ζιπέ, δήλωνε ότι μπορεί να είναι ξεπερασμένη πλέον η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και να προηγείται η διασφάλιση ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο δε Χέιγκ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να χορηγηθεί εξοπλισμός στους αντικαθεστωτικούς.

Την πρώτη απευθείας επαφή της με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο είχε, στο Παρίσι, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κλίντον συναντήθηκε με τον Μαχμούτ Τζιμπρίλ, υπεύθυνο για Διεθνείς Υποθέσεις, αλλά, πέραν των ευχολογίων, απέφυγε τις δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα, εντός της χώρας, οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις φαίνεται ότι επελαύνουν προς ανατολάς. Εχοντας υπό πλήρη έλεγχο την Μπρέγκα, επιτίθενταν με σφοδρότητα στην Ατζνταμπίγια, που είναι η τελευταία πόλη πριν τη Βεγγάζη και είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφέρει να αποκόψουν τη γραμμή ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών της Ατζνταμπίγια. Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικοί υποστήριζαν ότι βύθισαν δύο πλοία χρησιμοποιώντας ένα μαχητικό και ένα ελικόπτερο.

Σε συνεντεύξεις του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για «το τέλος» των αντιπάλων του, υποστήριξε ότι «ο λαός είναι μαζί του» και υποσχέθηκε «προνομιακές συμφωνίες για τα λιβυκά πετρέλαια» με Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, «λόγω της λογικής τους στάσης όλες αυτές τις ημέρες». Στη Λιβύη μεταβαίνει και 5μελής αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ