Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατεδαφίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης εξαιτίας της άγριας λεηλασίας της περιουσίας τους και των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης (αλματώδης αύξηση της ανεργίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, άγριο ψαλίδι στους μισθούς κ.ά.), αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να τους δώσει τη χαριστική βολή, προχωρώντας σε νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Οπως ανακοίνωσε από το βήμα του ΔΣ του ΕΒΕΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης η κυβέρνηση θα προχωρήσει τον Ιούνη σε μείωση κατά 10% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, σαν πρώτη δόση της προαναγγελθείσας μείωσης κατά 25% μέχρι το 2013. Κλείνοντας πονηρά το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, υποσχέθηκε ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες, αλλά και άλλα νομοθετήματα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης το πρόβλημα (σ.σ. των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών(!), όπως παραδέχθηκε) θα αμβλυνθεί αισθητά και θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ολα αυτά βέβαια στο όνομα του να «καλοπιάσει» τους εργοδότες ώστε να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων. Τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα όμως έφερναν πάντα τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις. Ατράνταχτη απόδειξη οι αλλεπάλληλες «ρυθμίσεις» που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τους μεγαλοοφειλέτες των Ταμείων με 96 δόσεις... Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της είναι η σύνταξη να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα.

Το αντίτιμο

«Πρόκειται για ένα σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας μας, όχι μόνο την πορεία που έχει κάνει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, αλλά και μια πορεία και προς τα έξω και στις αγορές». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Εκείνο που δε μας είπε είναι το «αντίτιμο» αυτής της επιτυχίας. Η «Καθημερινή», ωστόσο, ως μια από τις ναυαρχίδες της άρχουσας τάξης, φροντίζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, όσον αφορά την ουσία της συμφωνίας: «Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν έναν από τους βασικούς όρους χορήγησης της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα». Η «θετική πορεία της χώρας», λοιπόν, έχει αντίτιμο: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κατ' επέκταση συνέχιση της άγριας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Κάτι που δε δίστασε να σημειώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Εχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για το καλύτερο της οικονομίας, αλλά και των πολιτών». Αν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης «για το καλύτερο της οικονομίας, αλλά και των πολιτών», τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τι εννοεί. Γιατί η επιτυχία για την οποία μιλάει ο πρωθυπουργός αφορά αποκλειστικά και μόνο την πλουτοκρατία. Και όταν για την πλουτοκρατία υπάρχουν επιτυχίες για το λαό προμηνύονται και σχεδιάζονται μόνο νέα οδυνηρά χτυπήματα.

«Φύλακες» των τραπεζικών συμφερόντων

«Οι τράπεζες θα πρέπει να σκέφτονται πως μέσα από αυτή την κρίση το τραπεζικό σύστημα και οι ίδιες θα βγουν περισσότερο ισχυρές». Το κυβερνητικό στέλεχος που σκέφτεται πριν από τις τράπεζες για τις τράπεζες είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος μάλιστα τις «μάλωσε» επειδή σκέφτονται εγωιστικά. «Δεν συγχωρούνται ούτε εγωισμοί, ούτε αντιλήψεις για το ποιος είναι ο προσωπικός μου ρόλος στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος», αποφάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια έχουν οι πράξεις και σε αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη πάντα συμπαράσταση της ΝΔ, έχει να επιδείξει πλήθος «πακέτων» (μέχρι τώρα 82 δισ. ευρώ) και αναρίθμητα μέτρα (κυρίως φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές) που διασφαλίζουν και με το παραπάνω ότι οι τράπεζες θα βγουν σαφώς πιο ενισχυμένες από την κρίση, έστω και αν δεν βγουν όλες. Ακόμα και αν οι τράπεζες δεν σκέφτονται το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους, υπάρχουν πάντα οι ταγμένοι για το σκοπό αυτό πολιτικοί της άρχουσας τάξης που αγρυπνούν και παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα... Ειδικά μάλιστα για τις τράπεζες φροντίζουν πάντα να είναι γεμάτα τα χρηματοκιβώτιά τους...

Ανάσα στους καπιταλιστές

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που σηματοδοτεί ένα νέο γύρο σκληρών αντεργατικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να στηρίξει τις αποφάσεις της. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις «ήταν θετικές για την Ελλάδα» και «δίνουν μια μεγάλη ανάσα...»! Η θέση αυτή της πλειοψηφίας δεν εκπλήσσει, ήταν αναμενόμενη, συνέχεια και συνέπεια της συνολικής στρατηγικής που έχει χαράξει. Στρατηγική που περιλαμβάνει στήριξη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής με κάθε τρόπο, απόκρυψη του ταξικού χαρακτήρα των αποφάσεων ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Γι' αυτό μιλά για «θετικές» αποφάσεις για τη χώρα, παρουσιάζοντας δηλαδή τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων, που στραγγίζουν τον ιδρώτα των εργαζομένων, ίδια με τα συμφέροντα του λαού. Με τη στρατηγική της υπεράσπισης των «εθνικών συμφερόντων», δηλαδή των κοινών για εργαζόμενους και εργοδότες, επιχειρεί να υποτάξει το εργατικό κίνημα στα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας που η ίδια υπηρετεί. Γι' αυτό και χωρίς ντροπή προπαγανδίζει ότι οι αποφάσεις ήταν «ανάσα». Ανάσα όμως ήταν οι αποφάσεις αυτές για το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Ανάσα πήραν οι τοκογλύφοι - δανειστές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ντόπια και ξένα αφού εξασφάλισαν όρους αποπληρωμής των ληστρικών δανείων τους, όρους διάσωσης των κεφαλαίων τους. Ανάσα πήραν οι βιομήχανοι, που η κυβέρνηση για λογαριασμό τους πέτυχε νέα μείωση μισθών, ακόμα πιο φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Και βεβαίως με την επιμήκυνση αποπληρωμής θα εξασφαλιστεί χρήμα που θα τους δοθεί για επενδύσεις. Στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα τους κόπηκε η ανάσα, από τα νέα δεινά που σηματοδότησε η Σύνοδος Κορυφής.

Ταυτόχρονα η πλειοψηφία, όταν δεν μπορεί να κρύψει τα μέτρα, αναπαράγει όλα τα ιδεολογήματα τμημάτων και ομάδων της άρχουσας τάξης στη χώρα μας, αποδίδοντάς τα όχι στις ανάγκες και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά πότε στο «νεοφιλελευθερισμό», κρατώντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, πότε στο «γαλλογερμανικό άξονα», καλώντας τους εργάτες να πάρουν θέση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Βέβαια, δεν εξηγεί ποιο συγκεκριμένα είναι το όφελος για τον Γάλλο και Γερμανό εργάτη, τους οποίους και αυτούς, προφανώς, τσουβαλιάζει με τα συμφέροντα του «άξονα». Την ίδια στιγμή εμμένει και σε μια άλλη θέση: Οτι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Αλλά, για το κεφάλαιο και τα μονοπώλια το μνημόνιο και συνολικά τα μέτρα είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικά. Εξυπηρετούν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Προβάλλει όμως αυτή τη θέση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γιατί επιδιώκει να πείσει τους εργάτες ότι δήθεν η κυβέρνηση, και όλοι αυτοί που στηρίζουν τα μέτρα, πασχίζουν να δώσουν λύσεις για το λαό. Θέλουν δήθεν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αλλά είτε κάνουν λάθος, είτε δε βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις. Σκόπιμα αποκρύπτουν ότι η κυβέρνηση ψάχνει να διαχειριστεί μια κατάσταση, «διαπραγματεύεται» και παζαρεύει, χωρίς λεπτό να ξεχνάει ότι αδιαπραγμάτευτα είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για όλα συζητά η κυβέρνηση, εκτός απ' αυτά...

Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα. Είναι δύναμη ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος στις επιδιώξεις του ΣΕΒ, των τραπεζιτών και της μεγαλοεργοδοσίας, δύναμη ευνουχισμού των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης της εργατικής τάξης. Και ως τέτοια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα από τους εργάτες.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Προφανές δούλεμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ήδη... 10ήμερο προσφορών η κυβέρνηση (ή 10μηνο, ή 10ετία)! Πουλάει τη ΔΕΠΑ, πουλάει τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κι αυτά είναι μόνο η αρχή...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν και εκπτώσεις και εξυπηρετήσεις και βολέματα κάθε είδους για τους επίδοξους αγοραστές κι ας μην τα είπε αυτά ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο σχετικό διάγγελμά του.

Ομως, όσο και να ...πέσουν οι τιμές σίγουρα αυτοί που θα αγοράσουν δε θα είναι ούτε μισθωτοί ούτε συνταξιούχοι. Ποιοι θα είναι άραγε; Προφανώς οι γνωστές και μη εξαιρετέες κοινοπραξίες πολυεθνικών.

Με άλλα λόγια, οι περίφημες «αγορές»! Αυτοί, δηλαδή, από τους οποίους κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν... ορκιστεί να μας προστατεύουν!

Εκείνοι, δηλαδή, που... υποτίθεται πως μας πιέζουν θα κερδοσκοπήσουν από τις αποφάσεις αυτών που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν. Μήπως υπάρχει κάποια υποκρισία εδώ; Μήπως κάποιο προφανές δούλεμα;

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ και αυτές τις μέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να μας πείσουν για τους εξαιρετικούς χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής και κυρίως για το πώς έβαλε τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ να πιέσει την Α. Μέρκελ...

Με τον τρόπο αυτό, λένε, πετύχαμε την επιμήκυνση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου (Ασχέτως αν αυτά σημαίνουν απλά διαιώνιση της λιτότητας και περιστολή δικαιωμάτων για τον ελληνικό λαό).

Εντάξει, είμαστε ευτυχισμένοι που έχουμε για πρωθυπουργό μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα που μπορεί να «παίζει στα δάχτυλα» τις δυνάμεις του πλανήτη προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να ξεσκεπαστούν οι τυχοδιώκτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγες μέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν εναγωνίως την κυβέρνηση να «πουλήσει ακριβά» το «ναι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να διασφαλίσει «ευνοϊκότερους» όρους στην αποπληρωμή του δανείου από την τρόικα. Με άλλα λόγια, καλούσαν τον Γ. Παπανδρέου να αποδεχτεί τις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ανατροπές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο διαρκείας και σε «αντάλλαγμα» να ζητήσει καλύτερα επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πάει λέγοντας. Ανεξάρτητα από τις παραινέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, πιστή στη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της, είπε σθεναρά το «ναι» στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και οι εταίροι της, θέλοντας να διασφαλίσουν τα κεφάλαια και τους τόκους των δανείων, έδωσαν την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. Μετά απ' όλα αυτά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει με ανακοίνωσή του και καταγγέλλει ότι «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης (...) δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συναποφάσισαν ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο που θα δεσμεύει τους λαούς της Ευρώπης με νέα μέτρα λιτότητας, ανεργίας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Ηταν κατά βάση μια συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και όχι ένα αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής της ανικανότητας. Πολιτική επιλογή ήταν και η στήριξη, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στο βασικό πυρήνα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες από την πλευρά της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ.». Πρόκειται για μνημείο τυχοδιωκτισμού και κοροϊδίας του λαού. Οι ίδιοι που καλούσαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας οδύρονται τώρα επειδή ανακάλυψαν ότι η αποδοχή του δεν ήταν διαπραγματευτικός ελιγμός, αλλά στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης! Είναι επικίνδυνοι για το λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα. Πρέπει να πολεμηθούν από το κίνημα, να απομονωθούν, να ξεσκεπαστεί ο ρόλος και η επιζήμια τακτική τους, που δίνει δεκανίκι στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της να ξεκληρίσουν το λαό.

«Αντιπολιτευτικά» προσχήματα

Είναι αστείο το επιχείρημα που επικαλείται η ηγεσία της ΝΔ για να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. «Θα περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 του μήνα», ήταν η σαθρή δικαιολογία του εκπροσώπου Τύπου όταν κλήθηκε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της ΝΔ στο «Σύμφωνο του Ευρώ», ισχυριζόμενος ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν είναι οριστικές! Ουδέν αναληθέστερον. Στο κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε την Παρασκευή αναφέρεται σαφέστατα ότι οι αρχηγοί των κρατών - μελών «ενέκριναν το συνημμένο σύμφωνο για το ευρώ το οποίο κατοχυρώνει ισχυρότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και διευκρινίζουν ότι αυτό που θα γίνει στις 25 του μήνα στη σύνοδο των «27» της ΕΕ είναι ότι θα κληθούν «τα κράτη - μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ να δηλώσουν κατά πόσον σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο σύμφωνο». Ταυτόχρονα, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ «θα ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα που αναλαμβάνουν να εφαρμοστούν δυνάμει του συμφώνου εντός του επόμενου έτους». Ασφαλώς και τα γνωρίζει όλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ, αλλά θέλει να αποφύγει να δηλώσει ότι συμφωνεί πλήρως με το «Σύμφωνο για το ευρώ», ακριβώς για να συνεχίζει να παριστάνει την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, πιστεύοντας πως έτσι μπορεί να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην αντιλαϊκή πολιτική. Κανέναν όμως δεν κοροϊδεύει γιατί την ίδια στιγμή στην πράξη στηρίζει όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του «Συμφώνου του ευρώ».

Τα φάρμακα του Λαυρίου

Στο μέτωπο, που έχουν ανοίξει για να εξοντώσουν τους εργαζόμενους και να καταργήσουν τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, ανάμεσα στα άλλα μάς μίλησαν και για τις απατεωνιές που γίνονται με τα φάρμακα και την τεράστια κλοπή σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, λες και οι ασθενείς είναι υπεύθυνοι για τα διάφορα παράσιτα που γεννά το σύστημά τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, μας παρουσίασαν και την υπόθεση του Λαυρίου, όπου βρέθηκαν πεταμένες τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, οι οποίες πληρώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο και μόνο για να εισπράξει τα ποσοστά που του αναλογούσε κάποιος φαρμακοποιός.

Τότε τα έκαναν όλα με τυμπανοκρουσίες και με τις κάμερες σε παρέλαση. Τώρα που η ιστορία αποκαλύφθηκε, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και δε βγάζουν τσιμουδιά. Γιατί; Μα επειδή τη φάμπρικα, όπως αναλυτικά γράφει «το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» την είχαν στήσει δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ενα αντρόγυνο, γιατρός εκείνη με πολλές ΠΑΣΟΚικές περγαμηνές, φαρμακοποιός αυτός, στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνη έγραφε ψεύτικες συνταγές, ο τύπος εισέπραττε το παραδάκι, και οι δυο μαζί έτρωγαν τα κλεμμένα, λεηλατώντας το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο σύζυγος φέρεται να έχει διατελέσει πρόεδρος κοινότητας για τέσσερις τετραετίες, έχοντας εμπεδώσει πολύπλευρα το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ειδικά εκείνων που συνδέονται με τα κόμματα εξουσίας.

Η ...κυρία, εκτός από άλλες θέσεις ευθύνης που είχε στο ΠΑΣΟΚ, ήταν και υποψήφια βουλευτής, υποψήφια για το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και άλλα πολλά. Γνώστης κι αυτή του κοινωνικού έργου και της προσφοράς προς το σύνολο, πέρα από τα κλοπιμαία που σφετερίστηκε με τα φάρμακα, είχε διοργανώσει, λέει, το 2007 στο Λαύριο έρανο, για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού.

Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε λέξη. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συγχωνεύσεις για αμορφωσιά

Το ομολογούν χωρίς κανένα πρόβλημα: Προχωράμε σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων για να φτιάξουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, το «νέο» σχολείο. Το «νέο» σχολείο τους, όμως, είναι παλιό και βαθιά αντιδραστικό. Αποφάσισαν να κλείσουν 1.933 σχολεία και να τα συνενώσουν σε 877. Από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Παιδείας, με κάθε τρόπο, προωθεί το σχολείο της «αγοράς». Προσπάθησε να βάλει τις βάσεις με το νόμο 3848/10 και επιδιώκει να «κτίσει» το «αυτόνομο» σχολείο, που θα έχει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητά χορηγούς και θα κρίνεται με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας». Οποιο σχολείο έχει σύνδεση με την αγορά θα αξιολογείται θετικά. Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνο μια διαφορετική διαχείριση που οδηγεί στο σχολείο - επιχείρηση. Στόχος είναι η αλλαγή του περιεχομένου στην εκπαίδευση, η προσαρμογή του «νέου» σχολείου στις απαιτήσεις της «αγοράς».

Γιατί προχωρούν στις συγχωνεύσεις, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μερίδα της αυτοδιοίκησης (για τους δικούς της λόγους); Από την αρχή της περασμένης χρονιάς εφαρμόστηκε αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 600 Δημοτικά Σχολεία, όπου έγιναν τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης (μετά τις 2 το πρόγραμμα είναι διαφορετικό σε κάθε σχολείο), ενώ τα μαθήματα των Αγγλικών και νέων Τεχνολογιών γίνονται απ' την Πρώτη Δημοτικού. Από την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να επιβάλει νέο πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, το οποίο θα διαφέρει απ' την μια περιοχή στην άλλη, ανάλογα με τις λεγόμενες «τοπικές ιδιαιτερότητες».

Επιπλέον, με το πρόσχημα της «ελεύθερης» επιλογής οι μαθητές θα ...καλούνται να διαλέξουν, από νωρίς, μαθήματα σύμφωνα με τα ...ενδιαφέροντά τους. Πρακτικά οι μαθητές και τα σχολεία θα έχουν πολλές ταχύτητες. Πρώτο παράδειγμα: Ενα σχολείο αν «τα φέρνει» (αν δηλαδή προσελκύει χορηγούς) θα κερδίζει προγράμματα, ενδεχομένως θα χρηματοδοτείται περισσότερο κ.ά. Δεύτερο παράδειγμα: Μέσα στο ίδιο σχολείο τα παιδιά δε θα χωρίζονται σε τμήματα αλφαβητικά, αλλά ανάλογα με την απόδοσή τους στα μαθήματα, τα ενδιαφέροντά τους (όπως θα επιβάλλονται από το τι προωθεί το κάθε σχολείο της «αγοράς»). Σε ένα σχολείο θα υπάρχει μια τάξη με παιδιά που «παίρνουν τα γράμματα» και μια άλλη με μαθητές που «δεν τραβάνε». Οι τελευταίοι υποτίθεται πως θα ενισχύονται με ειδικά προγράμματα, τα οποία όμως θα τους οδηγούν σε επιλογές μειωμένων απαιτήσεων.

Ο νέος «σχολικός χάρτης» που θέλουν να κατασκευάσουν σχεδιάστηκε με τα παραπάνω κριτήρια. Τα 400άρια σχολεία, οι υποδομές που «συνενώνονται», θα εξυπηρετήσουν έναν ολόκληρο σχεδιασμό που θα διαφοροποιεί το δικαίωμα στη μόρφωση με ταξικά κριτήρια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα και στο ίδιο σχολείο ένας μαθητής που θα αναγκαστεί να δουλέψει, γιατί δεν τα βγάζει πέρα η οικογένειά του, θα «καταταχθεί» σε ένα «ειδικό» τμήμα, για να πάει νωρίς - νωρίς στην κατάρτιση. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο της «αγοράς», της ταξικής διαφοροποίησης και της αμάθειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ