Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σχεδιάζουν τις νέες μειώσεις των προγραμμάτων

Με στόχο το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων

«Φτιάξτε σπίτια για τους εργάτες», ζήτησαν πρόσφατα ταξικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη (φωτ.)
«Φτιάξτε σπίτια για τους εργάτες», ζήτησαν πρόσφατα ταξικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη (φωτ.)
Στη «λαιμητόμο» οδηγεί η κυβέρνηση τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αυτή τη στιγμή παραμένουν «παγωμένα» - εκτός από την επιδότηση ενοικίου που, με βάση το πρόγραμμα για το 2011, μειώθηκαν και οι δικαιούχοι και το ποσό της επιδότησης - με στόχο το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων. Την προωθούμενη συρρίκνωση των προγραμμάτων και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων που προωθεί η κυβέρνηση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση του ΟΕΚ «συνεχίζουν να εμπαίζουν, να κοροϊδεύουν τους δικαιούχους του Οργανισμού. Στην κυριολεξία, παίζουν με τα βάσανα και την ανέχεια χιλιάδων οικογενειών, που οξύνονται με την παρατεταμένη ανεργία και τη συνεχόμενη επίθεση της κυβέρνησης στο εισόδημά τους». Αντί, λοιπόν, τονίζει η Ομοσπονδία να ξεπαγώσουν άμεσα τα προγράμματα, να καταβληθούν τα 2 δισ. ευρώ που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΕΚ και να ξεκινήσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, που μπορεί να εξασφαλίσει, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ασφαλή και φθηνή κατοικία για τους δικαιούχους, δουλειά για τους οικοδόμους που βασανίζονται από την ανεργία, προωθούν νέες περικοπές των προγραμμάτων και περιορισμό των δικαιούχων.

Σε αυτήν τη βάση, και μετά από όσα προέκυψαν και από την την εισήγηση της προέδρου στο προτελευταίο ΔΣ του ΟΕΚ, προωθείται, όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η κατάργηση των δανείων για τρίτεκνους από τα κεφάλαια του ΟΕΚ. Η καταβολή της επιδότησης ενοικίου μόνο σε συνταξιούχους, νέα ζευγάρια μέχρι δύο χρόνια μετά το γάμο, άνεργους και μακροχρόνια άνεργους έως δύο χρόνια νεοεισερχόμενους στην ανεργία έως 50 χρόνων. Η μείωση του άτοκου προγράμματος αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας για τους πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες κατά 50% περίπου. Η μείωση επίσης κατά 50% των δανείων αποπεράτωσης και επισκευής. Η αύξηση των ημερών εργασίας για την απόκτηση στεγαστικού δικαιώματος σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει.

Παράλληλα, για το κατασκευαστικό πρόγραμμα «συνεχίζουν να σιωπούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον δικαιούχο που τον λιώνουν οι τράπεζες για αγοράσει κατοικία», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Οι θεωρίες που επικαλούνται περί βιωσιμότητας - τονίζει η Ομοσπονδία - κοινωνικού προσώπου του Οργανισμού, στρεβλώσεων του παρελθόντος, γραφειοκρατία, κ.λπ., είναι παραμύθια χωρίς λύκο. Τόσα χρόνια που η αγελάδα ήταν παχιά, ανεξάρτητα ποιος κυβερνούσε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, τα λεφτά τα έσπρωχναν στους "ημέτερους", στις κατασκευαστικές εταιρείες, εξοφλούσαν προεκλογικά γραμμάτια, λειτουργούσαν τον Οργανισμό στη βάση της ρουσφετολογίας, της ψηφοθηρίας και της εξαγοράς».

Η Ομοσπονδία καλεί τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους του Οργανισμού σε κοινό αγώνα μεταξύ άλλων: για να σταματήσει ο ΟΕΚ να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης. Να σταματήσει να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα για φθηνή και καλή κατοικία για τους δικαιούχους. Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού, κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταφόπλακα στις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας - Εστίας(2012-08-04 00:00:00.0)
Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας(2012-02-29 00:00:00.0)
Την Τρίτη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας(2011-02-20 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας(2011-02-17 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΠΑΜΕ για τον ΟΕΚ(2008-05-18 00:00:00.0)
Με τα λεφτά των εργατών κέρδη για τους τραπεζίτες(2004-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ