Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Θεωρούν «σπατάλη» τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων!

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Με πρόσχημα το νοικοκύρεμα των δαπανών, αλλά και τον ...πλουραλισμό στη μάθηση προωθεί η κυβέρνηση την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, όπως προέκυψε από τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης χτες στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα. Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε την ενεργοποίηση του νόμου - πλαισίου που ψήφισε η ΝΔ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταργηθεί ένα στοιχειώδες φοιτητικό δικαίωμα.

«Σπατάλη» χαρακτήρισε την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, αναφέροντας πως «φέτος δόθηκαν δωρεάν 3 εκατομμύρια βιβλία για 260.000 φοιτητές και κόστισαν 60 εκατομμύρια ευρώ» και «αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο εργαζόμενος Ελληνας. Δεν θα πρέπει αυτός ο οποίος διαχειρίζεται τη συνεισφορά του εργαζόμενου να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο;». Επίσης χαρακτήρισε σπάταλο το σύστημα που ακολουθείται μέχρι τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα που προωθείται δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να έχουν ...πολλών ειδών συγγράμματα.

Για εγκύκλιο που «στηρίζεται στο νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία» και προβλέπει την «περικοπή δωρεάν συγγραμμάτων» αφού «περιορίζεται σε ένα βιβλίο ανά μάθημα», μίλησε ο Γ. Γκιόκας, αναφερόμενος στην ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ίδια πολιτική.

Οπως είπε, πρόκειται για «εξαιρετικά αντιλαϊκή πρακτική», που κινείται στην κατεύθυνση για «πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης». Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι «στην προηγούμενη εξεταστική υπήρξαν φοιτητές που δεν πήραν όλα τα αναγκαία συγγράμματα και άλλοι που αναγκάστηκαν να πληρώσουν» και «όλα αυτά σε μία περίοδο που η λαϊκή οικογένεια χρυσοπληρώνει για την εκπαίδευση των παιδιών της». Απαίτησε «να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος», να διανέμονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα, προσθέτοντας πως «προτείνουμε την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών τυπογραφείων».

Απαντώντας στα σχόλια του υφυπουργού περί σωστής διαχείρισης χρημάτων των φορολογουμένων, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «καλείτε την ελληνική οικογένεια να πληρώσει για δεύτερη φορά». Σημείωσε ότι ακόμη και αν υπάρχουν «ακραία φαινόμενα» κακής διαχείρισης, «είναι άλλο πράγμα να γενικεύετε για να στηρίξετε μια πολιτική που καταστρατηγεί ευθέως την πολιτική των συγγραμμάτων». Συνολικά ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «ο στόχος είναι να συρρικνώσετε το δικαίωμα των φοιτητών», προσθέτοντας ότι «η κατασπατάληση θα διογκωθεί μέσα στο πανεπιστήμιο της αγοράς που ετοιμάζετε», αφού «η συγγραφή και η διανομή των συγγραμμάτων δεν μπορεί να είναι θέμα των ιδιωτών». Τέλος, επισήμανε ότι η κατάργηση των συγγραμμάτων είναι «ένα βήμα» στην «ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης» και «δείχνει τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου - πλαισίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ