Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μετ' εμποδίων και εκβιασμών

Οι προγραμματισμένες χτεσινές εκλογές για εκλογή κοσμητόρων σε Φιλοσοφική και Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ανάδειξης διοικητικών οργάνων βάσει του νέου νόμου - πλαισίου, ματαιώθηκαν καθώς τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ και οι φοιτητές δε συμμετείχαν. Σε συνεδρίασή της δε η Γενική Συνέλευση του συλλόγου πανεπιστημιακών στα Γιάννενα αποφάσισε να συμμετάσχει στην τριήμερη απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΣΔΕΠ από 28 - 30 Μάη.

Στη Θεσσαλία

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι κάλπες για τις πρυτανικές εκλογές άνοιξαν σε έξι σχολές (αρχιτεκτόνων, μηχανικών, δασκάλων, ειδικής αγωγής, ζωικής παραγωγής), ενώ εκλογές δεν έγιναν σε 4 σχολές που τελούν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπου έγιναν εκλογές η συμμετοχή των φοιτητών ήταν πολύ μικρή, γύρω στο 10%, γεγονός που χαιρετίζει η Πανσπουδαστική ΚΣ. Ο ένας από τους δύο συνδυασμούς που συμμετέχει στις πρυτανικές εκλογές έβγαλε ανακοίνωση ότι δε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν δε γίνουν σε όλες τις σχολές. Ενώ το πρυτανικό συμβούλιο προσανατολίζεται να γίνουν οι εκλογές (όπου δεν έγιναν) μετά την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εντείνει τον ωμό εκβιασμό προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου - πλαισίου, με την απειλή του υπουργείου Παιδείας για περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 22/5/08, το πρώτο κρούσμα είχε σημειωθεί στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου τότε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος είχε απαντήσει πως αν δεν προσαρμοστούν στο Προεδρικό Διάταγμα 226/2007 - όπου προβλέπεται το νέο σύστημα διανομής συγγραμμάτων - τότε δε θα δώσει λεφτά για συγγράμματα. Ακριβώς την ίδια απειλή - απάντηση εκτοξεύει και τώρα προς το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σε περίπτωση μη εφαρμογής των διατάξεων του προαναφερόμενου ΠΔ, το ΥΠΕΠΘ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, να μην προβεί στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων που θα προταθούν με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, με συνέπεια τη μη διανομή τους στους φοιτητές και τη μη αποζημίωση των εκδοτών», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις και με κάθε μέσο προσπαθεί να επιβάλλει την αξιολόγηση. Τις τελευταίες μέρες μοιράστηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προς τους φοιτητές 6ου εξάμηνου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ερωτηματολόγιο αξιολόγησης όπου καλούνται να βαθμολογήσουν από την καταλληλότητα των αμφιθεάτρων μέχρι να ρουφιανέψουν συμφοιτητές και καθηγητές για το πόσο συνεπείς είναι στις παραδόσεις μαθημάτων και τις προσωπικές τους επαφές, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει η αξιολόγηση της εκπαίδευσης σε σχέση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Ουσιαστικά, οι φοιτητές καλούνται ακόμη και με μια απάντηση να συναινέσουν και να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τις επερχόμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, να βάλουν πλάτη στο τσάκισμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ