Θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός στην εισήγησή του σημείωσε ότι «στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ελεύθερη διακίνηση καινοτομίας - έρευνας - ερευνητών - φοιτητών αναγνωρίστηκε ως η πέμπτη ελευθερία του Μάαστριχτ. Η εξέλιξη αυτή τονίζει τη σημασία που δίνει η ευρωπαϊκή ολιγαρχία στο ρόλο που θέλει να παίξει η γνώση στην υπηρεσία της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο της εκπαίδευσης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, δένει αναπόσπαστα τους αγώνες που εκτυλίσσονται σήμερα και πρέπει να δυναμώσουν την επόμενη περίοδο ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα, με τον αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων, με την προοπτική της ρήξης και ανατροπής της εξουσίας τους».
Ο Ν. Σοφιανός τόνισε τη σημασία «να σταθούμε στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο σύνολο της εκπαίδευσης και στην εξειδίκευση που επιχειρούν σε κάθε βαθμίδα. Στις προηγούμενες συναντήσεις μας παρουσιάσαμε τις αντιδραστικές τομές που έχει ψηφίσει ή ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ στην εκπαίδευση. Λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει για τους στόχους έως το 2010 που έχει θέσει η Μπολόνια, η κυβέρνηση αυτή την περίοδο εστιάζει στην ανώτατη εκπαίδευση». Στο σημείο αυτό ο Ν. Σοφιανός παρουσίασε τις βασικές πλευρές του αντιδραστικού νόμου-πλαισίου, που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση και τώρα πιέζει για την εφαρμογή του, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με βάση τη διαδικασία της Μπολόνια, «είναι αποτέλεσμα των σημαντικών αγώνων που έγιναν και συνεχίζονται ενάντια στο νόμο-πλαίσιο». Ακόμα υπογράμμισε ότι «η πολιτική που υλοποιείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο δεν είναι τυχαία, προσωπική ή αποσπασματική. Αυτό το τονίζουμε γιατί στη χώρα μας γίνεται σοβαρή προσπάθεια από τη σοσιαλδημοκρατία και ιδιαίτερα από τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ που πρωταγωνιστεί στο ΚΕΑ, να κρυφτούν αυτές οι κατευθύνσεις, να μείνει στη σκιά ο ενοποιητικός ιστός όλων των αντιδραστικών αλλαγών που δείχνουν και την ανάγκη της ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση που κάνει το κεφάλαιο σε Παιδεία, εργασία, κοινωνικά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Η πορεία ολοκλήρωσης στην ΕΕ διαμορφώνει ένα εκπαιδευτικό σύστημα πλήρως προσαρμοσμένο, υποταγμένο στην κερδοφορία και την ιδεολογία του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι μονόδρομος για τους λαούς η πορεία ρήξης, ανυπακοής, αποδέσμευσης από το οικοδόμημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αυτό επιδιώκουν να κρύψουν οι απολογητές της Κομισιόν στη χώρα μας, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ιδιαίτερα τώρα που είναι τόσο ορατά και έντονα τα αποτελέσματα των ελευθεριών του Μάαστριχτ στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού μας, πλήττοντας το εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο, την προοπτική των εργατικών λαϊκών οικογενειών».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνει η επιθετικότητα της ΕΕ στους λαούς, μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και κοινή δράση με πρωτοβουλίες στο κίνημα».
Σταθμός σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι το άνοιγμα της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς τον Σεπτέμβρη, με μια καμπάνια σε σχολεία, σχολές, πανεπιστήμια για την πλατιά διάδοση της έκκλησης για δημόσια και δωρεάν παιδεία, την οποία υιοθέτησαν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που συμμετείχαν στην πρώτη αντίστοιχη συνάντηση, για την παιδεία, στην Αθήνα.