Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Συνεννόηση» για ποιον;

Με ένα μπαράζ δηλώσεων, οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέδειξαν χτες την αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής. Ο χρόνος και η ένταση της συγχρονισμένης παρέμβασης δεν είναι τυχαία. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την κλιμακούμενη ανησυχία τους για το βάθος της κρίσης και την ένταση με την οποία αυτή επηρεάζει την προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να τη διαχειριστεί προς όφελός του. Η πίεση που ασκεί ο λαϊκός παράγοντας και η καθοριστική παρέμβαση του ΚΚΕ στις εξελίξεις είναι βασικοί λόγοι που επιτείνουν την ανησυχία των αστικών επιτελείων.

Με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, το ένα αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο. Αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο. Δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει τις ελάχιστες παροχές και ελιγμούς για να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να κερδίσει χρόνο. Ο ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός είναι τόσο αδυσώπητος, που από τη σκοπιά του κεφαλαίου δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα και δισταγμούς στην εφαρμογή μέτρων που ρίχνουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Στη βάση αυτή, κρίνονται και η κάθε αστική κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα. Στο κατά πόσο συνεισφέρουν και βοηθούν να ενσωματωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να περάσουν τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από ποιο πόστο το υπηρετεί ο καθένας, από αυτό της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η πλουτοκρατία πανηγυρίζει για τη συναίνεση στην οποία ομνύουν τα αστικά κόμματα στην Πορτογαλία και παρουσιάζουν την περίπτωσή της σαν παράδειγμα για την Ελλάδα. Ξέρουν ότι και εδώ τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για την ντόπια αστική τάξη, αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει στο λαό την ενιαία στρατηγική των κομμάτων του κεφαλαίου και στρατηγικά την πολεμάει. Τα σενάρια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της ΕΕ, με κεντροαριστερές και κεντροδεξιές συνεργασίες και κυβερνήσεις, θα είχαν έλθει προ πολλού και στην Ελλάδα, αν τα αστικά επιτελεία δεν έπαιρναν σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς τους το ΚΚΕ, τις βαθιές του ρίζες στο λαό, την επιρροή που ασκούν οι θέσεις του σε λαϊκούς ανθρώπους πολύ πέρα από την εκλογική επιρροή του.

Γι' αυτό αναζητούν τρόπους να παρουσιάσουν την «εθνική συνεννόηση» για τη σωτηρία δήθεν της χώρας και ταυτίζουν προκλητικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με αυτά του λαού. Ξέρουν πως για μια μονοκομματική κυβέρνηση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διαχειριστεί τη λαϊκή πίεση που προκαλεί η εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων και τα ρήγματα που ανοίγει η δυσαρέσκεια του λαού. Θέλουν να θωρακίσουν το αστικό πολιτικό σύστημα και ξέρουν πως άλλος τρόπος δεν υπάρχει, πέρα από το να γίνουν πιο επιθετικοί απέναντι στο λαό. Γι' αυτό ζυμώνουν σενάρια συνεργασίας και «συνεννόησης», με στόχο την καλλιέργεια ψυχολογίας συναίνεσης και του λαού. Για το λαό, η διέξοδος βρίσκεται στην αντίθετη ρότα: Αλλεπάλληλα πολιτικά χτυπήματα στο αστικό σύστημα και τα κόμματά του, για αποτελεσματική άμυνα και αντεπίθεση. Ισχυρό ΚΚΕ, για να μεγαλώσουν τα ρήγματα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ