Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαχειρίζεται με το ΠΑΣΟΚ την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν μας ζητούν υπευθυνότητα. Μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε» (Α. Σαμαράς).

Οσο πιο πολύ η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο περισσότερο φωνάζει ότι δεν είναι συνένοχη, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τη δίκαιη πολιτική τιμωρία του λαού. Ομως η ΝΔ, όπως και κάθε άλλο κόμμα, δεν κρίνεται από τους φραστικούς λεονταρισμούς και τα ψεύτικα λόγια συμπάθειας προς τους «οικονομικά ασθενέστερους», όπως ονομάζει τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την κυρίαρχη φιλομονοπωλιακή στρατηγική, αλλά από το πρόγραμμα και την πολιτική που εφαρμόζει.

Οσο λοιπόν και αν προσπαθεί η ΝΔ να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ασκήσεις ψευτοαντιπολίτευσης επί χάρτου, δεν μπορεί να κρύψει από τα λαϊκά στρώματα την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της αντιλαϊκής πολιτικής που συνθλίβει τη ζωή του λαού για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Σταθερά και στην πράξη, πίσω από τις αντιμνημονιακές μάσκες και τις φαιδρές αντιπολιτευτικές κορόνες, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης και της τρόικας, που ορθώνει ασπίδα συναίνεσης στα βάρβαρα μέτρα και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που βουλιάζουν ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αρνητική κριτική στα αντιλαϊκά μέτρα του νέου πακέτου μέτρων, αλλά ασκούσαν ασφυκτική πίεση προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους, επικρίνοντας την κυβέρνηση για παλινωδίες, καθυστερήσεις και μετάθεση της ψήφισής τους τον Ιούνη. Αποκορύφωμα της συναινετικής τακτικής ήταν η αντίδρασή της την περασμένη Παρασκευή όταν χαρακτήριζε «έκθεση ιδεών εκτός τόπου και χρόνου» τη νέα καταιγίδα των βάρβαρων μέτρων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τη σημαία της πλουτοκρατίας

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί τα «αδιέξοδα του μνημονίου», ακριβώς για να νομιμοποιήσει την ανάγκη λήψης συμπληρωματικών φιλομονοπωλιακών μέτρων, τα οποία λανσάρει ως δήθεν «αλλαγή πολιτικής» και «πρόταση ελπίδας και εξόδου από την κρίση».

Από τη σκοπιά αυτή προπαγανδίζουν καθημερινά ότι η «διέξοδος» θα έλθει μόνο αν ενισχυθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, μέσω νέων φοροαπαλλαγών, τουλάχιστον στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, αν ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους μέσω και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αν προχωρήσουν ταχύτερα οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με άλλα λόγια, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το μονόδρομο και τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και, αξιοποιώντας τον τίτλο τής κατ' ευφημισμόν «αξιωματικής αντιπολίτευσης», επιχειρεί προκλητικά να την παρουσιάσει ως δήθεν «φιλολαϊκή διέξοδο».

«Πραγματική αλλαγή είναι η μείωση των φόρων (...) Πραγματική αλλαγή είναι η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας» τόνιζε με νόημα στην τελευταία συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Α. Σαμαράς, προϊδεάζοντας σαφώς για το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης οικονομικής πρότασης, το λεγόμενο «Ζάππειο 2», που διαρκώς μεταθέτει χρονικά, ακριβώς για να οριστικοποιηθεί το σύνολο των μέτρων του νέου αντιλαϊκού πακέτου που προσαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, εγκλωβισμένη και αυτή στα αδιέξοδα που γεννά το βάθος της κρίσης και η προσπάθεια για φιλομονοπωλιακή διαχείρισή της, η ΝΔ ευλογεί και καθαγιάζει τη λήψη και εφαρμογή διαρκώς νέων αντιλαϊκών μέτρων ως αναγκαίων και αναπόφευκτων προκειμένου «να καταστεί το χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο», όπως διατείνονται τα στελέχη της. Από τη σκοπιά αυτή, προσφέρουν πλήρη συναίνεση στη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη διάλυση της Παιδείας και της Υγείας, ενώ πλειοδοτούν σε πιο άγρια μέτρα για πιο δραστική «μείωση του κράτους», δηλαδή σε κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

Παράλληλα, κάνουν σημαία της δήθεν αντιπολιτευτικής τακτικής τα «αιτήματα» των λεγόμενων παραγωγικών τάξεων και φορέων της αγοράς, αξιώνοντας την άμεση υλοποίησή τους. Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ να μετατρέπονται σε κράχτες των καπιταλιστών του κλάδου της οικονομίας που καλύπτουν, διεκδικώντας την άμεση ικανοποίησή τους. Ο,τι ζητούν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, μεγαλοεισαγωγείς, βιομήχανοι γίνεται ευαγγέλιο για τα στελέχη της ΝΔ, που βομβαρδίζουν με Ερωτήσεις τη Βουλή και με δηλώσεις την «κοινή γνώμη».

Χρήμα και προνόμια στις επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ δημιουργεί σκόπιμα σύγχυση για να διευκολύνει την προώθηση τέτοιων φιλομονοπωλιακών μέτρων, καθώς εμφανίζει την κυβέρνηση «να τιμωρεί την επιχειρηματικότητα» (!) με τα μέτρα που παίρνει, όπως η έκτακτη εισφορά και η μη εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις! «Η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», είναι το σλόγκαν των στελεχών της ΝΔ, που κάνουν ό,τι μπορούν για να τρέξει περισσότερο και όσο γίνεται πιο γρήγορα κρατικό «ζεστό χρήμα» στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Οι επενδυτές μπορεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, ζεστό χρήμα όμως ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να δώσει φέτος στην αγορά», δηλώνει οργισμένος ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, πιέζοντας για «περισσότερη ρευστότητα στην αγορά», δηλαδή περισσότερο χρήμα στις επιχειρήσεις.

Είναι λοιπόν περιττή και μάλλον παραπλανητική η υπόδειξη που κάνουν κατά καιρούς γαλάζια στελέχη να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, που θα στηρίξει πιο αποτελεσματικά την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων. Αυτή η συμφωνία και η συναίνεση είναι πραγματικότητα και επαληθεύεται καθημερινά στην πράξη και σε όλη τη γραμμή του πολέμου που έχει εξαπολύσει η πλουτοκρατία κατά του λαού. Η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί το παράδειγμα του πορτογαλικού κεντροδεξιού κόμματος (PSD), που αν και έριξε την κυβέρνηση Σώκρατες για να πάρει το πηδάλιο της κυβερνητικής εξουσίας, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πορτογαλικό μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα.

Είναι προφανές ότι το μέτωπο των κομμάτων του κεφαλαίου είναι αρραγές και η μεταξύ τους διαμάχη αρχίζει και τελειώνει στο ζήτημα κατάληψης της κυβερνητικής εξουσίας και της νομής της λείας. Το ζητούμενο είναι ο λαός να πάψει να διαλέγει τους δυνάστες του και να αποφασίσει να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Είναι μονόδρομος να γυρίσει την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να αντιπαλέψει την πολιτική τους, στην προοπτική του να απαλλαγεί από την εξουσία του κεφαλαίου, ανοίγοντας το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογισμός υπέρ της πλουτοκρατίας(2011-11-30 00:00:00.0)
Να τους τιμωρήσει ο λαϊκός κόσμος(2011-11-09 00:00:00.0)
Συμπλέει με το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου(2011-03-20 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί σε μέτρα που ενισχύουν το κεφάλαιο(2011-01-18 00:00:00.0)
Αθροίζει ψήφους στη στρατηγική του μνημονίου(2010-11-13 00:00:00.0)
«Στρατηγική ελπίδας» για το κεφάλαιο(2010-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ