Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποίηση επαναστατικό σάλπισμα

Ο χαιρετισμός του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

«

"Φωνή του λαού, παππού των λαϊκών αγώνων" . Ετσι αποκάλεσε ο Ρίτσος πολύ εύστοχα τον Κώστα Βάρναλη. Τον πρώτο Ελληνα ποιητή που στρατεύτηκε με την υπόθεση της εργατικής τάξης. Μιας και στα γεννοφάσκια ακόμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο έκανε την ποίηση σάλπισμα για την επαναστατική έφοδο, κουβέντα με τους ανθρώπους του μόχθου για την κοινωνική αλλαγή.

Από τη φλόγα της προλεταριακής επανάστασης του Οκτώβρη το 1917 που εγκαινίασε τη νέα εποχή, την εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων ο μπάρμπα - Κώστας σφυρηλάτησε και έδωσε "Μαχαίρι σ' ολουνούς" το 'μπηξε μες το χώμα κι έγινε φως, έγινε νους.

Τον νιώθουμε παππού μας έχοντας ακόμα έναν λόγο. Γιατί από αυτόν πήραμε το όνομα της εφημερίδας μας, του "Οδηγητή".

Για πάνω από 40 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η ΚΝΕ με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρανομία και στη νομιμότητα, σε συνθήκες αντεπανάστασης, στην ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση οι στίχοι του Βάρναλη συντρόφευαν, παντού και πάντα τους νέους κομμουνιστές. Καλλιεργούσαν την επιλογή μας.

«Δεν είμ' εγώ σπορά της Τύχης,

Ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ 'μαι τέκνο της Ανάγκης

τ' ώριμο τέκνο της Οργής».

Αυτοί οι στίχοι στην προμετωπίδα της εφημερίδας σπινθήρισαν στη σκέψη και τη δράση τόσων και τόσων νέων που έφτασε στα χέρια τους.

Στα έργα του βρήκαμε σπαθάτους στίχους για να εκφραστούμε. Εμπνευστήκαμε από την τόλμη του, το σατιρικά πανέξυπνο λόγο του. Την ιδιαίτερη ικανότητά του να ειρωνεύεται και να ταρακουνά τη λαϊκή συνείδηση που μοιρολατρεί, έχοντας όμως βαθιά πίστη στην ικανότητά της να μεγαλουργήσει. Κάθε φορά, μας ακόνιζε το ταξικό κριτήριο που διακατείχε τα ποιήματά του. Μας ανανέωνε την αδιαλλαξία και το ταξικό μίσος για τον αντίπαλο.

Το έργο του παραμένει επίκαιρο όσο παραμένει η ερώτηση που έθεσε ο ίδιος "Κι εσύ, Λαέ, με την καμένη ανάσα / Πότε θα κόψεις του χοντρού τη μάσα;"

Γι' αυτό ακόμα κονταροχτυπιέται με τη λογοκρισία, τη συκοφάντηση, τη διαστρέβλωση που του επιφύλαξε το σύστημα. Και ιδιαίτερα ο μηχανισμός της εκπαίδευσης.

Είναι επικίνδυνος, όπως είναι επικίνδυνη συνολικά η επαναστατική τέχνη, για το καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει μέσα από διάφορα κανάλια τη μοιρολατρία, το φόβο, την υποταγή, την ατομική λύση, τον αντικομμουνισμό, το ανέφικτο της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής.

Ομως με την ίδια αναγκαιότητα που δημιουργήθηκαν κομμουνιστές καλλιτέχνες σαν τον Βάρναλη, με την ίδια αναγκαιότητα θα δημιουργηθούνε νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, στρατευμένοι στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Εχουμε κι εμείς ευθύνη γι' αυτό.

Το συνέδριο είναι ευκαιρία, που πρέπει να αξιοποιήσουμε και στη συνέχεια, για να γίνει πράξη, η επιταγή του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Γληνού που έγραφε για τον Βάρναλη "Ας δοθούνε πλατιά στους προλετάριους οι στίχοι του και οι στοχασμοί του, που πρέπει να γίνουν χτήμα τους. Να αστράφτουνε σε κάθε νου, να τους ξέρει κάθε στόμα".

Ευκαιρία για να γνωρίσουμε τον Κώστα Βάρναλη. Αυτόν που ανέτρεψε τον εαυτό του, τα έβαλε με τα ιερά και τα όσια της αστικής κοινωνίας και επέλεξε συνειδητά να στρατευτεί με τους ανθρώπους του μόχθου.

Τον δάσκαλο που δεν τον άντεξε το αστικό σχολείο απολύοντάς τον. Και έγραψε :

Γανιάσατε, δασκάλοι, να ξεμάθω

να 'μαι εγώ, να στοχάζομαι, να θέλω -

ψέματα όλο ν' ακούω, να λέω, να πράττω,

για ψέματα να ζω και να πεθαίνω.

Δεν μπόρεσε η σπουδή να με χαλάσει.

Αντέξανε σαρκίο, ψυχή και γνώση

Τον δημοσιογράφο για λόγους βιοποριστικούς, με την αιχμηρή και αλύγιστη πένα. Τον εξόριστο που από τον Αϊ - Στράτη υμνούσε την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Τον φιλόσοφο και διανοητή. Μα πάνω απ' όλα τον ποιητή της εργατιάς.

"Μπροστά, πάντα μπροστά", ήταν η προτροπή του Βάρναλη, στην αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο λίγο πριν φύγει από τη ζωή το '74. Εκεί, δείχνοντάς του τα τεύχη του "Οδηγητή" που μόλις είχε βγει από την παρανομία, είδε ζωντανά το φως του που πάντα καίει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ