Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φως που πάντα καίει...

Με εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συναυλία ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον Κ. Βάρναλη, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

«Φως που πάντα καίει», η ποίηση του πρωτοπόρου, στρατευμένου στα κομμουνιστικά ιδανικά Κώστα Βάρναλη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό. Το συνέδριο - με ελεύθερη είσοδο - άρχισε χτες και ολοκηρώνεται σήμερα (10.00 - 15.00), με εισηγήσεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων του επιστημονικού, καλλιτεχνικού κόσμου και του λαϊκού κινήματος, στο πλαίσιο της 3ης Ενότητας, με τίτλο «Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο».

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τις ομιλίες που έγιναν χθες, της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και την εναρκτήρια ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλους της ΚΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

10.00 - 11.30 Μέρος Α'

Εισηγήσεις

Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:«Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική»: Η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.

Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός:Κ. Βάρναλης: Κριτικά - Νεοελληνικά.

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης:Ο Βάρναλης και το παιδί.

Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας Παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: Ο Ατταλος ο Γ' του Κώστα Βάρναλη: Η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας.

11.30-12.00 Διάλειμμα

12.00-14.00 Μέρος Β΄

Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου Πανεπιστημίου: Ο μεταφραστής Βάρναλης.

Ολγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη.

Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα;

Παρεμβάσεις

14.00-14.15 Κλείσιμο εργασιών του συνεδρίου

14.15-14.30 Διάλειμμα

14.30-15.30 Συναυλία μελοποιημένου Βάρναλη

Στη λαϊκή συναυλία με μελοποιημένα έργα του Βάρναλη - ορισμένα σε πρώτη εκτέλεση - συμμετέχουν γνωστοί συνθέτες και ερμηνευτές (Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ειρήνη Σακκαλή, Σταμάτης Σαμοΐλης, Γιώργος Γεωργακάκης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Μουσάδη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ