Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεκπαίδευση Στρατού - Αστυνομίας ενάντια στον εχθρό λαό

Τα επικίνδυνα σχέδια συζητήθηκαν χτες σε κυβερνητική σύσκεψη και προωθούνται με το πρόσχημα της «εξοικονόμησης πόρων»

Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» για την άσκηση του Στρατού σε ρόλους εσωτερικής καταστολής. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα με μεθοδικό τρόπο τη συνεκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας
Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» για την άσκηση του Στρατού σε ρόλους εσωτερικής καταστολής. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα με μεθοδικό τρόπο τη συνεκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας
Κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δυο σωμάτων και «εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων» (!) προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του εχθρού λαού.

Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Αμυνας, Π. Μπεγλίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν «συνέργειες» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου -όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- να «μειωθούν οι προϋπολογισμοί» τους. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «περιστολή δαπανών», κάνει ένα ακόμα θαρραλέο βήμα για τη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών, στους οποίους, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, ενσωματώνει πιο ενεργά πλέον και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Με τη συνεκπαίδευση Στρατού - Αστυνομίας και ό,τι αυτή θα περιλαμβάνει, η κυβέρνηση ούτε λίγο, ούτε πολύ, δρομολογεί την εξάλειψη ακόμα και των τυπικών διαχωριστικών γραμμών που θέτει το αστικό κράτος ανάμεσα στη λεγόμενη «δημόσια τάξη» και την «εθνική άμυνα». Οπως όλα δείχνουν, στο εξής, με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, η Αστυνομία θα λαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση και ο Στρατός αντίστοιχα θα εντάσσει στη δράση του και αστυνομικές επιχειρήσεις, σε βάρος του λαού.

Προφητικός ο «Καλλίμαχος»

Πρόσφατη είναι η αποκάλυψη που είχε κάνει ο «Ρ» για διεξαγωγή άσκησης καταστολής πλήθους, με την επονομασία «Καλλίμαχος», που έγινε στις 4/2/2011 στο Κιλκίς από ελληνικό στρατιωτικό σώμα. Το σενάριο της άσκησης παρέπεμπε ευθέως σε καταστολή φιλειρηνικής - αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης και περιελάμβανε μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους στρατιώτες, που εκπαιδεύονται επί της ουσίας για το χτύπημα λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης άσκησης από τον «Ριζοσπάστη», είχε οδηγήσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, να ομολογήσει ότι «παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, το 2007 και το 2008».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είχε πει ότι οι ασκήσεις καταστολής πλήθους αποτελούν «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας προκλητικά ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Πράγμα που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η επέμβαση του στρατού για την καταστολή πλήθους.

Χτες, κυβερνητικά στελέχη, με στόχο να συσκοτίσουν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, επιχειρούσαν να μπατάρουν τη συζήτηση στην οικονομική πλευρά του ζητήματος. «Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει στόχο την περιστολή των δαπανών», υποστήριζε κυβερνητικός παράγοντας και πρόβαλλε σαν άλλοθι γι' αυτό, το γεγονός ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών.

Διαχρονικός προσανατολισμός

Την ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από το Στρατό, είχε φροντίσει να συμπληρώσει η ΝΔ, με ασκήσεις ανάλογες αυτές του «Καλλίμαχου» στο Κιλκίς. Αντίστροφα, η ΝΔ συμπλήρωσε το νομικό πλαίσιο για τη βήμα το βήμα στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος 6501/7/7, ο οποίος προβλέπει: «Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δύνανται κατ' έτος να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οι τριτοετείς δόκιμοι υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και ποσοστό πέντε έως δέκα τοις εκατό (5-10%) του αριθμού των εκπαιδευομένων δοκίμων αστυφυλάκων της Σχολής Αστυφυλάκων». Η εκπαίδευση, μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο, θα βασιζόταν σε πρόγραμμα καταρτισμένο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα να επισημοποιήσει τη συνεκπαίδευση και τη χρήση «κοινών μέσων», προκαλώντας τεράστια ερωτήματα, όπως: Τι είδους «κοινή εκπαίδευση» μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας; Απέναντι σε ποιον κοινό εχθρό; Ποια «κοινά μέσα» μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις;

Μια πρώτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους και αποστολές εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, που εξελίσσεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο προσανατολισμός αυτός αποτυπώνεται τόσο στα δόγματα όσο και στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, προετοιμάζονται μεθοδικά να στοχοποιήσουν τον «εχθρό λαό» στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», σύμφωνα με τους τρομονόμους που έχει ενσωματώσει ο δικομματισμός στο εθνικό δίκαιο, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ