Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2011 - αριθ. φύλλου: 10928

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενέκριναν το νέο αντιλαϊκό «τυφώνα»

Ο νέος αντιλαϊκός «τυφώνας» μέτρων και πρόσθετων βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που δρομολογεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για την επόμενη τετραετία, εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


ΣΕΛ.  7
Φαντάροι από τον Εβρο ενάντια στη συμμετοχή στον πόλεμο

Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική σφαγή, στην οποία πρωτοστατούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας και, από κοντά, με ενεργό συμμετοχή η ελληνική κυβέρνηση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Λιβύης.


ΣΕΛ.  12

ΒΑΘΙΑ ΤΑΞΙΚΟ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού

ΚΚΕ: Οργάνωση της πάλης για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δουλειά με πλήρη δικαιώματα μετά το τέλος των σπουδών. Αντιπαράθεση με τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία και την ΕΕ, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία προς όφελος του λαού

  • Η κυβέρνηση εξήγγειλε τις γενικές αρχές για το «Νέο και ελκυστικό Λύκειο». Καταστροφικές εξαγγελίες για τη μόρφωση των παιδιών του λαού, αφού το «Νέο Λύκειο» έχει τη σφραγίδα νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Θα δίνεται ένα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη. Η ταξικότητα εντός του Λυκείου θα εκφράζεται με την τοποθέτηση των μαθητών στη βάση των επιπέδων δυσκολίας - μαθημάτων εξειδίκευσης.
  • Η λαϊκή οικογένεια, η νεολαία, οι μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν, εδώ και τώρα, ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο με σκοπό την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή, αναβαθμισμένες Επαγγελματικές Σχολές ενταγμένες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από τη σύγχρονη βασική εκπαίδευση, ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα.

ΣΕΛ.  3

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία

«Κάνουν εμπόριο με Υγεία και Παιδεία. ΠΑΜΕ για ανατροπή και άλλη κοινωνία». Κάτω από αυτό το σύνθημα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, συναντήθηκαν και διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, γυναίκες, γονείς, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό.


ΣΕΛ.  8  -  9

Κάλπικη διαμάχη

Η αντιπαράθεση που άνοιξε από κάποιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την υπόθεση της ενίσχυσης των τραπεζών από το κράτος και όχι της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας είναι κάλπικη. Οι τράπεζες, το τραπεζικό κεφάλαιο δε διαχωρίζεται απόλυτα από τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Οι ίδιες έχουν ιδιοκτησία και σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, π.χ. όμιλος Γιούρομπανκ που έχει και πετρέλαια (ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ), και εμπορικό στόλο. Δεν μπορούμε, επίσης, να διαχωρίζουμε τις τράπεζες από τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, κ.λπ. Αλλά η τράπεζα είναι η καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας, γιατί διασφαλίζει τη δανειοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, για να ξαναρχίσει ένας κύκλος επενδύσεων, όχι εκεί που έχει ανάγκη ο λαός, αλλά εκεί που θα κερδοφορεί περισσότερο το κεφάλαιο, με όρους ακόμα δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό ενισχύουν τις τράπεζες. Οσο για την άποψη ότι οι Τράπεζες δε δίνουν στους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, συγκαλύπτουν ότι αυτό είναι συνέπεια της κρίσης που σημαίνει ότι δε γίνονται επενδύσεις, γιατί έχουν ρίσκο. Αρα, γιατί να δανείσουν; Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία «κουρέματος», απαξίωσης, υποτίμησης κεφαλαίου. Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν κρατικά ομόλογα θα χάσουν (λέγεται για ένα 25%-35%). Και αυτό το ζήτημα επιδρά στη μη δανειοδότηση τώρα. Αλλωστε, και αυτός είναι ένας λόγος ενίσχυσής τους, ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, όπως λένε. Ετσι δίνουν 100 δισ. στις τράπεζες, αλλά αυτές έχουν και κρατικά ομόλογα. Οταν γίνει η ελεγχόμενη υποτίμηση του κεφαλαίου, θα χάσουν οι τράπεζες. Για το λαό, η διέξοδος δεν είναι χρηματοδότηση των τραπεζών ή των βιομηχάνων, αλλά ανάπτυξη σε όφελός του που σημαίνει κοινωνικοποίησή τους, άρα λαϊκή εξουσία και οικονομία.



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  11
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με αγώνες απαντούν στην καταστολή

ΣΕΛ.  18
ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τον ΟΠΑΔ

ΣΕΛ.  16
«ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
Ενισχύει τους μεγαλεμπόρους

ΣΕΛ.  20
ΣΑΡΑΝΤΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Μετρούν πληγές

Αντιμέτωποι με τις καταστροφές, από την κατάρρευση, προχτές το μεσημέρι, τμήματος 30 μέτρων του καναλιού που μεταφέρει το νερό του Μόρνου μετά από κατολίσθηση, βρέθηκαν σήμερα οι κάτοικοι στο παραλιακό χωριό Σαράντι. Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην περιοχή.


ΣΕΛ.  22

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ