Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παιδεία - εμπόρευμα με θύμα τη λαϊκή οικογένεια

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για το «νέο σχολείο» και παναττική σύσκεψη στις 13 Απρίλη

«

Η Παιδεία είναι κομβικό σημείο για την ισοτιμία της γυναίκας», σημειώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της για το «νέο σχολείο». Μάλιστα, για το ζήτημα της Παιδείας θα γίνει ιδιαίτερη ενημέρωση στην παναττική συνάντηση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, που θα πραγματοποιηθεί, στις 13 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και θα μιλήσει η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΓΕ έχει ως εξής:

«Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα για την λαϊκή οικογένεια. Στερούν από τα παιδιά του λαού το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Το "νέο σχολείο" του ΠΑΣΟΚ, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, αποτελεί μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση της "αγοράς". Ιδιαίτερα σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνή εργατική δύναμη που όχι μόνο δε θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά πειθήνια θα την υπηρετεί.

Το "νέο σχολείο της αγοράς" χτίζεται με τα υλικά της ανταγωνιστικότητας, της αυτονομίας και του κέρδους.

Στη δικαιοδοσία των Καλλικρατικών δήμων, τα σχολεία θα έχουν μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητούν χορηγούς και θα κρίνονται με επιχειρηματικά κριτήρια. Παράλληλα θα δίνεται το δικαίωμα στους χορηγούς να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν αυτοί το αναλυτικό πρόγραμμα κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφού κάθε σχολείο θα δουλεύει με τις δικές του δυνατότητες πράγμα που σημαίνει ότι θα διαφοροποιείται το δικαίωμα στη μόρφωση με ταξικά κριτήρια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Το ενιαίο της εκπαίδευσης σπάει και διαμορφώνονται σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι μαθητές θα κατηγοριοποιούνται από νωρίς και η γνώση που θα τους παρέχεται θα είναι μόνο χρηστική, οι λεγόμενες δεξιότητες.

Το θύμα αυτής της πολιτικής είναι η λαϊκή οικογένεια των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, και τα προβλήματα που βιώνουν πιο έντονα οι γυναίκες και τα παιδιά.

Η Παιδεία είναι κομβικό σημείο για την ισοτιμία της γυναίκας. Μόνο με την ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, η γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκτήσει μόρφωση ικανή για σίγουρη και σταθερή εργασία και ένταξη στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Με τον κοινό, οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, μπορούμε να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο της "αγοράς", της ταξικής διαφοροποίησης, της αμάθειας.

  • Καλούμε σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ώστε να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.
  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε πλώρη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το χτίσιμο της νέας κοινωνίας όπου η Λαϊκή Παιδεία που εμείς διεκδικούμε δεν θα αποτελεί εμπόρευμα αλλά θα διαπαιδαγωγεί και θα δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα κατανοούν τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, θα προετοιμάζει το νέο άνθρωπο να βγει στη ζωή και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ