Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεν ικανοποίησε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

KAΪΡΟ.--

Με μια μεγάλη διαδήλωση υποδέχονται σήμερα ο αιγυπτιακός λαός και τα συνδικάτα τη νέα κυβέρνηση που όρκισε, χθες, ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο κρατά τα ηνία της χώρας μέχρις ότου διοργανωθούν, όπως υποστηρίζει, ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και ολοκληρωθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ισλαμιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η ομοσπονδία των νεολαιίστικων οργανώσεων που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία και αρκετά συνδικάτα, τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση «κυριαρχείται» από «πρόσωπα της εποχής Μουμπάρακ και αυτό δε θα γίνει για πολύ ακόμη ανεκτό».

Ενώπιον του στρατάρχη Μουχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος παραμένει και υπουργός Αμυνας, ορκίστηκε, χθες, η νέα 10μελής κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμάντ Σαφίκ. Στο νέο σχήμα έχουν εισέλθει και φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης, όπως ο Μουνίρ Αμπντέλ Νουρ, του αντιαποικιακού Wafq, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού, ο ανεξάρτητος Γιεχία αλ Γκαμάλ που έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Γκαουντάτ ΑΜπντέλ Κχάλε, από το κόμμα Tagammu, που έγινε υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Εντούτοις, στις θέσεις - κλειδιά, στα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Αμυνας, παραμένουν τα ίδια πρόσωπα. Επίσης, εκπρόσωποι του Κέντρου Εκπροσώπησης Συνδικάτων και Υπηρεσιών καταδίκασαν την παραμονή στο υπουργείο Εργασίας προσώπων που προέρχονται από «τα επίσημα καθεστωτικά συνδικάτα», όπως υποστήριζαν, και προειδοποίησαν ότι «αν συνεχίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να μην ακούει τις επιθυμίες των εργαζομένων και του λαού, τα πράγματα δε θα μείνουν ήρεμα». Ενδεικτικό, ίσως, της έντασης που συνεχίζει να επικρατεί είναι ότι χθες πυρπολήθηκε η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας στο Κάιρο από χαμηλόβαθμα μέλη των υπηρεσιών που διαμαρτύρονται ζητώντας αύξηση μισθών.

Από την άλλη, ο στρατός επιμένει στους γνωστούς ελιγμούς. Χθες, μετά τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών, Τουρισμού και Στέγασης, συνελήφθη και ο πρώην υπουργός Ενημέρωσης, αλλά και ο πρώην διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης προκειμένου να ανακριθούν για διαφθορά. Επίσης, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, για τον ίδιο λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ