Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
WIKILEAKS
Την έκδοση Ασάνζ αποφάσισε βρετανικό δικαστήριο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πρώτος γύρος για την έκδοση του συνιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κρίθηκε, καθώς χθες ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ εξέδωσε την απόφασή του, όπου ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί περί βιασμού και παρενόχλησης, που διατύπωσαν δύο γυναίκες εις βάρος του Ασάνζ, αποτελούν εγκλήματα που χρήζουν έκδοσης και ότι το σουηδικό ένταλμα εις βάρος του είναι νόμιμο.

Το βασικό σκεπτικό του είχε ως εξής: Η Σουηδία είναι χώρα με άψογο ιστορικό στον τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και της τήρησης των ορθών δικαστικών πρακτικών, ο Ασάνζ επιχείρησε με επιμονή να αποφύγει την ανάκριση, η αίτηση των σουηδικών αρχών δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να του απαγγελθεί εκεί κατηγορία και ότι οι κατηγορίες συνιστούν περίπτωση βιασμού και στη Βρετανία.

Οι συνήγοροι του 39χρονου Ασάνζ δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, ανοίγοντας το δρόμο για μια νομική διαδικασία που θα διαρκέσει πιθανώς μήνες. Η υπερασπιστική γραμμή εκτιμάται ότι θα είναι η ίδια που χρησιμοποίησαν και κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι τυχόν έκδοσή του στη Σουηδία θα σήμαινε αυτομάτως και έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να οδηγηθεί ακόμα και στο Γκουαντάναμο, εξαιτίας της διαρροής χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω της ιστοσελίδας του Wikileaks. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η υπόθεση βιασμού που αφορά τον Ασάνζ είναι μία υπόθεση μεταξύ της Βρετανίας και της Σουηδίας. Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ