Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τσακίζουν το λαό για τα μονοπώλια

Με «επικαιροποιημένες» τις πολεμικές κραυγές τους, με πραγματική λύσσα απέναντι σε κάθε λαϊκό δικαίωμα, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας άρχισε να ξεδιπλώνει τα σχέδια για την επόμενη και πολύ σφοδρότερη κλιμάκωση. Με την ιαχή το «μνημόνιο είναι μόνον η αρχή» η Τράπεζα της Ελλάδας βάζει τώρα ανοιχτά και ζήτημα καταστολής του λαϊκού κινήματος, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε όλα όσα έχουν σχεδιάσει στη χωρίς τέλος επίθεση. Από τις Βρυξέλλες τα συμβούλια των υπουργών τους για την Οικονομία (Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ) κλείδωσαν και τα νέα πακέτα. Με κραυγή την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» ετοιμάζουν νέες λαϊκές εκατόμβες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων τα οποία και υπηρετούν. Τα παραπάνω έχουν στόχο τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος: Φτηνούς εργάτες, πακτωλός από ζεστό κρατικό χρήμα, αμύθητος υπερσυσσωρευμένος πλούτος για τις μερίδες της πλουτοκρατίας και από την άλλη μαζική φτώχεια, συνθήκες εξαθλίωσης για τους εργάτες.

Τα ομολογούν και ίδιοι. Χωρίς περιστροφές, με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σημειώνουν πως οι βάρβαρες αναδιαρθρώσεις «δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο, αλλά αποτελούν μέρος μιας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης και που σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή», δηλαδή για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας, άθελά τους, τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Με στόχο να διαμορφώσουν φτηνότερους και περισσότερο «ευέλικτους» τους εργάτες, τα κοιναγορίτικα συμβούλια αποφάσισαν σαρωτικές ανατροπές σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής, από την καταβαράθρωση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, για τα επιδόματα φτώχειας κ.ο.κ. Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων τους κάνουν ειδική αναφορά στο πετσόκομμα των επιδομάτων ανεργίας, που, να σημειωθεί, είναι ήδη απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι βλέπουν την καπιταλιστική κρίση να οξύνεται. Να στέλνει μαζικά στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και για το λόγο αυτό θα σπεύσουν στην εφαρμογή και του νέου μέτρου. Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, η απάντηση είναι το δυνάμωμα της πάλης, προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα για την ανακούφιση, για την άμβλυνση των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης.

Χρήμα, πλούτος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υπάρχει και μάλιστα σε υπεραφθονία. Για παράδειγμα, τις προάλλες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβγαλε στη φόρα και το νέο πακέτο με ακόμη 30 δισ. ευρώ για τα τρωκτικά, τους τραπεζίτες. Στα 98 δισ. ευρώ φτάνουν τα 4 πακέτα που τους μοίρασαν οι κυβερνήσεις, πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Για σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο προγραμματίζουν και τις νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τα κέρδη και τα μερίσματα της πλουτοκρατίας, ενώ «δεν ξεχνούν» ούτε τους εφοπλιστές που τους απαλλάσσουν και από το φόρο για τα ακίνητα που τα εμφανίζουν στους φορολογικούς παραδείσους τους, με τον εξοργιστικό ισχυρισμό της «ύφεσης στη ναυτιλία»(!), ενώ 600 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες.

Είναι ολοφάνερος και ο λόγος για τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας απαιτεί και τσάκισμα του λαϊκού κινήματος, τονίζοντας ότι πρέπει «να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας». Μοναδικός τους φόβος είναι ο λαός. Ορος και προϋπόθεση για το πέρασμα των βάρβαρων μέτρων είναι η υποταγή στις ορέξεις τους. Ο δικός μας δρόμος βρίσκεται στην ανυπακοή, στο δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, για τη ρήξη και την ανατροπή.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ από νέα μέτρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής(2011-10-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη σφοδρή κλιμάκωση(2011-05-04 00:00:00.0)
«Το μνημόνιο ήταν μόνο η αρχή»!(2011-02-20 00:00:00.0)
Σχέδια για την πλουτοκρατία με πτωχευμένο το λαό(2011-02-01 00:00:00.0)
Επισπεύδουν μέτρα και «πακέτα»(2010-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ