Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σοβαρό πλήγμα για εργαζόμενους και αγρότες

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και ιδιαίτερα στην τελειωτική ιδιωτικοποίησή της. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που ήδη έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και μπορεί ένα μέρος τους να βρεθούν απολυμένοι.

Ιδιωτικοποίησή της σημαίνει ακόμη ότι όλη η υποθηκευμένη αγροτική γη θα περάσει στα χέρια ακόμα πιο ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών οργανώσεων και από αυτή την άποψη στεκόμαστε αρνητικά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

Θεωρούμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μπροστά τώρα και στις καινούριες εξελίξεις με την πώληση της δημόσιας περιουσίας για να εισπράξουν τα 50 δισ. η Αγροτική Τράπεζα να είναι στην πρώτη γραμμή. Αντίσταση - αγώνας - αντεπίθεση».

Η πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης για τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, περιλαμβάνει:

  • «Μείωση ενεργητικού», δηλαδή το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιρειών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αυτό σημαίνει κλείσιμο ή άμεση ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μονάδων όπως «Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών», «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» κλπ.
  • Στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει ακόμα το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που επίσης την ετοιμάζουν «πεσκέσι» για τα μονοπώλια.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με δηλώσεις από τη διοίκηση της τράπεζας, θα φτάσει σε ποσοστό 35%, με μέτρα όπως το κλείσιμο για το 10% των υποκαταστημάτων, την καρατόμηση των μισθών τουλάχιστον 10% κ.ά. Στην ατζέντα τους έχουν την υπαγωγή της τράπεζας και των εργαζομένων στην κατηγορία των λεγόμενων ΔΕΚΟ, εξέλιξη που έρχεται να τους διευκολύνει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης για κομμάτια της τράπεζας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Τα υπόλοιπα θα τα φορτώσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς, κατά το πρότυπο του ΟΣΕ.

Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς. Επιπλέον, οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και συνεταιρισμών είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Η γη και τα ακίνητα, που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ, αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους και, με αυτή την έννοια, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ