Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Επισπεύδουν μέτρα και «πακέτα»

Κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Αιχμή των οξυμένων αντιθέσεων τα τραπεζικά μονοπώλια

Για κύκλο νέων συνεννοήσεων με την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες έρχεται στη Αθήνα, σε κοινό κλιμάκιο, η λεγόμενη τρόικα - ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - για την αξιολόγηση και απόδοση των σαρωτικών αντιλαϊκών πακέτων. Για το λαό τα ακόμη χειρότερα είναι μπροστά. Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, οι όποιες και για απόλυτα αντικειμενικούς όρους, «αστοχίες» στο μάζεμα ολόκληρης της προβλεπόμενης στο μνημόνιο φοροαφαίμαξης, θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση και νέων «πακέτων», θα φέρουν ακόμη νωρίτερα την εφαρμογή των μέτρων που ήδη προβλέπονται για το 2011 και για τα επόμενα χρόνια.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που επιχειρεί να συγκαλύψει μέχρι και «ωραιοποιήσει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με αφορμή το διορισμό νέας διοίκησης στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), επιχείρησε να δώσει κλίμα και τόνους αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για την αποκατάσταση της «αξιοπιστίας που έχει η χώρα στο εξωτερικό», ότι η «χώρα άρχισε να πείθει για τις αποφάσεις της» ότι κάνει «μια νέα αρχή στην παραγωγή των στατιστικών στοιχείων».

Οι εξελίξεις που τρέχουν, η όξυνση των αντιθέσεων και ανάμεσα στα κράτη και στις μερίδες της πλουτοκρατίας στην ευρωζώνη, στρώνουν το χαλί για ακόμη σκληρότερη επίθεση απέναντι στο λαό όπως και για νέα μέτρα και ρυθμίσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας. Σε αυτό αποσκοπούν και τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών ανάμεσα σε αυτές και των ελληνικών. Τα «αποτελέσματα» των ελέγχων θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ ακόμη και στο παρά 5' έχουν απλώσει «πέπλο σιγής» γύρω από τα κριτήρια «αξιολόγησης» που θα εφαρμόσουν. Ηδη τα παπαγαλάκια τους έχουν πιάσει δουλειά με επιλεκτικές «διαρροές» σε σχέση με τις τράπεζες που «δεν ξεπερνούν» τον πήχυ της κεφαλαιακής επάρκειας, στρώνοντας το χαλί για τον κύκλο παραπέρα γιγάντωσης των μονοπωλίων με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Από ό,τι φαίνεται οι σημερινές ανακοινώσεις των «αποτελεσμάτων» με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι απλές «τροχιοδεικτικές βολές». Ανάλογα με τις εξελίξεις και τη διαμόρφωση των συμμαχιών, προγραμματίζουν, κατά το Φθινόπωρο, να ανακοινώσουν διαφορετικά αποτελέσματα, στη βάση άλλων κριτηρίων που οι ίδιοι θα αποφασίσουν. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και για κάθε ενδεχόμενο, βάζει μπροστά τη λειτουργία του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» προκειμένου να στηρίξει με κρατικό χρήμα, εγγυήσεις και κεφάλαια, την κάθε τράπεζα που θα βρεθεί απέναντι σε «δυσκολίες».

Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι μπροστά στις στατιστικές αλχημείες της ΕΕ και των οργάνων της, οι αντίστοιχες που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι παιδικό παιχνίδι.

  • Σημαίες και κράτη ευκαιρίας αναζητούν τα μονοπώλια προκειμένου να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα από την άποψη της «υποδοχής» λεγόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων, κατατάχτηκε για το 2009 στην 115η θέση της λίστας. Οι εισροές κεφαλαίων διαμορφώνονται σε 3,36 δισ. δολάρια (από 4,5 δισ. για το 2008) με πτώση 25% και εκροές κεφαλαίων για «επενδύσεις» από ντόπια κεφάλαια σε άλλα κράτη στα 7,6 δισ. δολάρια (από 18,1 δισ.) με πτώση 58%.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ