Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Εκτός προδιαγραφών ΕΕ το 1 στα 3

Μετά από έλεγχο ειδικά για τα παιχνίδια για παιδιά έως 3 ετών

Στον έλεγχο 14.000 παιχνιδιών προχώρησαν μέσα στο 2009 οι αρμόδιες αρχές στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο κοινού προγράμματος για τον έλεγχο παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα παιχνίδια εξετάστηκαν με διάφορες μεθόδους για το αν περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό εφόσον τα καταπιούν τα πολύ μικρά παιδιά. Επιπρόσθετοι έλεγχοι έγιναν σε εκατοντάδες δείγματα και για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στις βαφές, τα χρώματα, κλπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 35% των ελεγχόμενων παιχνιδιών ήταν εκτός των προδιαγραφών ασφαλείας σε σχέση με την ύπαρξη μικρών κομματιών, ενώ το 7,5% ήταν εκτός προδιαγραφών για τα βαρέα μέταλλα. Αναφέρεται, επίσης, ότι την κύρια ευθύνη για το αν είναι ασφαλή τα παιχνίδια την έχουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς, ενώ οι διανομείς και οι λιανοπωλητές πρέπει να ενεργούν με τη «δέουσα προσοχή».

Αναφέρεται, επίσης, ότι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παιχνιδιών είχαν ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή αυτή παραπέμπει, βεβαίως, στο οικονομικό όφελος που έχουν αυτές οι βιομηχανίες από την απαγόρευση διάθεσης παιχνιδιών που δεν τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, στις οποίες αυτές οι βιομηχανίες έχουν προσαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ