Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Τεράστιες ζημιές από χαλάζι

Τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, αλλά και περιουσίες, στην επαρχία Φαρσάλων από την ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχτές το βράδυ, στην περιοχή. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κυρίως με βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (καλαμπόκι κ.ά.) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυνερίου του Δήμου Ενιπέα, Κατωχωρίου, Υπέρειας, Ελληνικού και Ανωχωρίου.

Το μέγεθος της καταστροφής διαπίστωσε κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) που επισκέφτηκε χτες το Πολυνέρι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΑΣΝΛ, μετά την επίσκεψη, επισημαίνει ότι «άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ όπως έχουν δεσμευτεί και τα στελέχη του».

Και προσθέτει: «Ιδιαίτερα σήμερα που το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών των προϊόντων, που χρωστάνε στους αγρότες χρήματα που τους ανήκουν, που μια σειρά αποφάσεις και νομοσχέδια καθώς και σχέδια ετοιμάζονται για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ωθούν τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη της γεωργίας, χρειάζεται να στηριχτούν με δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις οι αγρότες των χωριών αυτών, αλλιώς δε θα μπορούν να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των χωριών που επλήγησαν από το χαλάζι απαιτούν τη δίκαιη εκτίμηση των ζημιών που φτάνουν στο 100% της παραγωγής, καθώς και την αντικειμενική καταγραφή και αποζημίωση της πραγματικής παραγωγής που έχει χτυπηθεί από το χαλάζι.

Ζητάμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται το 100% της ζημιάς για όλες τις καταστροφές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, αλλά και να γίνονται με διαφάνεια οι εκτιμήσεις, να ενημερώνεται ο αγρότης στο χωράφι ώστε να είναι και πιο δίκαιες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ