Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία

Για το ΚΚΕ, τα δάση, ο αιγιαλός και γενικότερα η δημόσια ακίνητη περιουσία πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, που να την απολαμβάνει ο λαός και να καλύπτει, με κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, τις σύγχρονες ανάγκες του. Μ' αυτήν τη στρατηγική, το ΚΚΕ αντιστάθηκε κάθε φορά που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να χαρίσουν ή να πουλήσουν δημόσια ακίνητη περιουσία σε καταπατητές και τους επιχειρηματίες ή να επιβάλουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θωρακίζουν την εμπορευματοποίησή της. Μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, είναι οι παρακάτω:

  • Το 2001, το ΚΚΕ καταψήφισε τη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24, με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις, κατοχύρωνε την ιδιωτικοποίηση των δασών και άνοιγε το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό πάνω από 40 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Το 2003, το ΚΚΕ καταψήφισε τη ρύθμιση του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3127/2003, με την οποία, στο όνομα της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, χαρίστηκαν δημόσιες δασικές εκτάσεις που βρίσκονταν εντός σχεδίου πόλης στους καταπατητές.
  • Το 2007, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το Κόμμα χαρακτήριζε έγκλημα σε βάρος του λαού, του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που πρότεινε η ΝΔ, επισημαίνοντας: «Στόχος είναι η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης, ο περιορισμός της δημόσιας ιδιοκτησίας στη γη, της προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
  • Εδώ και χρόνια παλεύει για ανοιχτές ακτές και δωρεάν για το λαό. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση των ΚΟ Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, το Μάη του 2007, στην οποία τονίζεται: «Το ΚΚΕ παλεύει για ανοιχτές ακτές, δωρεάν για το λαό, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτές από ιδιώτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διεκδικεί να γίνουν οι ακτές, γενικότερα τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις λαϊκή περιουσία, να ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών».
  • Το ΚΚΕ παλεύει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα ακίνητα του Δημοσίου. Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, κάλεσε το λαό να παλέψει για «να γίνουν δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ