Για «συνεννοήσεις» στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Αναβαθμίζουν τους αντιλαϊκούς στόχους με συνοδευτικά «πακέτα»
Στην τελική ευθεία για την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση απέναντι στο λαό περνάει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, με στόχο να μαζέψουν τουλάχιστον 76 δισ. ευρώ από φέτος και μέχρι το 2015. Στα 26 δισ. ευρώ που έχουν κλειδώσει από πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους, από τη συρρίκνωση των δαπανών, έρχονται τώρα να σουμάρουν και τα ελλείμματα που αίφνης ανακάλυψαν από το 2010 και από πάνω τα ακόμη 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ που ετοιμάζονται να ξετυλίξουν από φέτος και για τα προσεχή χρόνια. Ολα μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.
Για την τελική διευθέτηση βρίσκονται από χτες στην Αθήνα για συνεννοήσεις με την κυβέρνηση τα πρώτα από τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), καθώς επίσης και του ΟΟΣΑ ενόψει και της «έκθεσης» που θα συντάξουν για την «ελληνική οικονομία», δίνοντας τη δική τους συμβολή στην παραπέρα κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Για «διευκρινίσεις» σχετικά με τις περικοπές κάθε είδους δαπανών και για τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τα «τεχνικά κλιμάκια» της τρόικας ξεκίνησαν χτες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για σήμερα προγραμματίζουν συναντήσεις στο υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, αύριο Πέμπτη με τους τραπεζίτες και στο τέλος της εβδομάδας βάζουν στην ατζέντα το συνολικό προσφερόμενο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου την ερχόμενη βδομάδα να κλειδώσουν τις συμφωνίες τους με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Στα πρόσθετα διορθωτικά αντιλαϊκά πακέτα που συζητούν είναι και τα παρακάτω:
Ταυτόχρονα, ξετυλίγονται και περίεργα παιχνίδια γύρω από τις «τεχνικές διαχείρισης» του κρατικού χρέους, αρμοδιότητα που με νομοθετική ρύθμιση περνάει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Με πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις εξόφλησαν πρόωρα και στο ακέραιο ντόπιες τράπεζες - κατόχους κρατικών ομολόγων που έληγαν μετά από λίγους μήνες. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε χτεσινές δηλώσεις αποδίδει τις «επαναγορές» σε απλές «τεχνικές διαχείρισης» βραχυπρόθεσμου χρέους με ωρίμανση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη και αν έτσι έχουν τα πράγματα πρόκειται για νέα καραμπινάτη διευκόλυνση των τραπεζών, μετά από προσυνεννόηση, με χρήμα από τα λεγόμενα «ταμειακά διαθέσιμα» του κράτους. Σε νέες «διαψεύσεις» για το ενδεχόμενο «αναδιάρθρωσης» - κουρέματος του χρέους προχώρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» με «μεγάλο κόστος», ότι θα έμεναν «εκτός αγορών για 10 με 15 χρόνια».